Friday, February 7, 2014

Cyct atau Breastcancer- part 1

Salam Sayang Semua...
kisah perjalanan bermula 
ingat tak cik jue pernah buat kekuatan seorang ibu
yup..kekuatan itu yang cik jue cari...
dan akhirnya cik jue dapat...
sekadar ingin berkongsi cerita dengan kalian...
bukan ingin menagih simpati apa2...
harap jangan ada yang tersalah anggap disini..
sekadar berkongsi sedikit pengalaman..

bermulanya disini...
awal bulan 12..ada bengkak kat breast belah kanan..
dalam seminggu lebih bengkak tak hilang
pergi klinik...bagi antiboitik n ubat surut bengkak...
makan sampai habis dan ikut time yang betul...
2 minggu berlalu...
bengkak tak hilang dan sakit...
sakitnya seperti nak period or masa kita mengandung...
pergi balik KK presint 9..
terus refer Hospital Putrajaya..
terus pergi hospital...
jumpa doktor pakar perempuan...
dia terus suruh baring...
doktor chek...
penerangan serba sedikit..
dan time ni rasa langit nak runtuh...
-cyst or breastcancer tapi bkn bengkak susu.............................................
apa perasan korang kalau di tempat cik jue...
yes...time2 tu jugak cik jue menangis...
rasa mcm lemah lutut nie...
nasib baik pergi ngan cik poji....

selang 2 hari..
9/1/2014
pergi hospital jumpa pakar....
chek dan chek lagi...
tekan sana tekan sini...
sampai ketiak dan leher ...mencari punca...
dan akhirnya...

40% suspect breastcancer..
kenapa kebarangkalian itu tinggi...

1) Family History -
 2 orang mak saudara (arwah) menghidap breast cancer
1 orang nenek saudara (arwah- meninggal awal bln 12 ari tue) mengidap breast cancer
kedua2 belah emak-
peringgatan semua-jika family anda terutama disebelah mak anda menghidap apa2 cancer sila berjaga2 kerana cancer diwarisi disebelah mak
(sesuai ke perkataan di warisi ni)

2)makan pil hormon/perancang
cik jue ada makan pil perancang-masa farisyah 2 tahun..
faez pulak setahun
sempatlah bertengkar dengan doktor jap...
ini sedikit penerangan dari doktor....
"sebenarnya pengambilan pil perancang,suntikan horman dan implan boleh membuatkan kita terdedah kepada cancer..kerana dia meransang hormon cancer dalam badan kita menjadi aktif...pekara ini telah dibawa kepada didalam mesyuarat kesihatan tapi masih memberi kata putus...
(kalau salah sila betulkan ye)

3)kurang 6 bulan menyusu anak...
yup cik jue memang tak menyusu anak sepenuhnya kerana tidak ada susu..jgn ckp cik ju tak usaha ye...habis segala jenis vitamin,petua dan ubat tapi cik jue memang takde banyak susu..pengesahan dari doktor jugak....
cik jue betul2 kecik hati bila org pantang serong kenapa tak kasi susu pada anak..sebenarnya memang setiap wanita diberi keistemewaan untuk menyusukan anak...namun tak semua dapat mengecapi nikmat itu....tahniah pada mereka yang dapat menyusukan anak sepenuhnya..gunakanlah nikmat YA ALLAH berikan itu sebaik mungkin

60% mengatakan tidak 

  • bengkak itu boleh pegang-cancer kita boleh rasa untuk pegang kerana strukturnya yang tidak membentuk..
  •  cik jue rasa sakit-cancer tidak rasa sakit sebab di membunuh secara diam
  • tiada bengkak di mana-mana selain di breast sahaja...
namun disini ada kelegaan sedikit bila scan...ketulan itu memang berbentuk cantik seperti sebijik guli...ini melegakan lagi hati bila doktor cakap "saya yakin ini adalah cyct..cuma kita kena buat rawatan ultrsaound n ambil sample..untuk tepatkan lagi keputusan...dan memastikan ia bahaya atau tidak..namun tak semestinya ia bukan cancer"
berpeluh sekali lagi..air mata nie asyik nak tumpah aje....

sabarlah wahai hati...
sesunngguhnya ALLAH ingin menguji aku...dah aku harus terima setiap ujian yang ALLAH tetapkan kepada aku...kerana aku ialah insan yang terpilih untuk ALLAH uji kerana ia tahu aku boleh terima setiap dugaan ini...moga aku terus kuat menghadapi dugaan yang telah ditetapkan kepadaku...




ok nanti kita sambung part pergi buat...
ultrasound,ambil sample dan apa cik jue amalkan...
moga perkongsiaan ini sedikit sebanyak menolong anda semua...
jika ada kesilapan sila betulkan kerana saya bukan doktor...
hanya berkongsi cerita berdasarkan pengalaman sendiri....


saya pengedar shaklee...
berminat nak beli shaklee dengan harga paling best
just pm saya...
nak tambah cari side income...pun saya PM
cik jue
SID 1096158
 019-2880276 (wassup/sms/call)


nak tempah photo fridge
untuk koleksi sendiri atau nak buat cendermata...
jom pm CIK jue...
019-2880276 (wassup/sms/call)
pergi link bawah nak tengok koleksi
http://gallery-annafauzie.blogspot.com

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

8 comments:

syawalsimpsons said... [Reply]

moga ada sinar buat jue yee....sue hanya dapat doa dari sini je..moga semua di permudahkan..moga apa yang doc kata tu ada kebenarannya yg tu bukan cancer kan...jue kuat yee demi farisyah n faez yee

FiZ said... [Reply]

semoga kuat cik jue :)

Irene Dahayu said... [Reply]

kuatkan semangat ye cik jue...

Cute Mum said... [Reply]

uyun pon ada ketulan gak kat breast.. sedar masa belum kawen lagi.. tapi doc kata macam ketumbuhan je.. kalo buang boleh, tak buang pon boleh.. dan tak sakit.. cuma bila lambat pump & rasa bengkak.. kat situ memang sakit kalo tertekan...
mula2 risau gak sebab belah mak pon ada 2 kes makcik kena breast cancer...
hope jue punya kes pon tak sampai ke tahap cancer.. semoga cepat sembuh ye..

juelee said... [Reply]

alahai, tabah ye jue.. semoga allah permudahkan urusan jue dan hanya ketulan biasa je yg tak membahayakan

Falsya said... [Reply]

Ya Allah jue..sedih betul falsya..falsya pun ade mcm benjol kat breast kanan..doctor kate lump bengkak..tetibe mcm risau..falsya tau jue kuat..jgn lemah okayh jue..kuat demi anak2...

Nad MamaZN said... [Reply]

Byk kan bersabar dan berdoa cikjue..
Moga takde apa yg teruk...
Pasal ketumbuhan tu rasanya nana pun penah cite kt blog dia.. Yg dia p operation dulu..

Takpe, tggu keputusan doc dulu k.
Moga dipermudahkan segala urusan cikjue..

Masya said... [Reply]

moga jue diberikan kekuatan yer... sabar ... sy doakan dr jauh.. sy tak tahu nak ckp mcm mana.. klu sy sendiri pun akan terkejut.

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa