Monday, April 25, 2016

Cendermata Hari Guru


Tempahan telah dibuka


Salam Sayang semua

alhamdulilah tahun ini masih diberi kesempatan untuk menerima tempahan Fridge Magnet sempena hari guru yang akan datang
dan alhamdulilah tempahan masih lagi tidak putus2

ada sapa2 berminat nak order
"fridge magnet sempena Hari guru"
moh apa lagi....
jom tempah sekarang sebelum terlambat

nak order?????
mudah je.....



TEMPAHAN BOLEH DIBUAT MELALUIWHATSSUP/ SMS/ CALL019-2880276 @ 019-3618652

Sebarang EDIT,LETAK GAMBAR,DESIGN ADALAH PERCUMA

TIADA EXTRA CAJ DIKENAKAN

CEPAT2 SEBELUM TAWARAN DI TUTUP


antara design yang kami tawarkan





ini pulak contoh magnet yang dah siap...


-





HARGA???

JANGAN RISAU MAMPU MILIK PUNYALAH

Assalamualaikum
Size 10x7cm=RM10 utk 2 keping
Lebih dr 20keping=RM4 sekeping
Lebih Dr 50 keping =RM3.50 sekeping

Size 5x7cm=4 keping RM10
Lebih Dr 20 kpg=RM2.30 sekeping
Lebih Dr 50kpg=RM2.00 sekeping..

POSTAGE
rm 7 untuk semenanjung
RM 10 untuk sabah serawak




ok jom2 sebelum ketinggalan...
TERIMA KASIH SEMUA

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, April 21, 2016

REDHA bukan sekadar cerita biasa

Assamualaikum Semua
First time aku nak buat review tentang cerita yang aku tengok
dah lama aku tak pergi tengok wayang
tapi kali ini....aku siap ambil cuti untuk pergi tengok cerita nie...
aku sendiri tak tahu kenapa aku nak sangat tengok cerita nie...
yang aku tahu...
cerita nie DEKAT dengan aku..



REDHA perkataan yang senang diucap...
namun untuk tempuhinya amatlah susah
bergetar seluruh jiwa tengok cerita nie...
sepanjang masa aku ingatkan farisyah je...
aku sendiri tak tahu kenapa
tapi yang nyata aku rasa kau berada ditempat ALINA
walaupun anak aku bukan autism

Filem ini sebenarnya menarik...
tapi aku tak tahu kena kurang penonton berbanding cerita2 lain
banyak ilmu yang korang dapat 
banyak mesej dan ilmu-ilmu tentang autism yang kita akan dapat pelajari
apa itu autism, macam mana kita nak hadapi.
apa kelebihan mereka...apa kekurangan mereka

dan yang paling buat aku tak tahan...
pandangan orang luar terhadap  anak2 autism
kita tengok macam zalim sangat cara diorang cakap..
tapi itulah kebenaran...
bercakap ikut sedap adalah lebih lazat dari memikirkan dalam2 sebelum berkata2

scene dalam cerita ni mampu buat aku "hujan" kadang2 lebat..
sebaknya hanya ALLAH je tahu...

antara babak yang buat aku hujan lebat sangat

1) danial terkencing di dalam stesen petronas, si ibu amat tertekan dengan apa yang terjadi,ambil semua tisu yang ada dilapnya air kencing anak dia. datang makcik cleaner tu tolong si ibu tapi si ibu berkali-kali minta maaf...
bila makcik cleaner tu ckp..."akak faham perasaan adik..sebab akak pun ada anak syurga macam adik" 
 allahuuuuuu....sebaknya hanya ALLAH je yang tahu....



2)dialog yang buat aku rasa macam kena sangat dengan aku..
"MENGAPA AKU ??? MENGAPA AKU???
dialog yag sentiasa diulang2 oleh alina dan razlan...dan aku juga pernah menggunakan perkataan ini..bukan sekali tapi berkali2...




3) kata2 yang buat aku terpikir berkali2

"baik ke buruk dia, sempurna atau tidak sempurnanya dia..kita kena terima dengan REDHA"

dan

"hanya dalam kegelapan,seseorang itu mampu melihat cahaya"




video


Filem ini mampu membuka mata kita bahawa hidup ini adalah PILIHAN.
pilihan untuk kita meratapi nasib kita tau kita menjadi seorang perjuang dalam kehidupan kita...
kita tak mampu membahagiakan orang sekeliling kita...namun kita mampu mencari kebahagian untuk mereka semua...

aku bagi 10/10 untuk REDHA...

oklah jumpa lagi 
insaya ALLAH

tempahan Fridge magnet hari guru dan hari ibu telah dibuka   berminat boleh hubungi jue di 0192880276



salam sayang
jue ibu farisyah dan faezuddin





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, April 11, 2016

Hubby Warded - cellulitis Puncanya

Salam Sayang Semua
apa khabar...
tergelam timbul tergelam timbul itulah cik jue
kalau datang rajin maka terupdatelah blog nie...

oklah nak cerita pasal my hubby aka Cik Poji
hari ni dah masuk hari ke 5 dia kena warded kat Nilai Medical Centre (NMC)
sebab apa????
kena on antibiotik selama 7 hari

kisah bermula
cik poji demam teruk petang balik dari kenduri 
sampai mengigil2...makanlah ubat demam yang ada kat rumah
pagi tue demam tetap tak turun...
jadi bawak  pergi NMC 
sekali demamnya sampai 40 ...
memang sampai je ka NMC...
tak boleh jalan dah ketar seluruh badan....
last2 kena drip sebotol air....
doktor bagi MC 2 hari...

petang tue balik rumah...
kaki dah start bengkak.....
cik hubby dah agak2 dah mesti kena celulitis....
masa tue dah on antibiotik...

esoknya cik hubby ajak pergi klinik presint 9 pulak...
sebab dah ada rekod....
doktor bagi antibiotik yang kuat lagi...
apa tah namanya - aku tak tahu..tapi cik poji tahu je namanya-

hari rabu cik hubby dah start kerja
kaki masih sakit lagi dan merah gila time tue...
ubat dah on hari ke4
tapi masih belum ada perubahan
biasalah bila dah kerja mmg tak ddk diamlah
balik rumah petang tue....
muka dah merah2 menahan sakit
mmg kesian sangat
terus bawak pergi klinik maria kat taman warisan
doktor ckp ini mmg kena pergi hospital 
sbb kena on antibiotik iv...sbb yg makan punya tak jalan dah...
malam tue jugak pergi NMC ...
maka bermulalah episod 7 hari di NMC
hari ni baru masuk hari ke 5....tinggal 2 hari jelagi

inilah rupa kaki cik hubby
ooo punca dia adalah luka kecik yang dia garu

oklah sebab ramai duk tanya...
mai nak cerita apa itu cellulitis dan apa puncanya

ok cik hubby kita mmg bebas kencing manis dan darah tinggi serta segala jenis penyakit berbahaya...
alhamdulilah....
jadi cellulitis nie bukanlah kerana kencing manis...
ramai duk tanya dia ada kencing manis ke.....

apa itu cellulitis

cellulitis ialah jangkitan bakteria pada kulit, biasanya jangkitan ini kena pada bahagian epidermis kulit sahaja



tapi dia jugak boleh merebek kepada kulit yang lagi dalam dan boleh merebak ke tulang dan ini boleh mendatangkan bahaya kepada mereka yang dijangkitinya
bakteria yang menyerang amatlah kuat kerana pesakit akan deman sampai tahap mengigil dan tidak boleh bangun

apa kita harus lakukan

mmg caranya hanyalah pergi ke hospital ambil antibiotik...
biasanya doktor akan bagi yg jenis makan dulu...
kalau tak ok gak memang kena tahan wad dan mengambil antibiotik jenis drip kesaluran darah (mcm cik hubby)

itulah cara rawatannya...
namun jue pernah terbaca kat blog mama cilik tentang cara dan altenatif lain untuk merawat cellulitis nie....
insayyallah kami juga akan mencubanya

cellulitis nie nampak simple tapi kalau dibiarkan boleh menjadi bahaya dan boleh mengundang maut...

Doakan cik hubby kita sembuh seperti biasa selepas nie...
rasa hilang sebelah kaki dah nie....

oklah pergi dulu...
lain kali kita cerita lagi

tempahan Fridge magnet hari guru dan hari ibu telah dibukaberminat boleh hubungi jue di 0192880276



salam sayang
jue ibu farisyah dan faezuddin






10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa