Tuesday, February 25, 2014

Post kat FB dan Blog..

salam sayang semua...
terpanggil nak buat N3 nie...
kerana petikan ini...

adakah kita antara yg suka cerita hal anak2 suami harta gaya hidup mewah atau kejayaan untuk niat menunjuk2 Kat fb atau blog....baik fikir dulu belum cerita...

Moga hidup dijalan lurus.....~ Hahahahahahahohohohooh....Relatives & Taulan yg dsygi...moh kita baca nih...mmg klakar tp ade byk betul nye...muhasabah diri sy sndiri...tiada kena mengena dgn yg Hidup atau yg telah Mati...
Copy Paste: Status FB...mmg kelakar..
Jenis-jenis status FB yang ada tujuan tersirat (copy paste):
1. Check in kat hospital siap snap gambar sambil ayat sendu2 suruh doakan anak, suami etc.. padahal nak bagitau check in kat Prince Court Hospital… pesakit pun cuma demam manja2 je.. Kata lah warded kat GH, mati hidup balik takkan ‘check in’ status fb kan.. huhu

2. Snap gambar anak dalam umah dengan caption ‘alahai anak mama ni bla bla bla…’.. padahal nak tunjuk sofa, tv or perabot baru yg jadi objek latar belakangnya.. Yerla kalau tak buat macam tu orang tak tau kan.. Takkan semua orang nak jemput datang rumah..

3. Syukur tak henti2.. ‘Alhamdulillah rezeki yang semakin melimpah ruah, makin masyukk..bla bla bla’.. Alhamdulillah itu dan ini.. padahal nak orang tau betapa mewah atau kayanyer dia sekarang (sebenarnyer takde pun).. Kalau ikhlas nak bersyukur, terus lah sujud kepada Allah swt.. sesungguhnya Allah itu ada dimana2.. tak perlu guna fesbuk sebagai orang tengah!!

4. Tangkap pic dalam kereta…eh pastinyer kena nampak stereng sekali.. Caption, biasala.. ‘Ala jam la jalan… gud morning semua.. letih la hari ni.. etc etc..’ Padahal nak tunjuk lambang kat stereng kereta tu.. Hello kalau bawak Lamborghini ke Porche ke ok la.. Setakat Honda, Toyota, Nissan dan yang sewaktu dengannya, rentikanlah dik !

5. Check in kat shopping mall dengan status ‘shopping untuk hilangkan stress’ atau ‘ahhh hari2 shopping, abes la duit i..’ atau ‘hmm I kalau bershopping mcm ni la..susah nak berhenti’… hahaha kelakar kan.. sebenarnya nak bagitau orang lain yang dia banyak duit boleh shopping hari-hari. Ade yang jenis siap snap gambo paper bag lagi, nak tayang brand.. nak lagi parah siap snap tanda harga.. kalau gitu sah lah, korang ade penyakit ‘CULTURE SHOCK’ !

6. 24 hours duk update pasal anak dia.. anak dia la paling cerdik, anak dia la paling comey.. mcm orang lain takde anak.. takpun sibuk update pasal Laki dia.. Laki dia la yang paling kaya, laki dia la yang paling loving, laki dia itu laki dia ini.. hmm yunk memangla itu facebook awak, tapi awak bukan Kate Middleton atau Diva Siti Nurhaliza. Orang tanak tau setiap inci pasal keluarga awak!!

7. Tangkap pic sendiri (mulut biasala muncung, herot segala bagai), dengan caption ‘muka tanpa mekap..mata panda letih tak cukup tdo bla bla bla…’ dengan harapan ade la orang lain komen.. “eh u still nampak comel la.. nampak muda la dari umur sebenar etc etc” hmm.. lu pikir la sendiri..

8. ..
9. ..
10. ..
Haaa yang lain-lain korang isilah sendiri !

Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda:

Ertinya:
“Suatu yang paling aku khuatirkan kamu ialah syirik kecil, lalu ditanya oleh sahabat.”Apakah syirik kecil itu ya Rasulullah s.a.w?” Kemudian baginda s.a.w bersabda: ”Iaitu riak.””
(HR.Ahmad dan Baihaqi)


memang ada betul apa yang ditulis di atas nie..
tapi ada jugak yang tak betulnya...
bagi cik jue....
di atas niat masing2...
apa niat korang...
yes betul kalau kita bersyukur terus sujud syukur tak payah nak post2 kat fb...
tapi kalau korang belajar teknik pemasaran ...
apa yang kita dapat harus kita beritahu..war2kan supaya nampak kejayaan kita..
korang tahu...si penulis tue sujud syukur ke tak...
tak kanlah dia nak tulis 
"aku sujud syukur sebab aku dapat bla..bla...bla"

cik jue tak cakap apa yang "org" ni tulis salah...
tapi bagi cik jue semua nie atas niat masing2...
sebab kalau kita belajar teknik pemasaran online...
inilah yang kita harus tekankan...
bukan niat nak menunjuk tapi untuk meningkatkan lagi bisnes kita
ini pendapat cik juelah...
apa pendapat korang..
sila kemukan pendapat korang ye...
moga dapat kita semua munasabah diri...
andai cik jue salah maafkan cik jue ye...



terima kasih...
moga kita semua tidak tergolong dari mereka yang ingin menunjuk-nunjuk...



Inginkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes online Shaklee?

Hubungi cik Jue  untuk :-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!






nak tempah photo magnet...
jom pi sini
http://gallery-annafauzie.blogspot.com/
best price untuk korang



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

10 comments:

Nana said... [Reply]

hahah lawak ok
paling tak bole blah no.6
sebab ada friend yg gitu
stiap sminit update psl anak
bukan xbole tp biar berpada
nak puji2 anak sendiri pon
xyah selalu2 nanti orang meluat
pandai ke bijak ke comel ke kiut ke anak kita biarlah kita je yang tau
xperlu dijaja

Norma NML said... [Reply]

Salam Kenal..
Cik Jue..1st time akak singgah..pada akak itu nawaitu masing2..macam akak bsa jgk sharing pics..tmpt mkn..skdr berkongsi kot ada yg perlukan info.

Jom ke blog akak if sudi. Tnks :-)

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/

jaja_NorLiza said... [Reply]

salam jue...saya rasa dipends atas nawaitu masing2...kdg2 ade yg update status mcm kat atas2 tu...tp niat x sebegitu..yg pastinya sape yg pikir camtu mmg dia la kot cengitu..sbb dia yg melilau nak tgk sekeliling ade ape bagai...hehhe

berprasangka baik saje la..tak rugi pon kan..kan..

Gieyana said... [Reply]

Yg pentingnya niat kan...ada gk post tp mostly gambar psl suka photog..:)

ch@ said... [Reply]

pendapat kita sama dgn kakJue, ada yg stuju ada yg tak stuju, biasanya kita upload gmbr fmly yg kelakar or boleh jadikan memori. sgt berpada-pada bila hendak buat status FB.

Falsya said... [Reply]

hhahahahaa..dh penah baca dh psl bende nie...kadang bende nie depends pada niat masing2..kadang xterniat tp yg tgk tuh pikir lain..hehe

syawalsimpsons said... [Reply]

kadang2 ada betoi...tp point kat kiter ..niat sama ada apa yg kiter nak post tu sama tak dnegan niat kiter kan

Nora Karim said... [Reply]

riak tu memang la menakutkan... saya kalau nak update status kat FB saya akan tanya balik diri saya... adakah status saya tu bermanfaat buat saya dan orang lain...

Cikgu Norazimah said... [Reply]

semuanya bergantung kepada niat masing2 ;)

wahida said... [Reply]

kalau aku, aku jenis suka fikir positif je la...
biar la dia nak update apa sekali pun, hak dia, kalau tak suka tgk dia share, jgn tgk...tu je...
mungkin dia x berniat nak menunjuk2...

tapi tu pendapat aku je la...hehe...
aku sependapat dengan ko cik jue...

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa