Monday, September 28, 2015

Farisyah- Kisah Pengorbanan (krologi warded HPJ)

Salam sayang Semua...
Selamat Hari Raya Aidil Adha
Pengorbanan yang penuh suka duka tahun ini...

kisah bermula  disini 

KHAMIS- 17/9/2015

tengahari farisyah sakit perut dan muntah2 sampai 7 kali 
dari sekolah sampai malam...
bawak ke emergency...chek gula semua ok suruh balik sebab farisyah nampak sihat je
confius ibu dan ayah...garu kepala tapi takpelah bukan kita nak anak kita masuk wad..
cuma dalam hati sedikit risau takut hypo tetibakan...
tawakal jelah balik rumah pukul 12 tengahmalam

JUMAAT - 18/9/2015

bangun pagi masih mengadu sakit perut
selera makan dah drop sikit demi sikit
chek gula kat rumah pagi ok lagi 5.4
tak jadi pergi sekolah...
angkut bawak pergi opis...
hati ibu tak tenang anak tak sihat takde depan mata
makan pagi...muntah lagi...sakit perut on off
makan tengahari kat taska faez...sbb ada jamuan untuk anak2 yang birthday pada bulan 9
pukul 2..sekali lagi muntah....dan muntah dan muntah..
tak puas  hati bawak pergi kk presint 9..chek gula 4.9 ok lagi...
tapi farisyah dah lembik
terus kk hantar ke ER hospital...sampai sana chek bagai...gula mantain...
di suruh tunggu kat luar...
farisyah time tue dah tak bermaya sangat dah...rasa mcm nak sumpah je doktor kat ER tue...
apa lagi cik poji naik angin le...
terus masuk ke zon semi kritikal...
masuk air...habis sebotol tapi respon tak bagus...
barulah mengelabah call pakar endokrin
apa lagi membebal lah pakar tue....sbb ambi sambil lewa kes farisyah
terus kena warded....pukul 11 malam baru dapat katil...
wad penuh ramai yang kena denggi dan semput


bermula percutian di hospital putrajaya..
malam tue jugak pakar datang .
farisyah bawah pemantaun 24 jam
sekali ibu kena bebal kenapa tak bawak farisyah ari khamis lagi sebab di muntah...
apa lagi naik anginlah ibu..sebab dah bawak ke ER tapi di tak layan...
ooop sorry ibu..sekali lagi pakar buat report pasal ER ambil sambil lewa kes farisyah


SABTU -19/9/2015

pantau2 dah pantau 
ambil darah sebelum dan selepas makan
farisyah oklah sebab dah masuk air...
tapi kisah sakit perut ngan muntah doktor tak ambil apa2 tindakan sebab dia org cakap farisyah masuk untuk pematauan Hypo...
ibu ngan ayah dah confius...
anak aku sakit perut ni...
korang buat tak tahu je...
just chek mcm gitu je...
no xray,no scan,
just tekan2 perut time budak ni dah sihat ....
petang sabtu 
farisyah sakit perut balik dan muntah2 3 kali...
doktor kasi ubat gastrik je...


malamnya bermula kisah si faez pulak 
faez muntah2 lepas balik jumpa kakak dia kat hospital...
ayah call ibu 
risau tengok faez...
suruh taruk minyak angin kat perut dengan kaki...
lepas tu muntah berlambak2...
risau si faez ayahnya terus bawak faez jumpa ibu kat hospital...
farisyah ibu tinggalkan kat wad...
time tue dia dah tidur...
tengok faez...mcm tak bermaya terus bawak ke ER 
si ayah naik teman farisyah kat atas...
dekat ER faez muntah2 lagi 
lebih dari 7 kali...
terus ke semi kritikal...
ambil darah masuk air....

  jadi malam tue...
ayah teman kakak di wad
ibu teman adik di ER
dalam pukul 4 pagi....
air pun dah habis....faez boleh kluar...
ayah turun bawak balik faez ke rumah
pesan dekat ayah jangan datanglah...
apa2 ibu call
jaga faez kat rumah

Ahad-20/9/2015

Farisyah dah ok sebab masuk air kan...
sampai 3 botol...
sakit perut pun dah hilang ...kadang2 je datang
muntah memang takde langsung
tengahari doktor dah chek....
terus boleh balik...
confius ibu kejap...
sebab bila tanya pasal perut farisyah
jawapan dia takde apa pun.....
masuk wad pun sebab endokrin bkn pasal sakit perut
takpelah....boleh discharge tanpa sebarang ubat dibekalkan
doktor cakap nanti jumpa pakar endokrin pada 6/10/2015
tue mmg temunjanji ...tak cakap pun ibu tahu....
sakit hati tau...


pagi sebelum balik...
nampak bertenaga berbanding sebelum ni
baik rumah farisyah masih sakit perut cuma tak muntah
bila skit dia menyerang di mesti stop main..
siap duduk baring....
lepas ok dia sambung main balik

ISNIN- 21/9/2015

farisyah masih sakit perut
faez dah start demam
ibu ambil cuti....ayah pergi opis...
tengahari...
sakit perut kakak makin menjadi2...
paras gula pulak tak berapa cantik 
dalam 4 je walaupun dah makan
ibu call ayah 
ambik keputusan bawak pergi kk
sebab nak bawak faez sekali...
sampai kk...
chek faez....kakak kena refer hospital...
doktor kat kk taknak ambil kes kakak
bawak pergi ER sekali lagi...
kali ni terus masuk kat semi kritikal
macam biasa...ambil darah ngan air kencing...
terus call doktor paed yang oncall
terus dia orang xray dan scan
kejap je...
pakar call suruh masuk wad balik
menangislah anak dara sebab kena masuk wad balik
  
puas ibu pujuk...
"kakak ...ALLAH sayang kat kakak sebab tue ALLAH uji kakak...
ALLAH nak kakak jadi anak yang kuat...klu ALLAH tak sayang kakak..ALLAH biar je kakak...."
"kalau ALLAH sayang kakak mesti kakak mati cepatkan ibu..ibu jangan nangis tau kalau kakak meninggal...nanti kakak tunggu ibu"

eeee sabar jelah ibu dengan kamu...
dalam mcm nie kamu boleh bercerita pasal mati...
bergenang air mata ibu jangan cakaplah...

Selasa - 22/9/2015

keputusan semua ok...
pakar endo datang...
chek semua....
mcm biasa ambil darah tue pekara biasa...
farisyah mantain je...
sikit pun tak menangis...
kalih kot dengan prosedur ambil darah nie...
kesian anak ibu...
jari tue jangan ckaplah 
10 /10 dah lebam....
akhirnya pakar datang bagi tahu...
farisyah kena jangkitan pada usus...
baru lah dia bagi ubat suruh makan sampai tarikh temunjanji...
sepatutnya farisyah kena ddk satu malam lagi...
maknanya hari rabu baru boleh kluar wad...

tapi entah apa yang di borakkan dengan pakar tue...

akhirnya berjaya kluar wad petang tue jugak...
pakar ckp dengan ibu  farisyah mintak balik dan janji akan makan ubat....dia kesian kat adik sebab adik dia demam..kesian kat ibu sebab penat jaga dia..kesian kat ayah sebab kena ulang alik hospital...

paling terharu bila doktor pakar tue cakap...
ibu bertuah dapat anak mcm farisyah..sebab sentiasa pikirkan ibu,ayah dengan adik...sebab tak semua bdk2 ada perasaan mcm gini...walaupun dia tak senormal budak lain...tapi hati dia tue takde pada anak2 lain...
menangis ibu...sampai doktor pakar tue peluk ibu...



maka berakhirlah kisah farisyah 
chek in sepanjang cuti sekolah
lepas tue berehatlah kami di rumah...
planing nak balik raya pun tak jadi sebab sakit perut farisyah masih belum ok sepenuhnya...
takpelah kami rela tak balik raya dari jadi apa2 kat farisyah
nanti kalau masuk hospital lain..susah pulak kami...
sebab kat HPJ nie farisyah dah ada pakar sendiri...

6/10/2015 temunjanji farisyah..tengok mcm mana keadaan dia...mungkin doktor akan masukkan kemera untuk tengok keadaan usus dia...
Moga farisyah baik2 saja ...


Terima Kasih Sayang sebab menjadi anak ibu ayah yang terbaik...
terima kasih sayang kerana mengajar ibu ketabahan 



 Terima Kasih ALLAH atas anugerah dari mu ini








10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

4 comments:

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said... [Reply]

bergenang plak air mate bace entry ni..
Semoga farisyah terus jadi anak yg baik dah sihat senantiase..

Dewi Aja said... [Reply]

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Zurainny Ismail said... [Reply]

Begitulah kita, pengalaman menjadi pengajaran - semoga anak2 sentiasa sihat & ceria.

Izz Latif said... [Reply]

Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@my.zalora.com jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa