Tuesday, March 26, 2013

PUREE uNtTuK FaEz

salam sayang semua...
alhamdulilah faez dah hampir melangkah ke umur 6 bulan...
sepanjang ni..hanya sekali deman dan selsema...
ok ..
sebenarnya jue dah perkenalkan faez solid food minggu lepas...
tapi 3 hari je...
terus di berak2..tapi taklah cirit tapi berak di sekali sampai 4 kali...
risau pulak..jue pun stopkan solid food utk dia...
takut..tapi bila jumpa doktor dia kata ok sebenarnya di berak2 sebab dia baru belajar makan 
kesian pulak tengok dia menangis tengok orang makan...
weekend ari tue jue try buat balik puree dan alhmadulilah sampai ke hari ni..
dia ok je...
dan dia makan dengan penuh nikmatnya...

ok nak tunjuk kat korang mcm mana jue buat puree epal untuk faez...

2 biji epal di basuh dan di buang kulitnya

epal yang telah dipotong dadu

hahahhaha
epal tadi di stim...sebab jue tak de kukusan jadi jue pun pakai altenetif ni...
bantai kena gelak besar dik cik poji  tengok bini dia yang terlebih kretif...hahahaha
sekarang jue rebus je...tak payah pakai stim sebab air dia boleh pakai masa nak blend nanti....
gambar blend lupa pulak nak ambil....
dan hasilnya ialah...

tarrrraaaaaaaaaaa...
puree epal untuk faez...

selain puree epal jue jugak ada buat puree nasi...
cara dia 
beras korang basuh dan jemur jap kat tengah panas...
dah kering korang goreng beras tanpa minyak...pastu korang blend sehalusnya...pastu boleh simpan dalam peti ais ye...

bila nak masak korang ambil dua sudu pastu masak macam biasa...
klu jue buat puree nasi + ayam...
masa masak nasi tue jue terus je rebus dengan isi ayam yang dah potong kecik tadi..bila dah masak..jue masukkan dalam blend sampai halus..baru masuk dalam bekas mcm kat atas...
(sorry gambar takde lain kali aku tunjuk gambar kat korang)
hasilnya...

ini puree nasi + isi ikan...
 jue buat mlm tadi...
caranya pun sama dengan kat atas ye...

yang tiga ketul tue...
puree carrot...
cara dia samaje...
cuma  jue frozen pakai ice tray...

cuma nak tanya korang yang biasa buat puree...
klu kasi budak makan boleh ke kita satu hari tue kita bagi makan buah je...tak de puree nasi ...
mcm kita bagi puree carrot campur epal je...
utk hari tue...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

9 comments:

syawalsimpsons said... [Reply]

sue try buat 1 minggu puree pear..minggu depan puree pisang pulok..belom try lagi campor2 ni...nnt insyallah bulan depan sue try pulok

ch@ said... [Reply]

yummy-yummy, cayalah. makin demokla dak faez tu nnt.

♥cikmOt♥ said... [Reply]

akak selalu campur2 puree...

juhaidah johari said... [Reply]

Kak na kwn aku ajr..ns cmpr ngan syr air pas2 blend..puree buah xtry lg..ain da mkn mcm2 skrg..pantang suap nganga jer.

Qhaifa Nur said... [Reply]

bagus untuk anak2...
makin sihat faez...
akak dulu tak berkesempatan nak buat...

mamafarah4 said... [Reply]

kalau saya dulu buat tuk anak2 saya campurkan kurma sikit atau kismis..tuk perasa..hehehe..

Cute Mum said... [Reply]

cik jue ikut rules 4 hari tak?
maksudnya 1 jenia mkanan diberi selama 4 hari berturut2 untuk tau die alergik ke tak..
sara uyun wat camtue.. skrg baru buah jer.. sayur reject..nasi belum bagi lagi..
rasanya ikan belum boleh bagi kat baby 6 bulan..
cuba cik jue search carta makanan bayi ikut bulan..

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply]

Cute Mum jue ikut rules....4 hari satu jenis...ye ke umur 6 bln tak boleh bagi ikn...jue tak try pun lagi setakat nie bagi buah n nasi je

ch@ said... [Reply]

Boleh je, nak bg satu jns puri sahaja. Nnt dh 7-8bln, kasi campurlah. Tapi nak frozen, still satu jns. Ikan, ayam, daging bg ms 8bln dan ke atas, ms tu usus dh matang sket kak. Lg satu bhn tu kan ada yg bisa, gatal...kalau ikan tu kan ada merkuri camtu. Hehee...

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa