Friday, July 26, 2013

Kisah Baju Raya kami

salam 17 ramadhan...
alhamdulilah masih bernafas dibumi ALLAH ini...
sebenarnya cik jue malas sangat nak update blog...
salah satu sebab gambar tak ada.....
kamera cantik je simpan...balik nanti nak kena chek balik..bateri semua ok lagi ke...raya dah nak dekat nie....
tetapi tetiba baca N3 Sue ...
terus rasa rajin nak up date kisah baju raya kami
kalau perasan sebelum ni memang cik jue jarang update kisah baju raya nie....

balik kg minggu lepas ...cik jue terus ambil baju raya kami 
yang telah siap dijahit oleh mak kesayanganku...
(untungkan mak tukang jahit)
cik jue suruh mak jahit 5 pasang baju kurung...
balas dendam dah lama tak buat baju baru....
2 pasang raya...
3 pasang baju kerja (dah pakai pun 2 helai)

baju cik hubby pulak 
mak tempah kat kawan dia...
tahun nie hubby buat baju ala2 raihan nak pakai dgn seluar jens je...
tahun ni tema kami warna 
"biru turqoise"
pilihan warna dari cik hubby...
(first time tempah baju hubby sebab sebelum ni asyik dapat free sbb join maulidur rasul)
cik jue ngan farisyah mcm biasa baju kurung pahang...
baju berbunga...kain kosong sekayu dengan kain hubby
faez pulak baju melayu johor...
(mak tok dia yang jahit)
ada ke songkok n sampin saiz faez?

biasalah raya nie ...
cik jue le  yang terover beli baju bajan untuk anak2...
sebab farisyah dah ada jubah ...
jadi baju kurung farisyah cukuplah sepasang...
cuma cik jue belikan dia...
3 helai t'shirt/blouse ala2 ladieslah sikit...
sehelai seluar jeans...sbb seluar jeans tahun lepas masih elok dan labuh...(langkah penjimatan)
(peruntukkan raya untuk farisyah telah dikurangkan sebab dah ada adik..sebelum ni memang kami perabih kat dia je setiap kali raya)
selipar raya tak beli lagi...tak jumpa yang berkenan dihati anak dara nie...sakit pulak hati mak dia....

untuk faez pulak...
cik jue beli t'shirt je...dalam 8 helai jugak...
seluar cik jue tak beli 
sebab...
aunty cik hubby memang jenis org berduit..dia memang suka beli baju/seluar/jeans...yang cun2 size anaknya...
jadi disebabkan anak2 cepat membesar..kadang2 pakai sekali dua je...
jadi dia bagilah baju bajan segala mok nenek tue kat anak2 cik jue...
dah le berjenama...levis.adidas,old navy...origanal pulak tue...
berkotak2...dari umur 6 bulan sampaile umur 7 tahun...
jadi cik jue dengan bangganya tak payah beli seluar ke jeans ke "oborai"(betul ke aku eja nie)  untuk faez...
memang cik jue simpan baik2 dalam kotak tue...
takpelah faez...walaupun lama tapi masih nampak baru...
jadi jimatlah tang situ...
kasut cik jue beli kasut kiki lala...comel sangat dan paling penting murahje...RM25...

jadi selesailah sudah kisah baju raya kami...
kalau ada peruntukkan lebih...
ingat naklah pi cari barang cik jue sikit..tapi bila cik hubby ckp ...peruntukkan terpaksa dikurangkan....nampaknya cukup sampai sini shoping raya kami..kecuali cari selipar farisyah...
"ayah ...ibu nak pi beli tudung 2 helai ....hahahahhahaa"

cukup dah persiapan raya...
insayallah malam 6/8/2013..kami akan balik johor baharu...
raya belah hubby dulu tahun nie...
raya ke 2 atau 3..kami akan balik terengganu sampai 13/8/2013...
semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik...

ok stop dulu...
jumpa lagi kalau cik jue rasa rajin nak update...
tak best rasa n3 tanpa gambar


gambar banyak...
malas nak cuci.....nak buat kenangan...
jadilah dia personal Fridge magnet....
klik sini ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

4 comments:

syawalsimpsons said... [Reply]

sue balik kluang johor pagi 6hb tu...

Qhaifa Nur said... [Reply]

untungnya mak tukang jahit...
baju kak nur 2 kaler hitam ha..ha
baju raya anak2 belum shopping lagi..last minit lah tu...

Nad MamaZN said... [Reply]

Obarai? Overall kot ek cik jue? Hehe
Takpe, beraya dalam kesederhanaan
Lagi elok camtu :)

lurun namzar said... [Reply]

cikjue org trg? sama la kita. jemputla beraya kt umah.

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa