Tuesday, September 24, 2013

FaRisyah: Ujian dan Keputusan IQ TEST

Salam Sayang Semua...
Lamanya Tak Up date bLog...
serius rindu....
memang sedikit busy pada biasa....
nak jengah cerita kawan2 pun tak sempat...
terima kasih pada mereka yang masih sudi bertandang..
tadi terbaca komen dari intan belian kisah farisyah....
terus mengalir air mata nie...
terima kasih kerana masih sudi memberi semangat...

17/09/2013
kami ke HKL untuk buat ujian psikologi dan test IQ untuk farisyah...
mencari jalan yang terbaik untuk farisyah...
dari rumah hati berdebar2...
cik poji pegang tangan cikjue...
"walaupun apa keputusannya kita terima dengan redha dan mencari jalan untuk kebaikannya"
sepatutnya temujanji tue pukul 9 pagi...
tapi kami sampai lambat....
jadi kena tunggu turn pukul 10 le....
duduk sekejap...
puan shuhada panggil masuk bilik dia...
bermulalah kaji selidik diadakan...
tanya itu ini...
biasalah tanya sejarah kesihatan farisyah...
bila start merangkak...bila dia start berjalan...bila start bercakap..
bila start pakai baju sendiri,bila start mkn sendiri,bila start free pampers...
macam2lah...
rupanya setiap perubahan anak dari kecik kita kena ingat...
sebab bila kita pi hospital semua dia tanya...
(jadi sila take note perubahan anak2 kita)

ok lepas dia kaji selidik ibu ngan ayah...
pastu kita kena tinggalkan anak untuk buat ujian IQ...
lamalah jugak dalam sejam setengah...
mak ayah kena tunggu kat luar....

ibu boring menunggu...



dah dekat 2 jam macam tue...
farisyah pun kluar tersengih2...
terus peluk n cium ibu...
(farisyah memang buat hati ibu puas)

lepas tue puan Shuhada panggil masuk bilik dia...
hati berdebar2 nak tahu keputusan dia...
duduk ajelah..
puan shuhada tersenyum...
soalan pertama dia tanya...

"kenapa puan nak refer anak puan jumpa saya dan siapa yang cadangkan"

"sebenarnya kami yang nak refer sbb kami takut anak kami ada masalah kenapa puan tanya saya mcm tue...adalah masalah yang serius ke"

tetiba puan shuhada tue tersenyum...
ni result farisyah tadi...
di pun terangkanlah...
ada 4 jenis test yang dijalankan...
1. pengetahuan - farisyah dapat 79 dari 120 (tahap 2) 

2.pembacaan- farisyah dapat 89 dari 120 (tahap 2)
3.bekerja dalam masa ditetapkan - farisyah dpt 119 dari 120 
(tahap 1-terbaik setakap nie)
4.IQ - farisyah dapat 95 dari 120

keseluruhan 
bagi pengetahuan farisyah boleh diketegori  lemah.
cth soalan pengetahuan yang di tanya 
pelangi ada berapa warna -(farisyah jawab warna warni)
anjing makan apa (farisyah tak boleh jawab)

pembacaan-dalam ketegori biasa...
farisyah masih lagi dalam konsep mengeja untuk ayat yang perkataan yang panjang....

bekerja dlm masa ditetapkan-
cara dia bagi latihan dan ditetapkan berapa minit untuk siapkan..
dan alhamdulilah farisyah mampu menyiapkan...
tengok pada soalan tue menguji jugak pemikiran...
ini farisyah memang cemerlang

iq test...
di beri objek dan di suruh pelbagaikan...
di uji menggunakan otak untuk berfikir....
dan keputusan amatlah mengembirakan jugak...


secara keseluruhan dari peratusan IQ test...
farisyah mendapat 85 % 
dalam tahap 2 pemikiran dan masih mampu untuk memasuki tahap 1 kerana iq test dia menunjukkan perkembangan yang amat baik...
jadi kami tak perlu risau ..kerana farisyah bukanlah di ketegorikan sebagai kanak2 yang perlu dia hantar ke sekolah khas...
mungkin dia lemah dalam pengetahuan dan kami harus pupuk dia perlahan2 dan memberi lebih banyak tumpua dan pembelajaran kepadanya...
rupanya bagi2 kanak2 yang normal/bijak sekali pun...
kadar pencapaian IQ mereka hanya tahap 95-98% sahaja...
jadi tak mustahil satu hari nanti farisyah mampu berada di tahap itu...
kuasa ditangan ALLAH taala...
mungkin masa nie kita tengok farisyah tak berapa bijak lagi di sekolah tapi satu hari cita2nya nak janji doktor mungkin tercapai...
namun ada satu yang buat aku mengangis dengan kata2 Puan Shuhada

"puan, saya bangga dengan farisyah,sepanjang dia berborak dengan saya.ayat yang tak putus dari mulutnya ialah...farisyah sayang ibu ngan ayah,ibu ngan ayah banyak tolong farisyah,ibu selalu menangis klu farisyah sakit,farisyah tak nak tengok ibu nangis...ibu selalu doakan farisyah ngan adik jadi anak yang soleh solehah..ibu selalu peluk dan cium farisyah..klu kat sekolah ibu ckp farisyah kena rajin2 belajar,jgn buat org,klu org kata kat farisyah jangan layan dia...sebab tuelah farisyah dah kuat...

puan walaupun anak puan mungkin kurang dari segi pembelajaran tapi anak puan ada kelebihan sendiri yang jarang ada pada anak2 lain..memang pelajaran itu penting puan namun kalau anak2 pandai tapi tidak pandai menghormati org tua tak de gunanya...
pada pendapat saya farisyah memang ada kelebihan dia sendiri...caring dia pada puan dan encik amatkah tinggi sehingga saya sendiri kagum dan menangis mendengar apa yang diluahkan"

inilah kisah anak dara ku tersayang...
moga ALLAH sentiasa merahmati  kamu Sayangku Farisyah...


tiada yang indah dalam hidup ini hanya keranamu seorang anak....

nur farisyah binti mohd fauzie...







gambar banyak...

malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

9 comments:

eB said... [Reply]

slm jue,
eB sbenarnyer x braper fhm kes farisyah nih... mak;lom dh lamer x sempat nk bw... cumer kuat rs ingin tahu knaper jue hantar princess F utk ujian tuh? knaper ader yg cdgkan... bukan dev stiap individu len2 ker?... sori yer tanyer

Qhaifa Nur said... [Reply]

setuju dengan cakap doc tu..lemah bab ni tapi ada kelebihan yang lain pula jue..
kita dah berusaha jue..hanya Allah yang mengetahui..moga nur farisyah dirahmati..amin

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply]

@eB jue hantar farisyah buat ujian sebab
1. kes warna air dlm otak dia lewat setahun dari warna umur dia (masa buat ujian mri)
2. farisyah memang kurang fokus dlm buat benda...
3. doktor pernah suspect farisyah ada sidrown apa nama tah...

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply]

@Qhaifa Nurmoga ALLAH memberi seribu rahmat pada dia kak

MamaFarah said... [Reply]

erm.. Termenangis plak baca entri jue ni..Farisyah memang pandai berkata2..buat orang kagum jer..Doktor pun boleh puji dia ...Alhamdulillah berkat usaha dan doa tak putus2 dari ibu bapanya..

syawalsimpsons said... [Reply]

jue...sue suke sangat tgk result test iq farisyah ni...ya allah rasa nak nangis je, sebak je bila baca pasai farisyah cakap ngan doc tu...mmg itu la yg selaloo farisyah cakap...bila jumpe sue pon...sue sendiri pon touching dengan apa yang dia cakap...

MamaYatie said... [Reply]

huwaaaa.....farisyah buat auntie nangesss laaaaaaaaaa
good job jue..inspirasi utk mommies lain ni tau..moga Allah berikan ganjaran yg terbaik buat kalian..

Nad MamaZN said... [Reply]

Masa jmpe farisyah aritu, takde nmpk beza langsung dia ngan ank anak lain.. Farisyah kuat semngt sbb ibu n ayahnya gitu... Teruskab usaha utk berikan yg terbaik buat farisyah ye cik jue :) ciknad bangga dgn farisyah!

Masya said... [Reply]

sebak saya baca entry ni.. kata² doktor tu pada farisya buat sy sebak.. allah tersentuhnya hati .. ada kebenarannya kata² doktor tu... x sia² lama menunggu entry keluar habis .. baru dapat baca dan komen.. moga awak kuat yer.. farisya mmg anak yg solehah insyaallah.. biar x pandai pelajaran janji hormat org tua...

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa