Friday, March 29, 2013

Design Jam Terbaru

huhuhuhu
salam jumaat...
semalam tak berupdate...
ada masalah kesihatan sikit anak budak dengan pak budak...
maka ibu budak kena ambil EL...

oklah nak tunjuk design terbaru jam...
cantik...
berminat???????????????
boleh PM....

30 x 30 cm
RM 50 (klu pos kena plus rm 10)
material kayu

40 x 40 cm 
RM 70 
material plastik 

40 x 40 cm
RM 80
material kayu

ok klu berminat boleh pm atau email je...
loveannajueanna@gmail.com


sabtu dan ahad ni cik jue join event kat space u8..
moga di permurahkan rezeki kami

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, March 27, 2013

WW...Sate Ikan

lama tak makan nie...
duk be;ek2 kat google jumpa gambar nie...
terus rasa macam nak makan....
sedapnya...
mana nak dapat ni????
ada sapa tahu tak....tetiba rasa teringin benor...


sedapnya..................




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, March 26, 2013

PUREE uNtTuK FaEz

salam sayang semua...
alhamdulilah faez dah hampir melangkah ke umur 6 bulan...
sepanjang ni..hanya sekali deman dan selsema...
ok ..
sebenarnya jue dah perkenalkan faez solid food minggu lepas...
tapi 3 hari je...
terus di berak2..tapi taklah cirit tapi berak di sekali sampai 4 kali...
risau pulak..jue pun stopkan solid food utk dia...
takut..tapi bila jumpa doktor dia kata ok sebenarnya di berak2 sebab dia baru belajar makan 
kesian pulak tengok dia menangis tengok orang makan...
weekend ari tue jue try buat balik puree dan alhmadulilah sampai ke hari ni..
dia ok je...
dan dia makan dengan penuh nikmatnya...

ok nak tunjuk kat korang mcm mana jue buat puree epal untuk faez...

2 biji epal di basuh dan di buang kulitnya

epal yang telah dipotong dadu

hahahhaha
epal tadi di stim...sebab jue tak de kukusan jadi jue pun pakai altenetif ni...
bantai kena gelak besar dik cik poji  tengok bini dia yang terlebih kretif...hahahaha
sekarang jue rebus je...tak payah pakai stim sebab air dia boleh pakai masa nak blend nanti....
gambar blend lupa pulak nak ambil....
dan hasilnya ialah...

tarrrraaaaaaaaaaa...
puree epal untuk faez...

selain puree epal jue jugak ada buat puree nasi...
cara dia 
beras korang basuh dan jemur jap kat tengah panas...
dah kering korang goreng beras tanpa minyak...pastu korang blend sehalusnya...pastu boleh simpan dalam peti ais ye...

bila nak masak korang ambil dua sudu pastu masak macam biasa...
klu jue buat puree nasi + ayam...
masa masak nasi tue jue terus je rebus dengan isi ayam yang dah potong kecik tadi..bila dah masak..jue masukkan dalam blend sampai halus..baru masuk dalam bekas mcm kat atas...
(sorry gambar takde lain kali aku tunjuk gambar kat korang)
hasilnya...

ini puree nasi + isi ikan...
 jue buat mlm tadi...
caranya pun sama dengan kat atas ye...

yang tiga ketul tue...
puree carrot...
cara dia samaje...
cuma  jue frozen pakai ice tray...

cuma nak tanya korang yang biasa buat puree...
klu kasi budak makan boleh ke kita satu hari tue kita bagi makan buah je...tak de puree nasi ...
mcm kita bagi puree carrot campur epal je...
utk hari tue...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, March 25, 2013

KasIh Seorang Ayah...

selamat kembali dihari isnin...
hari ini sekolah dah start cuti...
bercuti????
tak kot...buat masa ni semua xtvt bercuti terpaksa ditanggungkah sehingga ekonomi kembali stabil...

ok kembali kepada tajuk...
farisyah ni kadang2 datang mood dia malas nak jalan..
jadi si ayah terpaksa mengambil langkah...






















mendukungnya...
di atas bahu le...
berat tue...
20 kg sapa sanggup nak dukung...
tapi biasa kejap je...
pastu dia turun balik....
kesian ayah katanya....
last2 request suruh beli stroller untuk dia jugak...
huhuhuhu tak kuasa ibu nak layan kakak.....


inilah yang dikatakan...

"kasih ibu bawa ke syurga kasih ayah sepanjang masa"




gotong royong 5S lagi....
huhuhuhuhuhu

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, March 21, 2013

Giant Bubble Putrajaya

bersambung N3 semalam...
kisah mandi manda di dataran Gemilang
xtvtv seterusnya main buih sabun..
"giant bubble petrajaya"
memang puas hati ...
batang untuk buat buih sabun tue kena sewa 
ada 3 jenis...
batang besi kecik = RM 1 plus 100 ml buih sabun
batang besi sederhana = RM 2 plus 200 ml buih sabun
batang besi besar = RM 3 plus 300 ml buih sabun...
kalau dah habis nak tambah buih sabun lagi pun boleh RM 1 untuk 100ml buih sabun

seronok 
bukan je farisyah yang main ibu ngan ayah pun join sekali...
tapi sewa sebatang je besi ...
nak cerita panjang pun tak berapa pandai jomlah kita layan gambar ye...

bergambar dulu ye...

ok ayah start dulu..farisyah tengok je

ok makin maju makin besar buih yang buat

tengok kat belakang tue lagi besar budak tue buat..

farisyah pulak buat ye...

ini hasilnya..kecik tapi dah terbang tinggi..

ok nak tengok ibu pulak yang main...
ok celup dulu dlm buih sabun ye...

inilah hasilnya....

hahahahhaha best betul main buih sabun nie...
dalam kami bertiga...
ibulah yang menang sebab boleh buat besar...
tapi ada lagi orang lain yang buat lagi besar....

oklah dah habis cerita di dataran gemilang nanti kita datang lagi...
sewa satu sorang pulak GIANT BUBBLE nie...
dan lawan sapa boleh buat lagi besar...
huhuhuhuhu...


hari ini farisyah ada kem solat kat sekolah sampai pukul 4:30 petang,bersemangat betul dia ari nie...ibu doakan farisyah jadi anak yang solehah



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, March 20, 2013

Mandi Manda Di Dataran Gemilang

post aku sikit tunggang langgang...
sebab...
entah le..aku pun tak paham....


hahahhahaha
kisah di Dataran Gemilang...
seronok korang tahu tak....
memang best tambah2 kalau pergi ari ahad...
time aku pi tue budak2 yang mandi tak le ramai sangat...
bestle Farisyah Mandi...
sebenarnya singgah sana tak plan pun...
jadi farisyah tak bawak baju mandi...
nasib baik ada baju sukan dalam kereta....
selamatle...klu tak memang farisyah tak dapat mandi...
walaupun sedikit seksi di situ sebab baju putih...

baru nak start

 seronok sgt sebab duduk bawah air terjun katanya





baru jumpa kawan tadi main sorang2
 seronok bila dapat kawan..ajak naik terus taknak ...

bila ajak kluar mesti cakap...
"kejap lagi ye kejap je."
entah berapa kali kejap aku pun tak tahu,.....

adik????
adik tak mandi sebab dia tengah.....

tidur...
layan mata angin kuat time tue sedaple membuta...
kejut pun taknak bangun...


lepas xtvt mandi2 ..
ada lagi xtvt yang bukan je farisyah yang join..
ibu ngan ayah sekali join...
tapi N3 le ye...
korang jangan marah ye...
hahahahahhahaha

ps:nad mama zn...minggu lepas tak jadikan balik kg..minggu nie le pergi ari ahad seronok tau...nanti kita jumpa kat sana...hahahahaha..sbb farisyah dah ajak ayahnya..ayahnya kata OK




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

WW..bila ibu dan Farisyah Start MENGEDIK...

WW
bila ibu dan Farisyah Start MENGEDIK
apa jadi...

hahahahahhahahaha
posing le.......





hubby kata gedik betul...
tapi rajin pulak dia tolong ambil gambar...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, March 19, 2013

Bila Kakak PosinG

huhuhuhu..
hari ini kerja tak berapa nak banyak...
sempatlah aku layan gambar dalam kamera...
dan up load ke PC...
rupanya banyak gambar kakak posing yg cun2 tak sempat nak abadikan kat sini...
apa lagi jom le layan...
kakak dan kamera tak dapat di pisahkan...

gambar ni semua time sepupu hubby kawin...








ibu sentiasa mendoakan moga kakak menjadi anak yang solehah dan beri kesihatan yang baik..
moga anak ibu jadi anak yang tabah dan kuat menghadapi apa jua dugaan dan rintangan dalam kehidupan seharian
dan ibu doakan moga cita2 anak ibu tercapai...

aminnnnn

ibu sayang kakak dan adik selamanya...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Banana Bot @ PD

cerita dan cerita...
kisah pergi PD yang Tak Habis lagi...
anak daraku dulu takut pantai/Ombak...
tapi sekarang tidak lagi....
boleh siap ajak mandi laut lagi...
yang paling tak tahan siap request nak main BANANA BOT...
huhuhuhuhu....
kerana tak de orang nak menjaga si bambam ...
maka farisyah ngan ayahnya aje yang naik banana bot...
ibu pandang dgn perasaan sedih tak boleh join...
dah le tue siap ambil gambar lagi....

kalau ikutkan satu banana bot tue boleh naik 5-7 orang 
tapi farisyah naik berdua je dengan ayah dia...
jadi budak tue ambil RM 50 tapi bawak jln2 pusing pantai sampai kat pulau...
siap orang tue ambilkan gambar sekali...
dan request siap2 jalan terbalikkan..
tapi nak laju...hahahahhahaha

cerita panjang pun tak guna...
jomlah layan gambar sikit..

tengah pasang jaket keselamatan

muka cuak mula2 naik

sedikit takut disitu tapi masih mampu buat peace..

time ni dah ok...
alamak tak nampak muka..
perjalanan bermula..
(banyak gila gambar time nie...tak larat nak tempek semua)

berhenti di tengah laut

sempat posing..

time ni dah memang laju hubby aku cakap...

ok dah sampai...

tunggu ibu nak posing gak..adik tinggal jap kat tepi lagipun adik tengah....

TIDUR

seronok gila farisyah dapat naik BANANA BOT..
ibu nak tak seronok sebab tak pernah naik...
adik besar nanti kita naik2 sama ye adik...
huhuhuhuhu


adik muntah2 dan berak tak tahu kenapa...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, March 18, 2013

Kekuatan Kamu Kebanggaan Kami ~Nur FaRisyaH

Salam Isnin Semua...
harap hari ini korang Tersenyum Ceria

alhamdulilah "Fasting Test " farisyah berjalan dengan lancar...
ingin berkongsi kekuatan anakku disini...

Pukul 2 Petang 13/03/2013
farisyah dah start admit Hospital Putrajaya
di temani cik Hubby 
alhamdulilah cik hubby cakap semuanya berjalan lancar...
aku pergi lepas waktu opis...
teman di sekejap dengan hubby dalam pukul 6:30 petang aku pun balik..
malam tue tidur dengan faez kat umah,nasib baik adik ku sudi teman
farisyah sepatutunya puasa start pukul 10 malam dan akan berakhir pukul 5 petang...
tapi hubby cakap lepas je dinner di terus tidur...maknanya dlam pukul 8 mcm tue...
terus tak bangun sampai pukul 6 pagi...

bermula2lah kisahnya...
Pukul 6 pagi /14/03/2013
farisyah dah kena pasang drit...
ambil darah pertama keputusan 5.2
ok semuanya berjalan lancar..hasil pujukan cik hubby farisyah tidak menangis pun time pasangkan drit...
aku sampai pukul 7:30 pagi kat hospital...
tukar shiff dgn hubby dia kerja jadi aku cuti untuk teman farisyah kat wad

pukul 7 pagi -
result darah 5.0 (turun )
result kipton 0.2 (naik sepatutnya 0)

pukul 8 pagi 
result darah 4.8 (turun)
result kipton 0.3 (naik )

pukul 9 pagi
result  darah 4.7(turun) 
result kipton 0.4 (naik)

pukul 10 pagi ambil darah 12 botol
tapi sedikit tangisan pun..
sudah mula merungut lapar...
ibu pun turun sama ber"puasa" dengan farisyah..
result darah 4.5 makin turun 
result kipton makin naik 0.5
ambil darah pun tersenyum...
semua yang kena ambil 12 botol 

ok masih mampu buat peace..
sambil layan laptop...
tangan tengah tadah darah ye...

4 botol dah siap...

dengan jarum bagai...
tapi farisyah tersenyum je sepanjang ambil darah...

pukul 11 pagi
result makin turun 4.0
kipton makin naik 0.6

pukul 12 pagi 
result darah 3.5 
kipton 0.8

nampaknya gula farisyah dah makin laju turun nya..
sekali lagi kena ambil darah...
12 botol..
kali ini doktor cakap kena ambil kat bilik prosedur...
farisyah mula2 ok..sebab aku teman dia..
bila doktor suruh aku keluar mulah buat perangai..
menagis tak ingat dah...
panggil2 nak aku ....
YA ALLAH time ni berat betul perasan aku..
rasa nak lari peluk dia...
bila dah siap semua...
dia keluar dengan linangan air mata...
sambil mulut membebel..

"ibu nie kena tinggal farisyah..ibu dah tak sayang farisyah ke..ibu janji nak teman sampai siap kena ibu tinggal"
"doktor suruh ibu keluarlah kakak..bukan ibu tak nak teman"
"sakit tau ibu dahla banyak doktor ambil darah..ibu pulak kluar"
aku diam seribu bahasa..sedih ko bila anak kata mcm tue...

pastu mulalah adegan merenget dia...
lapar..lapar..lapar..
dah habis pujuk asyik duk membebel je cakap lapar...
yang paling tak tahan bila makanan untuk ibu sampai...
dia ingat dia punya...
aku cakaplah itu ibu punye...
terus cakap ibu tak payah makan tau...
kalau ibu sayang farisyah ibu jangan makan...
hahahahaha aku pun ketepikan makanan tue...
terima kasih teman2 sebilik yang memahami...
bila time makan dia orang semua tutup langsir tak kasi farisyah tengok...

pukul 1
result darah makin turun 3.2
kipton makin naik 1.0
hubby teman farisyah time nie..
aku pergi makan..kesian farisyah...

pukul 2
result darah makin turun 3.0
kipton makin naik 1.2
time ni kena lagi ambil darah 12 botol...
pun sama menangis lagi sebab ibu ngan ayah tak teman...
sama jugak membebel sebab ibu ngan ayah tak teman..
'sebab tue dia nangis...

pukul 3
farisyah dah hypo ...
result darah turun mendadak 2.3
result kipton 1.4 (tinggi gila)
muka dia time nie dah pucat tapi masih ok...
sekali lagi ambil darah 12 botol 
kali ni aku teman dia masuk dalam...
memang dia tak nangis...
bagi tangan dan cakap 
"doktor ambil kat sini tau"

alhamdulilah selepas semuanya selesai 
farisyah dah boleh makan...
benda yang pertama dia mintak aiskrim...
pastu tue makan roti sikit...

pukul 4 
result darah dah naik 7.5
result kipton turun tapi masih bukan 0
0.1

sekarang keputusan..
gula farisyah memang cepat turun dan dia terpaksa gunakan sumber lain dari kipton untuk bertenaga...
huhuhuhuhu
pening-pening-pening...

pukul 6 petang
pakar datang farisyah mintak balik...
lepas tue sporting pulak pakar tue kasi pulak dia balik...
heheheheh seronok dia...

alasan dia nak kluar wad ialah
"doktor farisyah dah sihat kepala tak pening pun,farisyah rindu adik lagipun ari ni doktor ambil banyak darah farisyah,kalau doktor bagi balik farisyah boleh makan banyak2"

jadilah bolehle kluar wad petang tue jugak...


sorry panjang lebar pulak cerita kali nie...
ok stop dulu jumpa lagi ye...



TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA MEMBERI AKU ANAK SETABAH FARISYAH,MOGA ALLAH SENTIASA MERAHMATI NYA










10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, March 13, 2013

WW..I can Fly

sweet moment

nak patah tangan si ibu...
mantap...

ayah nie orang suruh ambil depan dia ambil sisi pulak...
penat adik senyum tau




jomle sapa2 yang dekat dgn putrajaya or jauh kita  pakat lepak  sama2 kat dataran gemilang..best tau...set masa dan hari jumpa kat sana...cerita penuh menyusul kemudian ye....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa