Wednesday, July 31, 2013

Tempahan Photo Magnet Raya di Buka

Sesekali Ubah Plan...
nak kasi lain dari yang lain untuk hari raya nie...
boleh je...
PM terus kami di 
loveannajueanna@gmail.com 
nak senang terus wassup/sms 
kami di
019-2880276 /019-3618652

contoh terkini...




design boleh buat sendiri atau kami yang buat...


size 10 x 7 cm
DUA KEPING - RM 7 sekeping

 4 & KEATAS = RM 5 SEKEPING 
12 & KEATAS = RM 4.50 SEKEPING
DUA KEPING - RM 7 sekeping


macam mana berminat ke...
apa lagi PM le kami ...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

WW : Saya Memang Anak Ayah

shortN3...
terus jadi WW...
busy oh busy...



farisyah...
memang anak ayah...
semuanya ayah...
perangai sama ngan ayah...
makanan kegemaran pun sama dengan ayah....
semuanya sama dengan ayah....



ayah dia main sibuk jugak nak tengok apa ayah dia main...
tue yang menyelit tue...
~dasaranakayah~




gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, July 30, 2013

RESEPI : Ayam Masak Ala Rendang

Salam 21 Ramadhan...
tinggal beberapa hari lagi nak raya....
persiapan raya mcm mana ?
dah siap semua....

oklah nak kongsi resepi 
AYAM ALA RENDANG...
resepi paling mudah,cepat dan sedap....
cik jue klu tak tahu nak masak apa...
nielah yang cik jue masak...
sebab sepat dan sedap...
makan dengan nasi panas2..memang terangkat....
dan klu adik cik jue dtg umah...
nilah lauk yang dia selalu request...

resepi  campak2 namanya...

bahan-bahan

1/2 ekor ayam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
10 biji cili api
kunyit hidup
halia

cara-caranya

1. ayam dipotong ikut suka. dan dibasuh bersih 
2. semua bahan tadi dikisar halus 
3. panaskan minyak, dan masukkan bahan yang dikisar, biarkan ia garing dan naik baunya 
4. kemudian masukkan ayam 
5. kacau rata. masukkan air sedikit dan biarkan empuk. masukkan garam dan gula serta perasa.


ok dah siap...
simple ajekan....janji sedap.....
selamat mencuba....



gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, July 29, 2013

FaeZ :10 Bulan Sudah

Alhamdulilah ....
hari ini..Genap 10 bulan umur si hensem ibu...
yang memang banyak kerenahnya...
yang selalu nak berkepit dengan ibu...
yang buat ibu main nyorok2 dalam rumah mcm pencuri...
yang buat jadi kentang lenyet dalam kereta waktu petang...
yang buat ibu makan tak kenyang mandi tak basah...
sebab apa?????
sebab kalau boleh 24 jam nak berkepit bawah ketiak ibu...
dan kakak pun jeles sebab adik asyik nak dengan ibu je...

tapi kerana kamu...
ibu memang rajin masak untuk berbuka puasa...
sebab ibu tak sanggup nak berbuka pose kat luar...
walaupun kalau depan orang kamu nampak baik sangat...
(berlakon memang pandai)

namun...
ibu tetap sayang kamu dan kakak...
ibu sentiasa doakan anak2 ibu 
jadi anak yang soleh dan solehah....
 ibu dan ayah sayang kamu.....


progres faez...
dah pandai tepuk tangan bila dengar lagu "tepuk amai2"
pandai goyang tangan bila kita cakap "dah habis"
pandai duduk sendiri tanpa bantuan
pandai "megemas" rumah..buka tutup laci almari rumah...
berdiri sendiri tak boleh tapi bila dia berdiri kita lepaskan bolehlah dalam 5 saat kot....

moga anak ibu membesar dengan sihat ye....


gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Kisah Biskut Raya : 10Q Chocolate World

Salam 20 Ramadhan...
macam mana persiapan raya korang...
dah selesai ke...
alhamdulilah.....cik jue rasanya dah selesai kot...
tahun ini betul2 sederhana berbanding tahun2 lepas...
yang paling tak tahan....
tahun nie kadar kerajinan memasak memang di kagumi ...
bukan je cik hubby yg kagum....cik jue pun kagum dgn diri sendiri......

oklah nak cerita pasal kisah biskut raya...
tetiba tahun ni secara tidak langsung menjadi agent menjual biskut raya dari
macam mana benda ni terjadi?????
begini ceritanya...
duk kat opis belek FB ngan member2 opis...
masa tue cw tengah buat promosi biskut raya....
terus terjebak...member suruh mintak sample...
call tasha (owner cw) mintak sample....
nyum..nyum...nyum.... sample sampai......
terus bagilah kat member opis rasa dlm 5 orang kot...
sebab kita bukan nak jadi agent taklah kita bagi semua...
lagipun kita baru tukar kat opis tue...takut2 lah lagi nak niagakan...
alhamdulilah dapat jugak sambutan....

biskut raya budak2 opis....

nampak sedap????
memang sedap.....

jue punye farisyah dah makan separuh ....
nampak macam tak sempat nak raya je.....
kalau korang semua nak tahu ....
biskut dari
adalah sepenuh home made...
bisnes family...
dan korang mesti kenallah...
ini bisnes family merekalah....
masa ambil biskut ari sabtu tue....
uyun n kak eija ada kat rumah .....
kak eija busy buat biskut raya...
uyun pulak tengah tidurkan sara.....

ok faez dah jumpa sara.....
bila faez nak jumpa izz pulak nie...

serius cik jue cakap....
biskut dari CW memang sedap...
ikhlas bukan sebab kita jadi agent ke apa...
tapi memang sedap....
kenapa cik jue cakap sedap...
sebab hubby pun sama naik makan biskut tue ngan farisyah
(cik poji sebelum ni tak suka biskut raya)

insayallah kalau diberi keizinan...
tahun depan akan nak tempah lagi...

oklah jumpa lagi ye...
mood nak update blog kembali.....


gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, July 26, 2013

Kisah Baju Raya kami

salam 17 ramadhan...
alhamdulilah masih bernafas dibumi ALLAH ini...
sebenarnya cik jue malas sangat nak update blog...
salah satu sebab gambar tak ada.....
kamera cantik je simpan...balik nanti nak kena chek balik..bateri semua ok lagi ke...raya dah nak dekat nie....
tetapi tetiba baca N3 Sue ...
terus rasa rajin nak up date kisah baju raya kami
kalau perasan sebelum ni memang cik jue jarang update kisah baju raya nie....

balik kg minggu lepas ...cik jue terus ambil baju raya kami 
yang telah siap dijahit oleh mak kesayanganku...
(untungkan mak tukang jahit)
cik jue suruh mak jahit 5 pasang baju kurung...
balas dendam dah lama tak buat baju baru....
2 pasang raya...
3 pasang baju kerja (dah pakai pun 2 helai)

baju cik hubby pulak 
mak tempah kat kawan dia...
tahun nie hubby buat baju ala2 raihan nak pakai dgn seluar jens je...
tahun ni tema kami warna 
"biru turqoise"
pilihan warna dari cik hubby...
(first time tempah baju hubby sebab sebelum ni asyik dapat free sbb join maulidur rasul)
cik jue ngan farisyah mcm biasa baju kurung pahang...
baju berbunga...kain kosong sekayu dengan kain hubby
faez pulak baju melayu johor...
(mak tok dia yang jahit)
ada ke songkok n sampin saiz faez?

biasalah raya nie ...
cik jue le  yang terover beli baju bajan untuk anak2...
sebab farisyah dah ada jubah ...
jadi baju kurung farisyah cukuplah sepasang...
cuma cik jue belikan dia...
3 helai t'shirt/blouse ala2 ladieslah sikit...
sehelai seluar jeans...sbb seluar jeans tahun lepas masih elok dan labuh...(langkah penjimatan)
(peruntukkan raya untuk farisyah telah dikurangkan sebab dah ada adik..sebelum ni memang kami perabih kat dia je setiap kali raya)
selipar raya tak beli lagi...tak jumpa yang berkenan dihati anak dara nie...sakit pulak hati mak dia....

untuk faez pulak...
cik jue beli t'shirt je...dalam 8 helai jugak...
seluar cik jue tak beli 
sebab...
aunty cik hubby memang jenis org berduit..dia memang suka beli baju/seluar/jeans...yang cun2 size anaknya...
jadi disebabkan anak2 cepat membesar..kadang2 pakai sekali dua je...
jadi dia bagilah baju bajan segala mok nenek tue kat anak2 cik jue...
dah le berjenama...levis.adidas,old navy...origanal pulak tue...
berkotak2...dari umur 6 bulan sampaile umur 7 tahun...
jadi cik jue dengan bangganya tak payah beli seluar ke jeans ke "oborai"(betul ke aku eja nie)  untuk faez...
memang cik jue simpan baik2 dalam kotak tue...
takpelah faez...walaupun lama tapi masih nampak baru...
jadi jimatlah tang situ...
kasut cik jue beli kasut kiki lala...comel sangat dan paling penting murahje...RM25...

jadi selesailah sudah kisah baju raya kami...
kalau ada peruntukkan lebih...
ingat naklah pi cari barang cik jue sikit..tapi bila cik hubby ckp ...peruntukkan terpaksa dikurangkan....nampaknya cukup sampai sini shoping raya kami..kecuali cari selipar farisyah...
"ayah ...ibu nak pi beli tudung 2 helai ....hahahahhahaa"

cukup dah persiapan raya...
insayallah malam 6/8/2013..kami akan balik johor baharu...
raya belah hubby dulu tahun nie...
raya ke 2 atau 3..kami akan balik terengganu sampai 13/8/2013...
semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik...

ok stop dulu...
jumpa lagi kalau cik jue rasa rajin nak update...
tak best rasa n3 tanpa gambar


gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, July 24, 2013

Kisah Lagu Raya

Salam 15 Ramadhan...
kejap je....
ada 14/15 Ramadhan yang harus kita tempuhi...
moga ALLAH memberkati kita semua...

dah 15 ramadhankan...
jadi semua radio pun duk putar lagu raya...
dan cik jue memang tak suka lagu raya sebelum hari raya...
cik jue tak suka dengar lagu raya sejak 10 tahun yang lepas...
serius ...klu dengar raya nak meleleh je air mata nie...
terutama lagu yang sedih2....
lagu dendang perantau (pramlee) 
lagu kepulangan (aisyah)
yang tak boleh tahan...
cik poji pun memahami....
dia boleh tukar channel lain klu radio putar lagu raya....
sebab bini dia nie tetiba boleh berubah mood...
hahahhahahhahahah

tahun nie double sedih sebab first raya turn johor....
huhuhuuhhuhuhuh
nak balik terengganu.....
namun...bab kata cik poji....
turn is turn...kecuali emergency 

huhuhuhu lagu raya oh lagu raya.....
lagu satu lagu cik jue tak boleh dengar lagu sudirman...
"ayah dan ibu"
huhuhhuh sedih sangat lagu tue...
mungkin sebab cik jue rapat sangat kot dengan mak n ayah ...
serius...cik jue ngaku cik jue anak manja....
tetiba air mata nie ngalir pulak....
oklah stop dulu ye....
nanti kalau rajin cik jue buat n3 lagi....

gambar banyak...

malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, July 23, 2013

SENTAP dengan Facebook

Salam ramadhan yang ke  14..
kejap je..dah masuk 14 hari..
pejam celik pejam celik dah sampai penghujung...
tahun depan belum tentu kita akan bertemu lagi...
insayallah moga kita semua dipertemukan dengan ramadhan yang akan datang...

tajuk...
SENTAP DENGAN FACEBOOK...
serius kadang2 cik jue sentap dengan fb nie...
terutama tentang kes budak meninggal dalam kereta...
 YA ALLAH...
sampai sekarang cik jue masih lagi teringat gambar dan kisah yang terjadi...
sedih sangat...
menangis cik jue teresak2....
Subahanallah....
sedih betul.....kita sedih mak dia tak tahu mcm mana....
tapi bila baca komen2 org lain...
lagi sakit hati....
jangan salahkan maknya 100%...
benda nak jadi....bukan dia mintak...
kalau kita di tempat dia...
apa perasan kita...
inilah yang dinamakan dugaan...
ALLAH uji maknya dengan cara begitu....
kita tak tahu lagi macam mana ALLAH nak uji kita...
Mak mana sanggup tinggal anaknya begitu...
tapi bila ALLAH cakap 
"KUN FA YA KUN"
maka sapa kita nak tolak benda tue...

jadi buat peringatan pada diri sendiri dan kawan2 sekali...
tak payahlah duk share benda2 mcm gitu..
kalu nak share...
carilah benda yang berfaedah sikit...
mcm ceramah2 agama ke...
sekurang2 nya dapat jugak pahala....

~Al-fatihah buat bidadari syurga~


nak order personal fridge magnet...
jom klik sini ye...



pada teman2 yang cik jue dah mintak alamat...nanti cik jue post fridge magnet kat korang..belum siap sepenuhnya lagi...hehehehhe sorry lambat pulak....
 




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, July 22, 2013

NyawaKu : Farisyah & Faezuddin

terbelek2 gambar terjumpa gambar nie...
gambar sebelum puasa...
memang susah nak ambil gambar berdua...
nanti raya nanti nak ambil gambar mereka sedondon banyak2...
insayallah....

inilah nyawa ibu dan ayah...


moga anak2 ibu dan ayah membesar dengan sihat...
moga anak2 ibu dan ayah jadi anak2 yang soleh dan solehah...
ibu sentiasa merindui kalian berdua


berminat nak order photo magnet
klik sini

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

No Ideal...

Salam Ramadhan Ke 13
weekend Balik Kg...
Berbuka Puasa dengan Family Memang Syok...
Tahun Nie Kita raya JB...
balik kampung ambil baju raya...
yeyeyeyeyey baju raya dah siap....

tapikan hari ini ...
mood sedikit kelaut nak update blog...
tak de ideal...
tak de gambar nak kongsi ...
huhuhuhuu

tadi tengok video nie...
kisah seorg pakcik berdoa mintak dimatikan didalam kain ikhram...
serius sayu je hati ni...
dan berdoakan moga kita pun jadi sepertinya...
nak kongsi video tapi tak dapat ...
kita bagi link...
kalau nak tengok klik je link nie ye...

http://www.youtube.com/watch?v=2tjytg2ZbOM



oklah stop dulu...
kalau rajin jue up date lagi....
mood sedikit kelaut ...
maaf ye teman2.....



berminat nak order Photo Magnet...jom Klik sinihttp://gallery-annafauzie.blogspot.com/










10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, July 19, 2013

Aksi Saya : Lasak Tak Saya

Salam Jumaat dan Salam Ramadhan ke 10
kejap je dah masuk hari ke -10
dan hari ini kami suami isteri bersahur dengan segelas air dan sebiji buah pear...
sebab semalam buka puasa kat luar..perut dah penuh sedar pulak lambat..
memang tak sempat nak masaklah...
nasib baik hubby kata "ok takpe ibu...kita minum air je..."

ok jumaat ni nak cerita pasal anak terunaku...
semalam buka pose kat Marriot Hotel Putrajaya
(sponser RHB bank utk opis hubby)
sumpah best gila...
juadah memang banyak...
dari tradisional sampai western,italy semua ada...
buah2 durian pun ada....
tapi sebabkan faez yang sesungguhnya lasak...
dan telah menguji kesabaran si ibu ngan ayahnya...
maka si ibu blogger yang tegar  (tegar ke??) 
merasa sedikit sedih dan terkilan 
kerana 
tidak dapat mengambil gambar...
huhuhuhuhhu
rasanya tahun nie nilah last kot kami makan buffer...
tapi dalam geram tue seronok jugak tengok telatah dia...

nak tengok bukti kelasakkan dia...


berdiri dalam stroller tue memang hobi dia
(gambar ni masa dia datang opis pengasuh tak de)

tengok aksi dia buat kita rasa nak gigit....

ini gambar malam tadi...
dapat sekeping je...masa ni dia duduk diam lagi..
dapat sudu..di gigitnya sudu tue...


inilah kisah anak teruna saya...
walaupun lasak...
kami tersenyum puas dengan telatahnya...
moga faez jadi anak yang solehah...
sentiasa sihat....



atas kelahiran baby boy masing2...
selamat berpantang






10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, July 18, 2013

Luahan Hati Dayana : Sedih pulak petang2 nie...



Nukilan Dayana
(ISTERI aSRHRAF MUSLIM)



"Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand "


Sungguh ! Beratnya memegang kasih dan cinta pada seorg suami ! Berdoa agar jodoh dia mmg milik aku seorang smpai mati dan sungguh ..andai jodoh dia tetap ada bersama org lain , aku akan terima dgn terbuka dan terus kuat mcm yg mami lakukan !!

Percaya pada jodoh ! Percaya pada ketentuan ! Menangis air mata darah pon kalau takdir dah begitu..kita ada dua pilihan, terima atau menarik diri !!!

Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah...mudah menyebut kun fa ya kun...

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah...
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan...



*copy paste*




_______________________________________________________________________________________


aku tak tahu ini betul dari dayana atau org lain yang buat...

tapi bagi aku kata2 ni memang buat aku rasa sedih sangat...
sentap ko...
klu betul ini luahan hati dayana...
YA ALLAH sungguh berat deritanya....





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

kiSAH kAMI l DepaN Umah

Salam 9 Ramadhan
hari ini buka puasa kat luar...
senyum.....dapat makan percuma...
tempat nanti bagi tahu kemudian ye...
sponser dari RHB bank..opis cik hubby Punye...

bila malas nak kluar mana2...
anak2 pun main depan rumah je....
tengah gigih mengumpul duit nak pasang tembok ngan jubin untuk porch depan rumah...
untuk kesenangan anak2 bermain...
seronok je tengok anak2 main...


terima kasih YA ALLAH atas rezeki yang telah KAU berikan....



mood nak balik buka puasa kat kampung
lambatnya esok...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, July 17, 2013

Mana Hilang Gigi Awak?????

Salam 8 Ramadhan...
kisah anak daraku sayang....
minggu lepas pergi cabut gigi...
gigi depan dah goyang....
pergi klinik gigi dengan ayahnya....
maka selamatlah gigi dicabut...
boleh pulak nurse tue cakap bila nak raya gigi tumbuh...
hari2 duk cakap...
"ibu raya nie gigi kakak tumbuh gigi kekal kan"
huhuhuhuhu kalau tak tumbuh apa cerita le.....


masuk gigi nie dah 3 batang gigi susu kakak tercabut...
alhamdulilah giginya dalam ketogori bagus....
takde yang rongak dan hitam2....


oklah stop dulu nanati sambung balik...
ada isu besar kat opis ari nie.....
ada orang pecah masuk opis...
banyak duit yang hilang....
sapalah buat kerja bulan puasa niekan...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, July 16, 2013

Kesian Faez

huhuhuhhu....
rasa lambat je ari nie...
inilah kisah malam tadi...
faez memang tak bangun menyusu tengah malam....
memang ibu dia tidur tak ingat dunia...
sebab anak tak bangun menyusu tengah malan....
tapi mlm tadi...
tepat jam 3 pagi....
si ibu terdengar nyaring2 anak menangis...
dalam mamai2 tue ...boleh pikir...
"mcm suara faez tapi yeke..faez mana nangis tengah malam"
makin lama makin kuat....
terus terkejut beruk....
bangun terduduk....
betul faez nangis...suara bukan main kuat mata tertutup....
si ibu nie pun ambillah si anak ...pujuk2 ...tak jalan...
si ibu bangunlah buatkan susu....
bagi susu tak jalan...dah penat nangis dia pun hisap ibu jari....
diam sekejap ...pastu sambung balik nangis...
si ayah pun bangun....ambil pujuk...
sama tak jalan....
bila letak kat bawah...dia macam mengelupur sikit tahan sakit.....
alamak si ibu ngan ayah dah mula cuak....
tetiba faez tertonggeng.....pastu diam....
si ibu pun apa lagi...ambil minyak angin.....
taruk kat perut,tapak kaki betis bagailah....
urut sekejap...
faez masih lagi menagis....
si ibu pujuk lagi....
sambil duk tanya...
"kenapa ni sayang,adik sakit perut ke...."
tetiba ..................................................
bau kurang enak je...
tengok dalam pampers penuh dia dah membuang...
basuh berak sambil menangis.....
si ibu pun ambil air basuh muka dia bagi lega sikit...
bila mata dah cerah..baru berhenti nangis....
si ibu taruk lagi minyak.....
ketuk perut tak kembung pun....
tapi bila tengok dia tidur tertonggeng tue ..dah boleh agak mesti dia sakit perut....
bagi susu barulah dia minum dan tidur dalam pelukkan..
tengok jam dah pukul 4 pagi....
kerana mengantuk si ibu terlelap hampir terlepas sahur sbb buka mata je...dah pukul 5:15 pagi...
tengah duk makan sahur si ibu nie duklah pikir...
knp faez sakit perut....
pikir punye pikir ...
si ibu tanyalah si ayah...
"petang tadi ayah suap "BUBUR LAMBUK" kat faezkan..."
"ye..nape kan ibu yang suruh suap"
"ada lada hitamkan"
"entah tak perasan"
"memang ada...bubur lambuk memang ada lada hitam....kesian faez sakit perut sebab makan bubur lambuklah ni"

terus terdiam.............................
habiskan nasi ngan telur juadah bersahur....


dalam hati si ibu rasa bersalah amat sangat...
huhuhuhuhu kesian faez kerana ibu awak yang tanggung sakit....

sorry anak ibu.....
cuai betul ibu kamu nie....
(nak nangis rasa bila ingat balik mcm mana dia sakit perut mlm tadi)




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Masak BerBuka dengan Senyuman

salam 7 ramadhan
alhamdulilah masih lagi memasak untuk juadah berbuka kecuali kuih...
tersenyum puas dengan hasil tangan sendiri walaupun tak sedap mana...

sebenarnya nak kongsi cerita ....
tahun nielah kita tak pening nak masak apa...
dengan bantunya kita dapat masak lauk yang berbeza setiap hari...
syarat utama bila bahan2 masakan itu ada kat rumah semua menjadi...
serius tersenyum puas....
sesuai dengan slogon 
"pasti menjadi"
nak tahu apa rahsianya...

inilah dia....
memang senyum puas masak kali nie....
sebenarnya kita nie bukan apa...
saja nak cari masakan berbeza ...
kalau masak ayam tue biarlah pelbagai...
ni tidak asyik ayam masak merah je....
bila ada buku nie bolehlah kita pelbagaikan masakan ayam kita...

sebenarnya yang dia ajar masakan harian yg biasa kita masak je...
tapi kadang2 kita datang blur tak tahu nak masak apa...
belek2 buku nie terus datang idea...
tue yang kita suka...
lagi satu bahan yang digunakan insayallah memang ada kat rumah buat stok....
jadi kita sekarang masak dengan penuh senyuman....



nak berbuka puasa kat luar sekarang memang takde mood memikirkan faez selalu buat perangai time nak berbuka...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, July 15, 2013

Kek Pertama -Choc Moist

salam ramadhan yang ke 6...
terlalu busy buat kita jarang singgah blog...
ok minggu nie kita free....akaun dah tutup...
"black out" selama seminggu 
korang percaya tak...
31 tahun kita hidup kita tak pernag buat kek...
memang kita tak pandai pun....
tapi disebabkan janji pada anak dara yang sorang....
maka si emak pun mengagahkan diri ...
meng"google" resepi ...
dan akhirnya berkenam dengan resepi dari 
paling mudah dan simple...
nak resepi jugak ke....
alamak kita pun cedok resepi orang lain...
oklah kita kasi link jelah...
nanti korang klip sendiri ye...
ok link buat kek
ni pulak untuk topping

kita ikut sebijik tau..
tak ubah langsung ...
dan hasilnya.................................


tara.........

 walaupun sedikit comot hasilnya..kerana tiada bekas sesuai ...
tapi rasanya.....
nyum...nyum....nyum.....
memenuhi citarasa tekak farisyah n my hubby

senyum dapat buat kek untuk mereka...
lepas ni belajar buat kek lain pulak...
hubby cakap jangan tunggu 31 tahun akan datang baru buat kek lain....
hahahhahahahahah



maafle tempek gambar kek pagi2 nie...cerita lama baru nak publish....
hehehehhehheh


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa