Monday, November 10, 2014

Aku menangis Bukan Kerana "Result"

salam sayang semu
N3 sejuk beku
kerana menulis tajuknya buat mata aku berkaca2
klu aku taip kat opis paham2 ajelah

ramai org update result anak periksa kat fb,insta dan blog
dan aku pun nak update jugak...
tapi result nie buat aku terdiam...
bkn kerana resultnya yang teruk ....
tapi cara dia bagi result nie kat kami..

tengahari jumaat...
biasa cik hubby ambil farisyah sorang2
tapi sebab hujan aku pun dtg ambil dia dgn cik hubby...
farisyah dpt buku sekolah darjah 3 time tue..
masa kami menjemput dia...
ada kertas ditangan...dan muka dia memang sedih time tue...
masuk je kereta...ayat pertama dia ckp..
"ibu...kakak gagal...kakak tak pandaikan ibu...kakak bodohkan ibu.."
yup inilah ayat yg kluar dlm mulut dia...
dan masih terdengar2 lagi di telinga kami..
klu korang kat tempat aku laki bini..
apa korang akan rasa...
masa tue aku drive..
hubby ambil result kat tangan dia...
hubby ckp...
 
"ibu...kesian kakak"
serius terkejut dengan result itu 1B 3D
nombor terakhir didalam kelas..
dan keputusan dia ialah GAGAL
 
time ni farisyah dah menangis2 kat belakang
aku berhenti kereta...tak boleh nak drive dah time nie...
aku tgk hubby dah diam...
aku ambil result....dan aku menangis...
aku menangis bkn krn result dia...
tapi aku menangis krn pikirkan apakah perasaan farisyah...

aku suruh hubby drive...
aku tenung result dia...
aku pandang dia...
dia menangis lagi...
"ibu kakak nie tak pandaikan..kakak gagalkan ibu...kakak......"
time tue aku rasa jatuh tergolek...
jatuh yg tak boleh bangun..
aku rasa time tue aku yg gagal...
hubby suruh aku berhenti menangis...
jadi ibu yg kuat...tenangkan dia...bkn menangis...

"kakak...ibu ngan ayah tak marah kakak pun...takpelah result akak teruk...tapi akak dah cubakan...kakak anak yg bijak...walaupun kakak gagal tapi kakak dah buatkan.."

"tapi ibu....kakak tak pandai..tulisan kakak cikgu tak paham..."

hubby diam...last2 hubby mengeluh...
apa salah kita ye ibu...
tak cukupkah masa kita utk dia...
kurangkah apa yg kita bagi kat dia

aku tak tahu nak jawap apa...
sebab aku yg hadap dia hari2...
8 mlm -9mlm setiap hari...

dan aku menangis bukan kerana result tapi kerana

Rintihan itu...
rintihan itu buat aku rasa tak berpijak...
rintihan itu buat aku rasa gagal...
rintihan itu buat aku rasa serba salah
kerana rintihan itu aku rasa hilang punca

berilah dia ketabahan
berilah dia kekuatan
berilah dia semangat 

sayang kami pada kamu takkan pudar
kerana kamu anugerah terindah buat kami

buat anak ibu tersayang..
walau apapun keputusan kakak..
kami terima sayang...
kami tak pernah mengharapkan kakak mendapat keputusan yang cemerlang..
kerana kami tahu kemampuan kakak
kalau itu dah keputusan kakak dapat
tahun depan kita cuba lagi..
anak ibu tak pernah gagal
anak ibu sentiasa berjaya dihati ibu dan ayah
sayang...

farisyah di kategori "slow learner"
budak mcm nie jiwa dia sensitif
susah nak pickup bila kita ajar
kena banyak tumpuan
lambat nak faham
tapi alhamdulilah jenis dengar bila kita cakap
tapi kami tak tahan 
dia sensitif sangat 
tapi dia cepat think positif balik...
tapi setiap kali jadi apa2 kat dia...
dia akan menangis dan merintih
dan rintihan itu bawak kesan pada kita yang mendengar
kerana air mata kita tumpah sama..
sebab bila dia cakap2 benda mcm nie...
bukan aku je yg menangis tapi mata cik hubby juga berkaca2..
kerana rintihan dia terlalu berat untuk kita terima
masa dia kena hypo ari tue...
dia boleh ckap
"kesian ibu ngan ayah..kakak nie selalu sakit,selalu susahkan ibuayah..kakak ni bkn anak yang baikkan..."
 benda nie aku dah rujuk pada doktor...
dan jenis farisyah nie memang mcm nie...rasa bersalah,terlalu pikirkan orang mudah down..
sebagai ibu bapa kami kena tenangkan dia...tapi bila selalu merintih salah diri sendiri..menangis teresak2...mana kami tahan..
kadang2 kami down bersama2 dia...tapi kami cuba untuk bangkit dan pulihkan semangat dia...tapi hanya ALLAH je tahu perasan kami...
 
 namun aku ada mak yang berkongsi rasa dengan aku
bila aku cakap...
"aku dah tak kuat"
mak cakap aku kuat..
bila aku mengeluh..
kenapa ALLAH uji aku begini...
mak cakap
sebab allah sayang aku
bila aku cakap kenapa mesti aku..
mak cakap sebab aku adalah insan yang terpilih..

kadang2 aku terpikir sampai bila aku kena hadapi ini semua..
kadang2 aku rasa nak menyerah kalah..
kadang2 aku rasa bila aku rebah..
aku taknak bangun lagi...
namun...
aku tak mampu kerana semua ini aku kena hadap jugak walau bagaimana cara sekali pun
Moga aku terus kuat dan kuat menghadapi apa yang telah ditakdirkan buatkan...
kerana aku tahu ada hikmah di sebalik apa yang terjadi kepadaku...


Sayang Kami Pada Kamu tak akan luntur ...
kerana kamu anugerah terindah buat kami...

NUR FARISYAH BINTI MOHD FAUZI

 

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

12 comments:

Tengku Fauziana said... [Reply]

sabar ye wak..
semoga awak kuat dan tabah..

Allah menguji kerana Allah sayang kan hamba nya..

Sarah Arupin said... [Reply]

I'm crying while reading this :( dah la dekat library

anie said... [Reply]

huhuhu...
sabar jue..ko kena kuat...jangan nanges sama2 Farisyah...bagi dia semnagat n terus semangat...
Farisyah anak baik..nnt auntie anie bagi present ye...

Falsya said... [Reply]

Ya Allah jue..usahkan jue sebagai ibu menangis bile dgr rintihan kakak..falsya pun sama jue..sedih betul rase bile baca..nasib baik kat opis kalau x meleleh dh air mata..

Falsya harap jue kuat kuat dan terus kuat..falsya xtau nak ckp ape..hanya itu je yg mampu..sbb jue yg rase semua nie..hanya jue yg tau perasaan tuh..falsya dpt rase skit je dr perasaan jue..falsya mintak utk jue kuat..kuat utk kakak..kakak anak baik jue..falsya percaya satu hari nnt jue akan bangga dgn kakak..insyaAllah..

eima said... [Reply]

masih awal nk menilai farisyah ...

aku just amik contoh rakan sekolah aku dah le ... die dok kelas belakang ... result spm cukup mkn harap BM je lulus ... tp alhamdulillah skrg ni memegang jawatan guru BM
. ini semua rezeki Allah ... setiap perjalanan kehidupan manusia Allah dah tentukan ... takdir kita ... so jgn risau ... inshaaAllah klu kita yakin ... pasti ade jalan ...

Cik JuE said... [Reply]

Tengku Fauziana:terima kasih...moga saya terus kuat dan kuat

Sarah Arupin :jangan menangis..saya sekadar menulis untuk lapangkan hati

anie:moga aku tabah menghadapi ini semua...terima kasih atas sokongan

Falsya:terima kasih atas sokongan

eima :memang terlalu awal dan jue tak pernah paksa dia..harap suatu hari nanti ada sinar harapan untuk dia

Eliss Mie said... [Reply]

Alahai kesian dia.. mak pun manja sekali.. sama mcm aku lah jugak.. tp jgn pressure dia.. br sek rndah kan..insya Allah..boleh diperbaiki lagi tu..

Mama Kembar 3 said... [Reply]

sayunya rasa dengar kata kata Farisyah tu. Mama plak yang rasa nak nangis. Farisyah anak yang baik sangat, sentiasa pentingkan Ayah Ibu dia. Jangan risau Farisyah sayang, dapat D dalam kelas tak bermaksud tak pandai, tak bermakna kamu gagal dalam hidup. InsyaAllah atas doa Ibu Ayah kamu, u will be successful in life dear. Unty doakan kamu, InsyaAllah.

Cik JuE said... [Reply]

tuelah ibu nya kadang2 terover manjanya...
aku tak kisah pun berapa resultnya cuma aku takut dia putus asa dan rendah diri

Cik JuE said... [Reply]

terima kasih doakan farisyah
moga dia berjaya

mamaarifakeem said... [Reply]

Sayu sgt..hiba... apapun jue kena kuat, utk farisyah jd seorg yg cekal dn tabah dn kuat utk bersaing slps ni.. k.eina dpt tgk riak wajah farisyah yg jelas sekali seorg anak yg baik...dia peramah dn mesra, suka tengok.. jumpa tk sempt nk bgmbo kan...rugirugi... tp serius, akak nmpk farisyah budak yg bijak, mgkn keadaan kesihatan yg tergnggu kot..apapun ia,akak doakan jue kuat utk kuatkan smgt farisyah...dia anak yg baik...

ch@ said... [Reply]

Aduhaiii, hari ini hari sedih ke kakJue? kita baca ini nangis, tadi tgk drama korea pun nangis juga, taip msg ngn suami sblm tu pun menangis juga, aduhaiiii.

farisyah ni istimewa, lain drpd yg lain. kelebihan dia tersendiri. farisyah tidak boleh banding dgn anak-anak yg lain. mesti akak bangga sbb ada farisyah. smg akak kekal tabah dan kuat.

jgn jemu utk positifkan farisyah. kita suka dia sbb dia lekas mesra. kakJue boleh! frisyah boleh!

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa