Monday, October 28, 2013

Faez: Masuk Wad 22/10 -24/10/2013

salam sayang semua...
bersua kita di pagi isnin...
seperti di janjikan...
bercerita kisah faez masuk wad...
sebenarnya faez dah batuk n selsema dah nak masuk 2 minggu..
sebelum raya haji lagi...
klinik swasta dah pergi klinik kerajaan pun dah pergi...
ubat2 semua habis...
kisah bermula disini....

22/10/2013
pagi2 turun dari rumah,memang dah plan nak bawak faez pi KK kat presint 9
sampai KK ambil nombor bagai ...
tunggu dalam 1/2 jam.dokor panggil...
tengok keadaan faez...doktor suruh ambil gas...
dah ambil gas,chek oksigen dalam badan masa tue...oksigen faez dalam 80 je...
memang rendah...
masuk balik bilik doktor...
doktor buat surat suruh rujuk HPJ...
pakaikan faez oksigen, kami ke HPJ naik ambulan....

 tengah menunggu nombor di panggil

kena net diKK , 
kepenatan dan tertidur sendiri

sampai di HPJ..
faez kena xray,ambil darah dan di bagi oksigen..
keputusan oksigen dalam badan masih lagi drop...
paru2 pulak ada jangkitan kuman tapi sedikit je...
tapi masih kena masuk wad..sebab oksigen dia tak cantik...
pastu faez di masukkan ke wad..
wad 2C katil 19
(masuk wad je...boleh katakan nurse2 kat wad 2c ramai yang kenal aku..huhuhu penangan farisyah yang selalu kluar masuk hospital)

masuk wad...
faez aktif macam biasa...
gambar bawah tue menangis tak nak pakai oksigen..

sampai kat atas..
alhamdulilah oksigen faez dah mula ok macam biasa...
syukur alhamdulilah...
faez tak dibagi makan ubat,tiadak dipasang drit sebab dia makan dan minum macam biasa...dan aktif macam biasa...
cuma kena on net 3 jam sekali...

 tukar baju hospital sebab memang tak bawak baju...
tunggu ayah bawak baju...
comel tak faez pakai baju pink...
petang tue jadi drama air mata...

ambil net pada malamnya...
faez dah ok tak menagis lagi...

23/10/2013
perkembangan faez bertambah baik...
aktif macam biasa...
cuma masih ada bunyi dan nafas masih lagi laju...
oksigen je pun dan normal....
memang teruji mengjaga faez kat hospital nie...
sakit habis badan aku...
sebab tak nak duduk langsung kat bilik...
memang berdukung je...
berbanding jaga farisyah ...sebab farsyah dah besarkan...

faez dah seronok...
net dari 3 jam di naikan menjadi 4 jam sekali
tapi masih belum boleh kluar wad...
kena tunggu lagi satu malam...

24/10/2013
alhamdulilah akhirnya faez boleh kluar wad...
selepas malam tadi net di naikan lagi jadi 6 jam sekali...
pukul 1 tengahari...
pakar cakap semuanya dah ok..
boleh kluar wad...
cuma kena pantau je...
alhamdulilah sekarang faez dah sihat tak batuk dan selsema lagi...

tunggu ayah datang ambil...
ada orang kasi vitegen
seronok faez...


inilah kisah faez bercuti 3 hari 2 malam di Hospital Putrajaya...
moga lepas nie anak ibu nie sentiasa sihat selalu...
orang jarang demam dan selsema nie...
sekali kena ...
berpeluh si ibu...

ada orang datang tengok faez kat hospital...
terima kasih aunty soya....

sibuk duk hisap jari...

oklah stop dulu...
nanti jumpa lagi ye...






10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, October 25, 2013

2F : Drama Air Mata

salam sayang semua...
bersua kita kembali...
Alhamdulilah faez dah discharge hospital petang semalam...
nanti kita up date kisah faez minggu depan,...
sebab cuti dah 3 hari...
ada kerja nak buat..
tapi sebelum tue nak jugak kongsi drama air mata 2F...Farisyah + Faez...

mereka berdua memang akrab...
sungguh akrab dan berdoa moga mereka akrab sampai bila2...
farisyah memang tak tahu faez masuk wad..sampailah tengah hari..
bila ayah bagi tahu dia terus menangis...
kesian kat adik ,mesti adik sakit kena cucuk,
(dia dah rasa kesakitan itu dan dia tak mahu adiknya rasa)


petang tue ayah dia bawak dia kehospital jumpa faez..

sebab hospital putrajaya budak tak boleh naik...
jadi aku bawaklah faez turun tunggu kat sofa bawah...
time tue memang ramai orang...
 bila farisyah tengok adik dia dari jauh...
dia berlari 2 menuju kat faez...
sampai je kat faez...
dia terus peluk faez...
dengan air mata berlinangan sambil menangis...
(sebijik macam dram hindustanlah)
si adik pulak bila tengok kakak dia menangis...
dia pun turut menangis ...
time ni mereka masih berpelukan...
time tue aku pun sebak tengok diorang
ayahnya pun sama....
serius sedih gila...
orang ramai kat situ semua pandang kami...
dan ada yang mengesat air mata terharu kot...
dan adalah makcik sorang tue datang tanya...
"dah lama ke adik dia masuk hospital,kesian macam dah lama tak jumpa"
"taklah baru pagi tadi" aku jawab...
time tue memang aku gelak...
kelakar sebab org ingat mereka dah berpisah lama....

 -adik jaga diri tau,jangan nangis kalau doktor cucuk,adik kena kuat macam kakak- antara perckapan farisyah time dia peluk adinya



lepas tue aku cakaplah...
kakak jangan nangis..kaka doaklah adik cepat sembuh...
time2 tu jugak dia tadah tangan sambil berdoa...

YA ALLAH SEMBUHKAN ADIK FARISYAH SEBAB FARISYAH SAYANG SANGAT KAT DIA,JANGANLAH BAGI FAEZ SAKIT LAMA2,YA ALLAH FARISYAH POHON SANGAT 



sekali lagi makcik kat situ menangis tengok aksi farisyah.

 YA ALLAH TERIMA KASIH KERANA MEMBERIKU SEORANG ANAK YANG AMAT MENYAYANGI ADIKNYA, TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA MENYURNIAKAN ANAK SEBAIK FARISYAH...MOGA KAU SENTIASA MERAHMATI NYA...



inilah kisah kasih sayang seorang kakak dan adik...
moga kamu berdua sentiasa berkasih sayang sampai hayat kalian berdua...
ibu bangga dapat anak seperti kamu berdua...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, October 18, 2013

My Hubby :Burger oh Burger

sudah masuk jumaat kita...
kejap jekan....
semalam mak jemah suraya duk tunjuk cik akob dia buat burger...
terasa tekak ni nak makan burger jugaklah...
gatal...
dalam kereta tak menyempat ...
duk ceritalah kat cik poji...
"ayah...sedap pulak ibu tengok burger yang akob buat"
"ni mesti tengok kat blog"
"yelah..sue cerita kat blog"
"...apa kata mlm nie ayah buat burger....lama tak makan burger air tangan ayah"
maka malam tadi dapatlah makan burger air tangan cik poji...
(jemah....i dengki dgn u tau...huhuhuhuhuhu")

sekali sekala makan hasil masakan cik poji..memang terbaiklah...

jom tengok cik poji kita masak...


ala2 chef gitu...

faez yang menunggu disisi...

hasilnya...
ini burger cik poji yang punye...
bertingkat2...
aku punye setingkat je....
sama ngan farisyah...

hahahahahahha..
ok dah habis cerita pasal burger....
senyum cik poji sampai telinga sebab anak daranya puji burger ayah buat sedap...

ok sue...
terima kasih sebab upload gambar burger...
dapat juga makan burger cik poji masak...

stop dulu ye...
nanti ada masa sambung balik....

ps : tahniah buat nad bakal terima orang baru....
moga sentiasa sihat....



gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, October 17, 2013

Farisyah :Kasih Seorang Kakak

salam semua...
baru nak update blog...
raya korang mcm mana...
aku?????
biasa je..kadang2 mcm tak raya....
pagi2 makan nasi beryani kambing...
hasil masakan mak cik cik hubby...
memang meletop...sedap 

oklah nak cerita kisah farisyah...
yang memang sayang betul kat adik dia...
sayang yang amat sangat...
pantang nampak baju ke, seluar ke, kasut ke, mainan ke...
yang sesuai dengan adik dia mesti dia nak beli...
kalau dah beli memang dia senyum puaslah...
ayat yang biasa dia guna....

"cantiknya baju nie ibu,klau faez pakai mesti cantik,kita beli ye ibu.kesian faez tak banyak baju tapi kakak takde duit, ibu pakai duit ibu dulu ye"

kalau tanya balik kakak tak nak beli baju ke?

"tak nak kakak dah ada banyak baju, faez yang takde baju"

dan ari jumaat minggu lepas dia telah membeli sehelai baju 
superman untuk adiknya...


senyum sampai telinga...
ambil je adik dia petang tue...
terus dia kasi kat adik dia....
puas hati dapat beli baju kat adiknya.....

moga kasih sayang mereka berdua kekal hingga ke jannah

farisyah oh farisyah..




gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, October 11, 2013

Anak:Anugerah dan Amanah Dari ALLAH

Salam Jumaat...
bersua kita lagi...
moga Allah memberkati kita semua di hari jumaat yang penuh barakah...
hari ini bercerita sedikit isu mengenai anak...
anugerah dari ALLAH...
amanah Yang tidak Ternilai...
harus di didik sebaik mungkin...

setiap perkembangan anak..membuat hati kita gembira...
terutama jika kita mempunyai anak yang "istemewa"
yang perkembangan mungkin tidak seimbang dengan kawan2 sebayanya...
memang setiap anak/budak lain perkembangan...
tapi kita jangan lupa....
setiap peringkat umur memang ada garis panduan...
tapi ramai yang beranggapan...
"biasalah budak ni setiap budak berbeza perkembangannya"
memang betul tapi jika tidak menjangkau garis panduan seperti umurnya...
sebenarnya ia akan mendatangkan masalah jika kita merujuk kepada mereka yang sewajarnya...

kenapa aku menulis tentang ini???

kerana aku mempunyai seorang anak yang perkembangannya lewat dari umur sebenar...
namun alhamdulilah dari lari setahun sekarang dah berkurang menjadi enam bulan...
setiap perkembanganya membuat aku tersenyum puas...
setiap perkembangannya aku iringi dengan titisan air mata...
syukur alhamdulilah...
dan aku berdoa...moga selepas ini perkembangannya akan selari dengan umur sebenarnya...
doa,usaha dan tawakal adalah senjata paling utama dalam aku mendidiknya...
kesabaran adalah alat paling utama...

farisyah...
anugerah buat ibu dan ayah 
mengajar kami erti kehidupan sebenar..
berjuang dalam mendidik kamu...
berusaha dengan sebaik mungkin....
kerana kamu...
setiap perkembangan faez ibu rekod...
setiap perkembangan faez ibu ambil kira....
kerana kerana kamu...
ibu dan ayah banyak tahu tentang perkembangan sewajarnya seorang kanak2...
hanya disebabkan oleh seorang anak yang bernama
nur farisyah

dalam masa yang sama aku berkongsi rasa dengan seorang lagi anak yang begitu istemewa dimataku...
setiap catatan ibu nya di fb atau pun blog...
buat aku sendiri secara automatik mengucap tanda syukur...
setiap perkembangannya membuat aku menangis sendiri...
kerana setiap perkembanganya aku tunggu dan tunggu...
setiap hari aku tunggu catatan dari ibunya tentang perkembanganya..
aku kadang2 rindu ingin tahu perkembangannya...
dan setiap kali si ibunya update kisahnya...
aku akan baca berulang2 kali...
kerana setiap perkembangannya buat aku bangga...
seperti mana aku bangga dengan perkembangan farisyah...
inilah kisah syawalyafiq.

(sue...cilok gambar awal sekeping ye...)
rasa bangga dengan sue dan akob..
kerana berusaha sebaik mungkin...
moga lebih banyak lagi perkembangan syawal yang membuatkan tersenyum puas....




Moga anak2 kita semua dilindungi oleh ALLAH...
sebagai ibu berusaha sebaik mungkin dalam mendidik anak2 ...
kerana setiap perkembanganya membuatkan kita tersenyum puas...
kerana aku dah merasai apa itu perjuangan sebenar dalam mendidik anak walaupun sekarang masih diperingkat permulaan...

(sedang mengaturkan temunjanji dengan pusat dyslexia untuk membuat ujian dyslexia keatas farisyah...moga ALLAH mempermudahkan jalan dan memurahkan rezeki kami kerana kos pembelajaran agaklah tinggi dan di tanggung sendiri)


selamat hari raya aidiladha...
maaf zahir batin dari kami sekeluarga




gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, October 9, 2013

2F : Lepak Kat Dataran

Kisah Hujung Minggu...
menghabiskan masa melepak dengan anak2 adalah benda yang paling nikmat...
seronok bila tengok anak2 gembira...

pukul 5:00 petang baru kluar rumah...
menuju ke Putrajaya...
port lepak kami dataran...
punyelah ramai orang
berpusing jugaklah cari paking...

sebenarnya memang jarang bawak faez kluar tempat2 mcm gini...
happy muka dia...
teruja bila tengok orang ramai sangat...
kakak naik skooter...
adiknya naik motor...
jenuh jugaklah makpaknya kena menolak....
huhuhuuhuhu...
tetiba terpikir kenapa tak beli yang ada tempat tolak...
hahahahhahahhahaha.....


kakak mulakan pelayaran...

siadik pulak tersenyum gumbira

si kakak nak posing..si adik seronok tengok org ramai...

bila si ibu penat...
kakak pun tumpang naik sekali sambil tolak adik...



beginilah kisah anak2 dihujung minggu...
seronokkan bila tengok dia orang happy...
oklah jumpa lagi ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, October 7, 2013

Faez : Hadiah Birthday

Salam Isnin Semua...
Moga hari ini ceria2 selalu...
hujung minggu...benda yang paling seronok...
walaupun sekadar lepak kat rumah...
bergolek2 dengan budak berdua tue...
buat hati rasa tenang aje....

oklah nak cerita pasal hadiah birthday pertama faez....
ooo kakak pun dapat hadiah birthday gak....
tapi bulan lepas awal pada tarikh birthday sebenar...
dapat scooter princess...
kali ini giliran adik pulak...
hadiah kakak yang pilih dan adik memang suka sangatlah....
puas hati rasa beli sebab memang faez betul2 main...
siap marah2 kalau kakak pegang n naik....
hahahahaha kecik2 pun pandai je berebut dengan kakak


jomlah layan gambar budak faez nie...
dengan aksinya lagak ngerinya sekali....

muka happy...

bukan main lagi...
kakak kat belakang tolong tolak...
tak sampai kaki nak tolak sendiri...

lagak ngeri....
berdiri atas motor....

ok ni gambar dekat...
berani sungguh budak nie...

lagi lagak ngeri oleh faez....

pening ibu nie dik...
risau takut jatuh je....
tapi kalau jatuh pun dia buat tak tahu je...
selamba je dengan bangun....
.......anak jantan ibu memang berani .....

oklah sambung buat kerja ...
nanti ada masa kita cerita lagi....
bulan ni urusetia meeting ....
busylah minggu nie je pun....
jumpa lagi....


bangga dengan syawal dengan perkembangan demi perkembangan yang ditunjukkan 
tahniah buat sue n akob atas usaha korang,teruskan usaha...
insayallah lepas ni korang hari2 akan senyum bangga dengan pencapaian syawal




gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, October 4, 2013

Faez: Chek up 1 Tahun Dan Gigi

kadang-kadang ada...
kadang-kadang hilang...
itulah cik jue....
nak kata busy pun boleh....
nak kata malas pun boleh....
apalah perangai nie...

ok jom cerita pasal budak faez...
sekarang dah setahun...
berjalan????
boleh selangkah dua..tapi kurang yakin lagi kot...
lagi banyak merangkak dari berjalan...


berat : 9.2 kg
tinggi :76 cm
gigi baru tumbuh sebatang
hobi: suka buang barang...pantang ada barang atas sofa atau katil  remote,hp,sudu ke..mesti dia buang kebawah...
gigi baru tumbuh sebatang....
hobi terbaru suka merayap tengah malam....
lampu tutup pun merayap jugak....

tapi tetap manja...
pagi2 suka buat muka sedih time kakak cium nak pergi sekolah...
sedih kot sebab kakak nak tinggal dia....inilah 
Muhammad Faezuddin



gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, October 1, 2013

Cik Hubby : BeRangan Anak Kembar...

Dah Petang ye...
hahahahhahaa rajinnuya ari nie...
oklah sambung cerita jap...
hubby kita aka cik poji le...
tetiba berangan anak kembar...
ambil ko...kembar boby pulak tue...


inilah kisah kat rumah nad lagi...
si poji dukung IZZ...
tetiba FAez jeles terus pi kat ayah dia...
pastu dia pun dukunglah dua2...
boleh lah abg...
kembar pun kembarlah....
hehehehehehhehe


gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Blogger: Akhirnya Jumpa Nad Mama ZN

Salam Sayang Semua...
Akhirnya bersua lagi kita...
sekarang tengah kurang busynya...
jadi bolehlah up date blog jalan2 sekejap...

ok menghabiskan cerita2 lama...
banyak lagi rupanya yang tak kongsi...
dah cerita ini wajib kongsi....

akhirnya aku jumpa jugak dengan blogger famous kita..
tahu je nad jemput open house dia...
gagah ajak cik poji pergi..
kebetulan time tue ada jemputan "open house upinipin"
(lain kali aku cerita ye)

nad dah pindah duk klang..
menjajar jugaklah mencari rumah nad...
akhirnya ketemu jugak...
terima kasih cik poji sebab rajin mengikut kerenah bininya ini...

sampai dihidang dengan mee kari ,nasi tomota kot dan beberapa juadah lagi
(sebenarnya dah lupa juadah apa)
jumpa zakwan yang boleh tahan jugak mulutnya..bercerita...
jumpa nayli yang ari tue moody sikit kot...
berkepit aje dengan maknya...
tapi memnag seronok...
lepak pulak bersama2 mak jemah si suraya...
lagi meriah le....

cerita tanpa gambar tak de maknanya...
oklah jom kita layan gambar pulak...

ok aksi biasa dulu...

ok kami ikut zakwan posing...

lagi sekali...
zakwan memang sporting

ni xtvt wajib bila jumpa aunty soya...


ok habis doh cerita pasal jumpa nad...
pasni ada lagi tunggu ye....




gambar banyak...

malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa