Monday, September 30, 2013

Faez :Happy Birthday Setahun Sudah....

Syukur...syukur..syukur..
dengan nikmat yang ALLAH berikan...
semalam 29/09/2013 genaplah umur faez...
alhamdulilah....

buah hati yang kami tunggu...
buah hati kesayangan kakak...
buah hati pengarang jantung ibu ayah...
membesar dengan sihat dan kuat


pengalaman bersalin itu indah...
walaupun ada pahitnya...
tapi bila kluar je budak bambam nie...
dengan berat 2.9kg... terus lupa segalanya....
memori yang indah tidak dapat digambarkan.....


29/09/2012 - 10.45 pagi...
selepas 2 jam dilahirkan....


Faez Sekarang
29/09/2013 - 6:30 petang

bersama sepotong kek...
nyumnyumnyum....

bersama kakak tersayang...



small celebrate bseday faez...
kakak yang request tempat...
beli sepotong je kek "SR" pilihan kakak jugak...
faez bukan main happy je kalau orang nyanyi lagu birthday ...
macam tahu je birthday dia....

ibu dan ayah mendoakan 
moga anak ibuayah jadi anak yang soleh...
dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki ...
sihat sentiasa...
love u so much...
MUHAMMAD FAEZUDDIN BIN MOHD FAUZIE


ALLAH selamatkan kamu...
ALLAH selamatkan kamu...
ALLAH selamatkan muhammad faezuddin...
ALLAH selamatkan kamu...


smile always....
ari ni pi klinik...cucuk setahun...
semalam faez dah start melangkah dua langkah...
tak sabar nak tengok faez berjalan....
hadiah besday nanti ibu beli ye sayang....

oklah jumpa lagi....





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, September 27, 2013

Faez : Jom Buli Kakak

dah Jumaat ye...
salam sayang semua...
busy dan busy...
tapi nak jugak kongsi cerita...

budak faez nie panjang akal sekarang nie...
ada je benda dia buat...
kadang2 kena marah jugak...
paling disuka buat buli kakak...
kakak yang baik hati nie merelakan sahaja segala perbuatan adiknya...

ok duduk atas kakak dulu...
dengan berat 9 kg...

yes...sapa dapat buli kakak...

dan akhirnya.....
saya puas hati....



kakak pulak sikit pun tak balas....
habis kalau sakit sangat dia menangis....
(kakak  yang manja)


kejap je masa berlalu..
ari ahad ni cukup satahun anak teruna ibu nie....









gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, September 26, 2013

FaeZ : Dia Dah Botak....

salam semua....
bersua kita kembali...
bercerita menghabiskan stok2 gambar yang banyak...
berkongsi seribu cerita buat tatapan anak2 tersayang bila mereka besar nanti...

faez memang tak pernah deman teruk...
tapi minggu lepas kali pertama faez demam teruk 
samapi 2 kali kena pergi ambil darah...
susu minum sikit je....
makan apatah lagi...
kesian sangat...
tapi sekarang faez dah sihat...
dia start kembali membuli kakaknya...

budak faez nie rambut dia ikut ayahnya...
bila dah panjang mulalah naik keatas...
jadi ambil keputusan nak potonglah rambutnya...
pergilah kedai kat giant..mahu potong itu rambut...
sekali ayah dia ckp...
"pakai mesin kasi no 1 ye"
huhuhuhhu terus mcm dah botak rupanya....

tapi sepanjang bergunting....
dia menangis tak ingat....
susah jugaklah....
jom tengok aksi faez sepanjang gunting rambut....


baru potong ..dah menangis
meronta habis....
takut mamat tukang gunting tue....
muka tak rela
inilah hasilnya...




saya dah botak...

oklah ini cerita dah masuk dlm peti beku...
baru buka dan nak publish....
hari ini temunjanji farisyah dengan pakar paed putrajaya...
keputusan fasting test dan result kromoson....
jawapan?????
masih jadi tanda tanya....
jumpa balik temunjanji bulan 1/2014
see u doktor...



gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...jadilah dia personal Fridge magnet....klik sini ye...http://gallery-annafauzie.blogspot.com






10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, September 24, 2013

Beraya Di Rumah Mak Jemah aka Sue

baru nak cerita pasal raya...
melampaukan....
raya dah lama habis...
raya haji pun nak dekat nie....
tapi takpe....
nak cerita jugak....

mendapat jemputan raya rumah mak jemah...
sue le....
dah ckp awal2 ngan cik poji....
jadi jadual pun dikosongkan untuk isteri tersayang (sila jgn muntah)
 kami pergi lambat sikit....
jadi tak sempatlah jumpa nad....
terus rasa sedikit keciwa....
tapi bila tengok ada sorang mak buyung duk tepi ngan dgn si jantung hatinya mok mok....
terus rasa nak lompat bintang.....
huhuhuhuhuhuhu.....
borak bukan main sakan...
sambil makan soto air tangan akob...
sedap tau....
nyum..nyum...
sebab cerita dah lama..nanti korang boring jomlah kita layan beberapa keping...

with falsya...
comel orgnya walaupun tengah mengembang...
peramah gelak tak habis2....

bersama tuan rumah...
yang peramah betul...
syawal yang malu....

dan bersama2 blogger lain...
alycia n fiza 


seronokkan dapat borak2 ngan geng2 blog...
dari alam maya kami jumpa di alam nyata...
mesra di alam maya lagi mesra bila bersua muka....
hahahahhaha 
 dari duduk sampai berdiri pun kami masih berborak....
betul tak sue.....

ok see u again....
moga kita dapat bertemu lagi....



gambar banyak...

malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

FaRisyah: Ujian dan Keputusan IQ TEST

Salam Sayang Semua...
Lamanya Tak Up date bLog...
serius rindu....
memang sedikit busy pada biasa....
nak jengah cerita kawan2 pun tak sempat...
terima kasih pada mereka yang masih sudi bertandang..
tadi terbaca komen dari intan belian kisah farisyah....
terus mengalir air mata nie...
terima kasih kerana masih sudi memberi semangat...

17/09/2013
kami ke HKL untuk buat ujian psikologi dan test IQ untuk farisyah...
mencari jalan yang terbaik untuk farisyah...
dari rumah hati berdebar2...
cik poji pegang tangan cikjue...
"walaupun apa keputusannya kita terima dengan redha dan mencari jalan untuk kebaikannya"
sepatutnya temujanji tue pukul 9 pagi...
tapi kami sampai lambat....
jadi kena tunggu turn pukul 10 le....
duduk sekejap...
puan shuhada panggil masuk bilik dia...
bermulalah kaji selidik diadakan...
tanya itu ini...
biasalah tanya sejarah kesihatan farisyah...
bila start merangkak...bila dia start berjalan...bila start bercakap..
bila start pakai baju sendiri,bila start mkn sendiri,bila start free pampers...
macam2lah...
rupanya setiap perubahan anak dari kecik kita kena ingat...
sebab bila kita pi hospital semua dia tanya...
(jadi sila take note perubahan anak2 kita)

ok lepas dia kaji selidik ibu ngan ayah...
pastu kita kena tinggalkan anak untuk buat ujian IQ...
lamalah jugak dalam sejam setengah...
mak ayah kena tunggu kat luar....

ibu boring menunggu...



dah dekat 2 jam macam tue...
farisyah pun kluar tersengih2...
terus peluk n cium ibu...
(farisyah memang buat hati ibu puas)

lepas tue puan Shuhada panggil masuk bilik dia...
hati berdebar2 nak tahu keputusan dia...
duduk ajelah..
puan shuhada tersenyum...
soalan pertama dia tanya...

"kenapa puan nak refer anak puan jumpa saya dan siapa yang cadangkan"

"sebenarnya kami yang nak refer sbb kami takut anak kami ada masalah kenapa puan tanya saya mcm tue...adalah masalah yang serius ke"

tetiba puan shuhada tue tersenyum...
ni result farisyah tadi...
di pun terangkanlah...
ada 4 jenis test yang dijalankan...
1. pengetahuan - farisyah dapat 79 dari 120 (tahap 2) 

2.pembacaan- farisyah dapat 89 dari 120 (tahap 2)
3.bekerja dalam masa ditetapkan - farisyah dpt 119 dari 120 
(tahap 1-terbaik setakap nie)
4.IQ - farisyah dapat 95 dari 120

keseluruhan 
bagi pengetahuan farisyah boleh diketegori  lemah.
cth soalan pengetahuan yang di tanya 
pelangi ada berapa warna -(farisyah jawab warna warni)
anjing makan apa (farisyah tak boleh jawab)

pembacaan-dalam ketegori biasa...
farisyah masih lagi dalam konsep mengeja untuk ayat yang perkataan yang panjang....

bekerja dlm masa ditetapkan-
cara dia bagi latihan dan ditetapkan berapa minit untuk siapkan..
dan alhamdulilah farisyah mampu menyiapkan...
tengok pada soalan tue menguji jugak pemikiran...
ini farisyah memang cemerlang

iq test...
di beri objek dan di suruh pelbagaikan...
di uji menggunakan otak untuk berfikir....
dan keputusan amatlah mengembirakan jugak...


secara keseluruhan dari peratusan IQ test...
farisyah mendapat 85 % 
dalam tahap 2 pemikiran dan masih mampu untuk memasuki tahap 1 kerana iq test dia menunjukkan perkembangan yang amat baik...
jadi kami tak perlu risau ..kerana farisyah bukanlah di ketegorikan sebagai kanak2 yang perlu dia hantar ke sekolah khas...
mungkin dia lemah dalam pengetahuan dan kami harus pupuk dia perlahan2 dan memberi lebih banyak tumpua dan pembelajaran kepadanya...
rupanya bagi2 kanak2 yang normal/bijak sekali pun...
kadar pencapaian IQ mereka hanya tahap 95-98% sahaja...
jadi tak mustahil satu hari nanti farisyah mampu berada di tahap itu...
kuasa ditangan ALLAH taala...
mungkin masa nie kita tengok farisyah tak berapa bijak lagi di sekolah tapi satu hari cita2nya nak janji doktor mungkin tercapai...
namun ada satu yang buat aku mengangis dengan kata2 Puan Shuhada

"puan, saya bangga dengan farisyah,sepanjang dia berborak dengan saya.ayat yang tak putus dari mulutnya ialah...farisyah sayang ibu ngan ayah,ibu ngan ayah banyak tolong farisyah,ibu selalu menangis klu farisyah sakit,farisyah tak nak tengok ibu nangis...ibu selalu doakan farisyah ngan adik jadi anak yang soleh solehah..ibu selalu peluk dan cium farisyah..klu kat sekolah ibu ckp farisyah kena rajin2 belajar,jgn buat org,klu org kata kat farisyah jangan layan dia...sebab tuelah farisyah dah kuat...

puan walaupun anak puan mungkin kurang dari segi pembelajaran tapi anak puan ada kelebihan sendiri yang jarang ada pada anak2 lain..memang pelajaran itu penting puan namun kalau anak2 pandai tapi tidak pandai menghormati org tua tak de gunanya...
pada pendapat saya farisyah memang ada kelebihan dia sendiri...caring dia pada puan dan encik amatkah tinggi sehingga saya sendiri kagum dan menangis mendengar apa yang diluahkan"

inilah kisah anak dara ku tersayang...
moga ALLAH sentiasa merahmati  kamu Sayangku Farisyah...


tiada yang indah dalam hidup ini hanya keranamu seorang anak....

nur farisyah binti mohd fauzie...







gambar banyak...

malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, September 9, 2013

Farisyah : 7 Tahun Sudah

Salam Isnin Buat Semua...
Rindu nak update blog...
minggu lepas 2 kali je up date...
pastu dah tak update dah...
macam busy sangat....

semalam 08/09/2013
genaplah 7 tahun umur farisyah...

Farisyah
rasa baru semalam ibu lahirkan kamu...
membesarkanmu dengan penuh cabaran dan dugaan...
air mata selalu menjadi peneman setia kali kamu sakit..
keluar masuk hospital menjadi rutin kamu...
namun ibu tidak pernah menyesal...
ibu tidak akan sesekali mengeluh...
kerana ibu tahu...
kamu kekuatan ibu...

Farisyah...
ibu dan ayah mendoakan...
moga farisyah...
dilindungi ALLAH selalu...
dipanjangkan umur...
diberi kesihatan yang baik...
menjadi anak yang solehah buat ibu dan ayah...
menjadi kakak yang penyayang buat faez...


celebrate birthday girl semalam...



H.A.P.P.Y B.I.R.T.H.D.A.Y
N.U.R.F.A.R.I.S.Y.A.H




gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, September 3, 2013

Faez : Kesian saya

salam sayang semua...
mood mcm mana???
minyak naik ...tetiba jadi macam nak naik minyak...
bajet lari...
mlm tadi PM (cik poji) dah bentang bajet...
menteri kewangan (cik jue le) bersetuju ...
dengan senyum dalam tangis....
redha jelah....moga ada rezeki lain menanti kita semua...

ok...
kenapa dengan budak kecik nie...
huhuhuhuhu....
dia dah tak boleh masuk dapur....
kesiankan....
tapi biar dia menangis sekarang dari kita semua menagis di kemudian hari...
faez memang suka ikut mana ibunya pergi...
termasuklah dapur...
bila masuk dapur ada aje kerjanya....
lagi satu dia suka bergantung kat kaki aku...
jadi satu masalah2....
malang tak berbau....
mintak jauh semua benda2 yang memudaratkan....

jadi si ayahnya pun 
belilah pagar..biasa org pasang kat tangga...
kami pulak pasang kat pintu masuk ke dapur...
hehehehhehe...
jom tengok aksi faez melalak 
sebab tak dapat nak masuk dapur lagi....

mula2 berdiri...

pastu terduduk....

akhirnya.........
membawa diri


ok sekarang pun masih lagi menangis..
tapi oklah berbanding mula2 dulu...

kisah kejadian sebelum pi open house mak jemah....
kamera tertinggal lagi...
post pone sekali lagi cerita open house...
maafkan aku ye teman2...
hahahahhah dah tua..
asyik lupa aje...


gambar banyak...

malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa