Wednesday, February 27, 2013

K.I.S.A.H Susu dan Beg SekolaH

alhamdulilah...
moga ALLAH memberkati hidup kita hari ini..
anak daraku farisyah masih minum susu setiap pagi...
sebab dia tak ambil apa2 breakfast pun sebelum pergi sekolah...
dua hari lepas pergi beli susunya...
dia tak kisah pun susu apa pun...dugro ke dutchlady...
tapi dia lagi suka dutch lady...
 jadi untuk kali ni dia memilih dutch lady coklat...
sebab dia kata dia dah besar ...

motif?????????????????????????


gambar cover susu tue???
gambar orang menulis menunjukkan orang yang minum susu tue mesti pandai mcm orang dalam gambar tue

huhuhuhu aku pun pening sebenarnya masa mula2 di terangkan...
pastu baru boleh agak...
hahahahaha

oh anakku...
tak kisahle farisyah...
farisyah memang anak yang pandai buat ibu ngan ayah ...


tapikan pagi ni farisyah buat aku stress...
huhuhuhuhu
boleh dia tertinggal beg sekolah kat umah..
dah sampai pintu pagar sekolah baru dia cakap dia lupa bawak beg sekolah...
rasa nak menangis aku rasa...
nak patah balik jauh..last2 pagi nie tak payah pergi sekolah
aku tumpangkan dia kat umah umi faez...


anak oh anak.


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, February 26, 2013

Doa Seorang Anak -10Q Farisyah



alhamdulilah...
moga ALLAH memberkati hidup kita hari ini..


rentetan dari kisah 


semalam masa ambil dia kat kafa dia terus bercerita...
dan farisyah buat airmata ibu mengalir walaupun masa itu ibu bagi semangat kat farisyah..

"ibu,farisyah anak yang solehahkan?? lepas solat farisyah doa mcm nie tau ibu.

YA ALLAH YA TUHANKU
ampunkan dosa ibu dan ayah farisyah
panjangkan umur mereka
berkatilah hidup ibu dan ayah farisyah
jadikan farisyah anak yang solehah
jadikan farisyah anak yang bijak
dapat terima semua apa yang cikgu ajar
sihatkan farisyah sebab farisyah kesian tengok ibu dan ayah susah hati kalau farisyah sakit...
amin ya rabbal alamin...


mcm tuelah farisyah doa ibu...
farisyah anak yang solehahkan ibu mesti ALLAH dengar doa farisyah ....

pastukan ibu ada lagi budak2 perempuan kata kat farisyah..
tapikan farisyah dah tak nangis...
farisyah cakap...

ALHAMDULILAH
"biarlah ibu dia nak kata apa,farisyah tak kisah pun"



alahai anaku farisyah...
kamu memang tabah sayangku...
ibu selalu doakan ..
"moga ALLAH terus memberkati kamu sayangku"






10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, February 25, 2013

Dia Bukan Milikku Lagi

Salam Isnin...
mood..biasa kelaut ...
dia bukan milikku lagi...
apa yang bukan milikku lagi nie...

hahahahhaha...
pada 22 febuari 2013 tepat jam 4:45 petang dengan rasminya..
kami telah menyerahkan kunci rumah kuarters yang telah kami duduki hampir 5 tahun...
gambar saat2 penyerahan kunci tak de ye..
sebab yang pi serah adalah cik poji sorang je...
jadi kat sini hanya boleh cerita buat rujukan je...
hehehehehe...

hampir 8 tahun usia perkahwinan kami ..
dan 3 buah rumah kami pindah..
akhirnya kami mempunya teratak kami sendiri...
syukur alhamdulilah.....

ok stop dulu...
tak boleh nak cerita panjang nie...

keluar kuarters awal2..hahahaha sebab ada ura2 mengatakan elaun rumah naik...manalah tahu rezekikan....rezeki anak2...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, February 20, 2013

WW...oTW bALIK TRG

SALAM SAYANG DI HARI RABU

wajah mereka masa OTW balik terengganu jam 5:30 pagi pada cuti raya cina ari tue

alahai sweetnya kakak

my bambam ...





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, February 19, 2013

Part Time Jadi Pemandu...

oklah 
sorry tak berapa nak sempat pi jalan2 kat blog korang...
selagi internet umah aku tak dapat memang aku akan jadi slow untuk berblog...

oklah sejak bertukar opis nie..
aku ada part time....menjadi pemandu yang tak bergaji ...
hahahahah tapi aku seronok gak...
perjalanan bermula disini...

pagi2 hubby akan bawak kereta dari rumah ke sekolah farisyah kat presint 16..
hantar farisyah sekolah je...kerja aku pun bermula...
aku akan hantar hubby aku tepi jalan nak masuk opis dia...
jadi dia kena jalan sikitlah...
lepas tue aku pun teruskan perjalanan hantar Faez kat umah umi kat presint 9...
lepas selesai semua baru le aku pi opis kat presint 5..
tengahari kerja hubby ambil farisyah kat sekolah bawak pi opis aku dan aku siapkan dia 
pastu ayahnya akan hantar dia ke KAFA kat presint 9

balik pulak..aku akan pi amabil farisyah dulu baru ambil adik kat presint 9..
pastu baru ambil ayahnya kat opis dan balik umah..
sampai umah dalam pukul 6:30 petang...

itulah perjalanan harian kami...
aku sebagai driver yang bergaji buat hubby dan anak2..
balik rumah jadi suri rumah pulak...

inilah "majikan" cik jue

penat????
mesti penat namun dah tanggungjawab memang kena buat...
dan alhamdulilah mendapat hubby yang banyak menolong...



tersenyum puas bila dianugerahkan seorang suami dan anak2...

alhamdulilah diberi kesempatan menjadi seorang anak,isteri dan ibu




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, February 18, 2013

Hadiah Darinya...

Salam Isnin semua...
Mood????
monday blues....
senyum di pagi isnin nie...

oklah nak cerita sedikit kisah "HOME SWEET HOME"
cik jue dapat hadiah...
hadiah yang memang tak disangka...
dah tahu  bentuk dan design dan tak menjaga itu hadiah sebenarnya...
kisahnya begini..
biasalah suami isterikan...
semua benda berkongsi bersama ...
termasuklah rumah idaman..
pada dasarnya rumah itu memang atas nama hubby kerana dia buat loan
sayang nak kongsi loan...
tapi semuanya kami kongsi...

hasil dari kerja keras kami akhirnya dapatlah kami me"renovite" sedikit rumah kami...
dan salah satu idaman kami ialah kitchen kabinet...
dan rasa macam satu kejutan bila hubby cakap 


"kitchen kabinet ini ayah hadiahkan untuk ibu"

hadiah apanye...ini bukan duit yang kita kongsi bersama ke????

"tak ini duit kitchen kabinet ibu...ayah dah bayar habis pakai duit ayah semua...ok jadi kitchen kabinet ni hadiah ayah untuk ibu...supaya ibu lebih rajin masak lepas nie..."

hahahahha tak boleh blah...
tapi apa2 pun terima kasih hubby kerana hadiahkan kitchen kabinet ini untuk ibu...

setelah siap dipasang

ok close-up sikit ye..
pandangan tepi

dan masa pindah..
semua pinggan mangkuk selamat di susun oleh dua orang adik lelaki yang memang rajin..
dan sebabkan kabinet tue tinggi sangat dan disebabkan ketinggian cik jue yang tak berapa nak panjang jadi pinggan yang kat atas sekali tue adalah pinggan yang memang tak guna kalau guna pun time darurat aje...hahahahaha


10Q abang chik dan adik kerana sudi menolong mengemas rumah kami kalu tak memang pengsan kot dengan anak kecik nak mengemas...
huhuhuhu stok dulu ye lain kali jumpa lagi...

hubby...
terima kasih banyak2..sebab hadiah kitchen kabinet nie...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, February 14, 2013

PLease VOTE or ME


Sticky post sampai 28/02/2012

tak pernah join pun contest like2 kat fb..hahahahe tetiba terpanggil pulak nak join nie...

dengan tidak malunya ...
cik jue mohon korang yang sudi baca blog cik jue nie..
meng "vote" gambar kami ini...
klu korang rasa gambar kami nie OK


DI LINK INI :



terima kasih kepada mereka yang sudi...


alahai rasa malu pulak
bila nak mintak orang like...
tapi tetap nak mintak jugak....


...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, February 13, 2013

WW..Kesian Dia

Salam Sayang semua..
ok...shot n3 pagi ini...

kesian dia..
first time demam ..
tapi alhamdulilah sedikit pun tidak merengek...

kesian dia..
kepenatan..
nak tunggu ayah datang ambil nak pergi sekolah KAFA...
akhirnya tertidur...


WW...KESIAN DIA


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, February 8, 2013

Terima Kasih Sahabat

salam sayang semua....
barakah di hari jumaat..
alhamdulilah nampaknya farisyah mampu memnghadapi dugaan ini sekuat ibunya (kuat Ke)
Terima Kasih Ya ALLAH kerana mengurniakan aku anak setabah Farisyah...

"ibu biarlah orang nak kata kat farisyah
nanti farisyah belajar pandai2 biar boleh jadi doktor..nanti cha cucuk budak yang kata kat farisyah...."

huhuhuhu
anakku farisyah...
ko memang tabah sayang

setelah hampir seminggu aku memendang rasa pasal farisyah
akhirnya dah tak tertahan lagi..
bercerita dengan hubby pun sama dia pun risau gak..
biasanya mak org pertama yang akan aku rujuk..
tapi kali ini aku tak luahkan kepada mak..
sebab mak duk menjaga nenekku yang sakit..

akhirnya aku luahkan jugak di FB dan Blog kesayanganku ini..
dan 
TERIMA KASIH SAHABAT
kerana sudi menjadi pendengar yang setia..
terima kasih kerana sudi berkongsi rasa..
terima kasih sahabat kerana sudi menjadi penasihat
terima kasih sahabat kerana sudi memberi sokongan dan nasihat..
terima kasih sahabat...
terima kasih...

sahabat korang memang the best..
dari yang memang kukenali 
sampailah member blog yang tidak aku kenali...
perkenalan di alam maya ini cukup indah...
walaupun tidak pernah bersua muka...
tidak pernah bercakap melalui telefon 
tapi kita rasa macam dekat..
teringin sekali aku bersua muka dengan kalian...

terima kasih  sahabat ...
kerana sudi mencoret nasihat di blog ini,di Fb,wassap dan sms...
sekurang2nya aku rasa lapang sangat...
hari ini aku bangun dengan senyuman...
berkat hari jumaat...

dan buat seorang sahabat yang sudi PM aku kat FB...
ko memang the best...
selepas borak dengan ko...
aku rasa lapang...
aku rasa ko kena tukar kerjalah...
jadi pakar kaunseling memang bagus..
nasihat ko kat aku memang membawa kesan kat aku...
terima kasih kerana betul2 memahami...
aku teringin nak jumpa ko..
salam peluk2 ngan ko...
I____________I


 Moga ada jodoh aku jumpa korang semua..

ok jumpa lagi...
moga hari ini merupakan hari paling indah buat korang

aku dah jumpa mak jemah aka sue syawal...tapi dalam versi terkejut ...hahahaha sue nanti jumpa lagi tau....
 




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, February 7, 2013

C.h.e.k.U.P 4 bulan...

terima kasih kepada semua yang sudi berkongsi rasa dengan aku..
terima kasih atas sokongan kalian...
maaf kerana aku telah buat korang menangis pagi tadi...
tapi itulah yang aku rasa sebenarnya...

 
tak mau sedih2...
jom tengok perkembangan si montokku


 gambar pada 29/01/2013
(genap 4 bulan)

 ini gambar semalam...

hai semua
nama saya muhammad Faezuddin bin mohd FAuzi 
ok berat saya...
 7.0 kg
tinggi saya
65 cm

huhuhuhu saya masih belum boleh menerap...tapi dah mengiring cuma tak jatuh2 lagi..
doktor cakap ibu kena tolong saya tolak badan saya..
doktor ckp saya berat sangat..
hehehehehe
saya dah pandai pegang barang..
kadang2 saya pegang botol susu sendiri...
tapi klau berat saya tak nak pegang..
jadi ibu atau kakak tolong pegang...
sebab tue saya sayang kakak saya..
tapi saya suka tolak kakak saya kalau dia duduk dekat saya...
kakak saya mesti menjerit cakap saya sepak dia...
hehehehehe 
saya gurau aje...saya nak main dengan kakak saya...
oklah semua...
ibu nak buat kerja jadi saya kena bagi komputer kat ibu saya...
nanti saya tulis lagi ye...

bye..bye..bye           



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

AduHai AnakKU

luahan hati seorang ibu....
kalau ada yang tak suka tak payah baca ye..
aku hanya mencoret ini untuk menenangkan hati ku..
dan mungkin ada dikalangan korang yang sudi memberi kata2 semangat kepadaku...

yup ..dugaan aku tak sehebat orang lain..
yup aku masih lagi bersyukur kepada ILAHI kerana anakku mampu untuk berdikari..
namun sebagai seorang ibu...
hati ini kadang2 runtuh mendengar keluh kesahnya...


permata hatiku...
Nur Farisyah Binti Mohd Fauzi...
lahirnya mengajar aku tentang kehidupan...
mengajar aku menjadi seorang ibu yang tabah...
mengajar aku menjadi seorang yang cekal...
mengajar aku erti keredhaan...
namun ketabahan itu kadang2 goyang jugak...
keredhaan aku itu kadang2 hanyut bersama dengan linangan air mata...


Farisyah...
ibu tahu kamu anak ibu yang istemewa...
ibu tahu kamu tak sehebat orang lain..
ibu tahu kamu bukan sebijak orang lain..
tapi ibu tahu kamu...
seorang yang tabah...
seorang yang cekal...
seorang yang penyayang..
dan ibu tahu apa yang ada pada kamu tidak pada pada orang lain...
kamu terlalu mengambil berat...
tersenyum ibu bila kamu tanya...
"best tak opis baru ibu...bos ibu baik tak..ibu ada kawan tak...nanti ibu bawak kakak jumpa kawan ibu ye...kalau tak de kawan ibu jangan sedih tau...nanti mesti dapat kawan sebab ibukan baik..."
 sebab tuele aku cakap farisyah istemewa di mata kami...

lepas result MRI keluar dan doktor ckp warna air kat otak dia menunjukkan kadar matang dia kurang dari umur...
kami dah tahu dah anak kami mungkin slow sikit nak terima apa yang dibelajar..
namun atas berkat kerajinan dia sendiri...
alhamdulilah walaupun rakan2nya dah pandai membaca dan farisyah masih merangkak ...
namun kami puas atas prestasinya...
dan farisyah seorang budak yang tip top matematik....


namun bila dia balik mengadu ada kawan ejek2 dia disekolah terutama sekolah KAFA dan dia jadi down nak pi sekolah KAFA...
aku rasa mcm nak pi lempang je budak2 yang ejek dia...
balik je dia bercerita..
ibu ada orang cakap kakak bodoh..tak pandai cakap..cakap pelat..takpandai menulis..tulisan comot...kakak taknak pergi sekolah...
hati ibu mana tak sedih,hati ayah mana tak runtuh...
tapi kami mampu bertahan dan memujuk dia..
alhamdulilah di masih menerima...
namun sampai bila kami tak tahu...
dan langkah terbaik buat masa nie kami jumpa ustazah dia cakap pasal nie...tapi tuelah hal budak2 malas ikutkan nak masuk campur sebenarnya.....


Didepannya aku kuat tapi dibelakangnya...
setiap kali aku pandang wajahnya terutama time dia tidur..
hati aku jadi sayu..
air mata nie laju je mengalir   
dan aku sentiasa bermohon padaNYA..
MOGA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSANNYA WALAUBAGAIMANA CARA SEKALI PUN.... 
 moga aku terus diberi kekuatan untuk menghadapi apa saja yang telah ditetapkan kepadaku....

aku tak mampu nak menulis lagi..tangan menaip selaju air mataku mengalir
pekara wajib farisyah buat setiap hari sebelum ditidur..
dia akan peluk aku,cium pipi kiri dan kanan aku...pastu di peluk lagi dan last dia akan cium mulut aku...dan ayat yang keluar mulut dia dan takpernah dia tinggalkan ialah...
-FARISYAH SAYANG IBU SANGAT2-  
 
        
YA ALLAH BERILAH KAMI KEKUATAN UNTUK MENGHADAPI SEGALA DUGAAN YANG TELAH KAU CATATKAN BUAT KAMI,BERIKAN KAMI KESABARAN DAN KEREDHAAN.
KAU JADILAH ANAK2 ANAK YANG BERGUNA DI DUNIA DAN AKHIRAT.KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSANNYA...





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, February 5, 2013

Payless Shoesource at Paradigm Mall

salam sayang semua...
selamat pagi...
kembali berjinak2 kembali di dunia blog nie...
hahahaha ayat skima habis...

para pengemar kasut sekalian...
jomlah terjah "PAYLESS SHOESSOURCE" di Paradigm Mall.
pasti anda akan tersenyum puas dengan melihat susan kasut yang sememangnya akan menarik minat anda...

sumpah aku teruja melihat kedai kasut nie...
farisyah turut terpegun melihatnya...
kami kesana dengan tidak sengaja...
niatnya nak ke iKEA...
tapi time tue jalan jem teruk ...
cik hubby pun melencungkan kereta ke Paradigm Mall
lagipun kami tak pernah pun sampai sana....
berjalan2 tanpa arah tujuan ...
akhirnya kami berhenti dia aras dua....
tapi sayang time tue duit tak berapa nak ada...
jadi kami cuci mata jelah...
dengan niat pasni datang lagi dan akan rembat sepasang dua....
sebenarnya yang paling menarik minat ialah...
kasut budak2 terutama budak2 perempuan...
memang boleh buat hati tergugatlah....
nasib baik zip poket kuat..
klu tak memang selamatlah...

muka kedai..kredit tue NANA...
kita ambil gambar nana tau ...

susunan yang cun habis....
cantik je dalam kotak...

kasut budak yang tersusun dan menarik minat....

ini budak muka tak puas hati takdapat beli kasut....
ayah tak kasi...




ok jadi mereka yang minat nak buat koleksi kasut ke selipar ke...
boleh datang sini ye...
harga????
oklah ada yang mahal dan ada yang murah...
ada yang kita rasa berbaloi dan ada kita rasa tak berbaloi..
maknanya ada yang ketempat lain kita tengok lagi murah dari harga sini...
jadi 
korang jadilah seorang yang bijk berbelanja...
hahahahahah

pesanan ihklas dari 
cik jue


hari kedua di KPT...
alhamdulilah berjalan dengan lancar...
bos pun ok kawan pun ok...tapi masih rindukan kawan2 kat JPA

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, February 4, 2013

Dari JPA ke KPT

Akhirnya aku bersiaran hari ini..
dipetang ala2 mengantuk nie...
hahahahahahha
ok hari ini hari pertama kau di KPT
(Kementerian Pengajian Tinggi)
alahai ...selepas berkhidmat 4 tahun lebih di JPA...
akhirnya aku mengisi borang tukar...
konon2 nak berubah angin...jauh sikit dari hubby akule...

ok setakap nie...
alhamdulilah semuanya berjalan lancar...
cuma mulai hari ini aku kena jadi driver kat anak2 n hubby aku le...
maklumlah dah pindah duduk Salak Tinggi nie...

perjalanan kami setakat nie..
pagi turun dari rumah 6:50...
7:25 hantar farisyah sekolah..lepas tue singgah hantar hubby kat tepi jalan
lepas tue hantar faez kat rumah umi ..pastu baru aku pi opis...
untuk langkah selamat aku tukar waktu masuk keluar masuk opis...
sebab hubby aku balik lambat..lebih baik aku tukar masuk pukul 8:30 keluar pukul 5:30...
 petang pulak aku pickup anak2 dulu pastu ambil hubby aku..
yelah diakan wajib overtime setiap hari habis pukul 6:30 petang...
farisyah pulak balik kafa 5:45 petang..

oklah setakat nie perjalanan hidup aku 5 hari berkerja...
walaupun nampak mcm penat tapi harap2 ia akan mengembirakan hati kami....
sedikit pengorbanan inn shaa ALLAH pasti membuahkan hasul yang lumayan


ok dah stop dulu ye...
pasni cerita lagi..  

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa