Monday, April 13, 2015

Dia ~Anak yang Kuat


salam sayang semua...
bersua kita kembali...
mood biasalah diawang2...
kadang2 rajin kadang2 malas nak update blog....
taip separuh jalan dan berhenti...

tapi kali nie nak cerita jugak...
cerita pasal DIA...
my strong girl
jue just copu paste apa kat fb..
sebab kalau nak tulis balik rasanya....tak tertahan kot....


first post 
6 april 2015

Dah lama tak kena situasi ini...

Mcm biasa...
aku jemput farisyah dari kafa...
Bila tgk je muka dia yg masam...
Aku dah agak mesti ada benda yg jadi...

Bila tanya kenapa kakak nampak mcm sedih je...
Terus menangis....sampai teresak2...
Biasa klu mcm tue..
mesti dia dah lama tahan diri dari menangis...

Aku biar dia menangis
Bila dia dah berhenti menangis...
Aku baru tanya..  
                
"Nape anak ibu nie sedih sangat"

"Ibu....ustazah marah kakak...dia kata kakak tak pandai...darjah 3 pun tak pandai menulis nama sendiri lagi(dlm jawi)...tulisan kakak buruk...lepas tua kakak tak ingat hafazan...ustazah marah dia ketuk meja kuat2...kakak terkejut...ustazah tanya bila kakak nak pandai macam org lain...."

"Ibu...kakak nie tak pandai ye ibu...kakak ni bodoh ye ibu"...

Dia bertanya dengan esakan yg tak putus...
sampai faez pun terdiam tgk kakak dia
Sebenarnya dah lama farisyah tak mcmnie...

Cara ustazah diackp tue...
dan cara dia menangis....
aku tahu dia dah kecikhati...
Benda yg selama ini aku mitak dijauhkan...

Jgn farisyah kecik hati terutama hal2 sekolah...
sbb bila dia down impak pada dia amatlah tinggi...
tapi tuelah tak semua akan faham

#‎ibutahansebaktengokanakmenangis
#‎anugerahterindah                        



Second post
7 april 2015

Pagi tadi masa suruh masukkan baju kafa dlm beg...
dia dah start mengeluh...
Tak nak pergi sekolah KAFA katanya

Aku dah start susah hati...
Pujuk punya pujuk akhirnya dia ok...
Tengahari ayahnya call...
Kakak ok pergi sekolah mcm biasa..
Ikutkan ayahnya nak ajak pergi jumpa ustazah..
Tapi aku ckp nanti dulu..
Bkn tak nak jumpa tapi aku ada sbb kena aku taknak jumpa dulu..

Semalaman aku pikirkan...
Dan aku rasa itu yang terbaik...
Buat masa ini...

Petang nie...farisyah balik sekolah dengan senyuman...
Aku tanya kakak ok ke...

"Kakak ok ibu...kakak dah ckp dgn ustazah...ibu ngan ayah saya ckp jgn marah saya...saya memang tak pandai...tapi ustazah ajarlah saya...ibu ckp klu saya nakal ke tak dgr ckp ustazah ke...ustazah marahlah"

Lepas tue aku tanya lagi...
Ustazah cakap apa...

"Ustazah kata ok dan ustazah mintak maaf"

Inilah farisyah...
Bila dia cerita petang semalam dia menangis...
Dan dia tgk aku pun menangis...
Arinie dipergi ckp dgn ustazah dia...
Sbb dia kata...

"Kakak sedih bila tgk ibu sedih"

Inilah istemewanya farisyah...
Kerana aku tahu...
Sikap dia yg perihatin belum tentu pada anak lain..
Tapi aku tetap akan jumpa ustazah farisyah cerita masalah farisyah...
Sbb ustazah sebelum nie mmg dah tahu...tapi ustazah tue da berhenti...

#‎farisyah
#‎anugerahterindah

#‎10qALLAH





Proud of u...
Dia seorang yang sensitif...
Merajuk n menangis itu memang makanan dia...
Hati dia amat halus...
Tapi hati dia senang dipujuk...
Kadang2 dia down teruk...
Kadang2 dia menangis teresak2.
Mengeluh tentang dirinya...

NAMUN
dia bangkit sendiri...
Air mata ibunya...
Adalah musuh ketatnya...

Ibu...
tolong jangan menangis kerana kakak...

Ibu....
kakak mintak maaf..
Kakak tahu kakak buat salah...
Kakak tahu kakak susahkan ibu....

Kakak...
Ibu bangga dengan kakak
Kakak tak pernah susahkan ibu...
Hatinya terlalu lembut...terlalu perihatin...
Mereka yg rapat pasti akan mengenalinya...

#‎farisyah
#‎anugerahterindah

#‎terlaluistemewa




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

10 comments:

syawalsimpsons said... [Reply]

terus terang sue kata....jue sangat2 la untung dapat anak seperti farisyah...biar tak berapa pandai, tapi dia kenai sapa diri dia...dia nak berusaha itu yg baguih pada dia....ya alllah rindunya ngan farisyah tu

Falsya said... [Reply]

Jue dgn husband bertuah sbb dpt anak yg mcm farisyah..farisya nie berani..xramai anak2 yg berani bersemuka dgn ustazah/cikgu and ckp mcm tuh..n farisyah sgt penting hati ibu..thumbs up kakak..

mummy_ayu said... [Reply]

touching nya Ayu baca entry nie..so sweet sgt Farisyah. Sayang sgt kat Ibu dia.... belajar rajin2 yer sayang...setiap insan tu ada kelebihan dan kelemahan masing2..Allah tu Maha Adil.

eima said... [Reply]

hmm sedih ... tp ustazah pun jgn la marah cam tu kan ....
kadang tu cikgu yg bukan dr KPM ni die tatau nk kenal pasti budak yg mempunyai dan istimewa ni ....

achik bangga ngan farisya !! sgt positif tau die

NaZiRaH @ Ezyra said... [Reply]

sebaknya baca post ni, sebenarnya dia anak yg bijak.;-)

Mama Kembar 3 said... [Reply]

Sebak baca ni. Farisyah anak yg bijak sgt. Dia ada hati & akal yg boleh fikir lebih dr dirinya sendiri saja. She may be struggling in class, but she is street smart n can survive anywhere. Dia pandai pikir sendiri apa yg perlu dibuat. So proud of her :-)

dancingfingers said... [Reply]

salam cik jue.Info dalam blog cik jue ni bermanfaat utk mommies kat luar sana.tq.

Saya umithayyibah.seorang guru, yang sekarang sedang sambung master di UKM. Saya dalam proses menyiapkan tesis dan artikel tentang penglibatan ibu bapa dalam terapi pertuturan.Since cik jue ade pengalaman hantar anak jmpe therapist, boleh tak saya temu bual cik jue?

regards,
umithayyibah

nur amni said... [Reply]

Touching baca..tulah..jadi ibu ni kena berperang selalu..selalu berperang dgn emosi..anak sakit,anak sedih..kalau suami2 ni biasany cool je..

Jom jln2 blog akak jom..salam ukhuwah

Unknown said... [Reply]

Saya menangis..hati tersentuh..

Unknown said... [Reply]

Saya menangis..hati tersentuh..

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa