Monday, March 18, 2013

Kekuatan Kamu Kebanggaan Kami ~Nur FaRisyaH

Salam Isnin Semua...
harap hari ini korang Tersenyum Ceria

alhamdulilah "Fasting Test " farisyah berjalan dengan lancar...
ingin berkongsi kekuatan anakku disini...

Pukul 2 Petang 13/03/2013
farisyah dah start admit Hospital Putrajaya
di temani cik Hubby 
alhamdulilah cik hubby cakap semuanya berjalan lancar...
aku pergi lepas waktu opis...
teman di sekejap dengan hubby dalam pukul 6:30 petang aku pun balik..
malam tue tidur dengan faez kat umah,nasib baik adik ku sudi teman
farisyah sepatutunya puasa start pukul 10 malam dan akan berakhir pukul 5 petang...
tapi hubby cakap lepas je dinner di terus tidur...maknanya dlam pukul 8 mcm tue...
terus tak bangun sampai pukul 6 pagi...

bermula2lah kisahnya...
Pukul 6 pagi /14/03/2013
farisyah dah kena pasang drit...
ambil darah pertama keputusan 5.2
ok semuanya berjalan lancar..hasil pujukan cik hubby farisyah tidak menangis pun time pasangkan drit...
aku sampai pukul 7:30 pagi kat hospital...
tukar shiff dgn hubby dia kerja jadi aku cuti untuk teman farisyah kat wad

pukul 7 pagi -
result darah 5.0 (turun )
result kipton 0.2 (naik sepatutnya 0)

pukul 8 pagi 
result darah 4.8 (turun)
result kipton 0.3 (naik )

pukul 9 pagi
result  darah 4.7(turun) 
result kipton 0.4 (naik)

pukul 10 pagi ambil darah 12 botol
tapi sedikit tangisan pun..
sudah mula merungut lapar...
ibu pun turun sama ber"puasa" dengan farisyah..
result darah 4.5 makin turun 
result kipton makin naik 0.5
ambil darah pun tersenyum...
semua yang kena ambil 12 botol 

ok masih mampu buat peace..
sambil layan laptop...
tangan tengah tadah darah ye...

4 botol dah siap...

dengan jarum bagai...
tapi farisyah tersenyum je sepanjang ambil darah...

pukul 11 pagi
result makin turun 4.0
kipton makin naik 0.6

pukul 12 pagi 
result darah 3.5 
kipton 0.8

nampaknya gula farisyah dah makin laju turun nya..
sekali lagi kena ambil darah...
12 botol..
kali ini doktor cakap kena ambil kat bilik prosedur...
farisyah mula2 ok..sebab aku teman dia..
bila doktor suruh aku keluar mulah buat perangai..
menagis tak ingat dah...
panggil2 nak aku ....
YA ALLAH time ni berat betul perasan aku..
rasa nak lari peluk dia...
bila dah siap semua...
dia keluar dengan linangan air mata...
sambil mulut membebel..

"ibu nie kena tinggal farisyah..ibu dah tak sayang farisyah ke..ibu janji nak teman sampai siap kena ibu tinggal"
"doktor suruh ibu keluarlah kakak..bukan ibu tak nak teman"
"sakit tau ibu dahla banyak doktor ambil darah..ibu pulak kluar"
aku diam seribu bahasa..sedih ko bila anak kata mcm tue...

pastu mulalah adegan merenget dia...
lapar..lapar..lapar..
dah habis pujuk asyik duk membebel je cakap lapar...
yang paling tak tahan bila makanan untuk ibu sampai...
dia ingat dia punya...
aku cakaplah itu ibu punye...
terus cakap ibu tak payah makan tau...
kalau ibu sayang farisyah ibu jangan makan...
hahahahaha aku pun ketepikan makanan tue...
terima kasih teman2 sebilik yang memahami...
bila time makan dia orang semua tutup langsir tak kasi farisyah tengok...

pukul 1
result darah makin turun 3.2
kipton makin naik 1.0
hubby teman farisyah time nie..
aku pergi makan..kesian farisyah...

pukul 2
result darah makin turun 3.0
kipton makin naik 1.2
time ni kena lagi ambil darah 12 botol...
pun sama menangis lagi sebab ibu ngan ayah tak teman...
sama jugak membebel sebab ibu ngan ayah tak teman..
'sebab tue dia nangis...

pukul 3
farisyah dah hypo ...
result darah turun mendadak 2.3
result kipton 1.4 (tinggi gila)
muka dia time nie dah pucat tapi masih ok...
sekali lagi ambil darah 12 botol 
kali ni aku teman dia masuk dalam...
memang dia tak nangis...
bagi tangan dan cakap 
"doktor ambil kat sini tau"

alhamdulilah selepas semuanya selesai 
farisyah dah boleh makan...
benda yang pertama dia mintak aiskrim...
pastu tue makan roti sikit...

pukul 4 
result darah dah naik 7.5
result kipton turun tapi masih bukan 0
0.1

sekarang keputusan..
gula farisyah memang cepat turun dan dia terpaksa gunakan sumber lain dari kipton untuk bertenaga...
huhuhuhuhu
pening-pening-pening...

pukul 6 petang
pakar datang farisyah mintak balik...
lepas tue sporting pulak pakar tue kasi pulak dia balik...
heheheheh seronok dia...

alasan dia nak kluar wad ialah
"doktor farisyah dah sihat kepala tak pening pun,farisyah rindu adik lagipun ari ni doktor ambil banyak darah farisyah,kalau doktor bagi balik farisyah boleh makan banyak2"

jadilah bolehle kluar wad petang tue jugak...


sorry panjang lebar pulak cerita kali nie...
ok stop dulu jumpa lagi ye...



TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA MEMBERI AKU ANAK SETABAH FARISYAH,MOGA ALLAH SENTIASA MERAHMATI NYA










10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

10 comments:

Falsya said... [Reply]

farisyah gud gurlllll..aunty proud of u...be strong kayh sayang..

syawalsimpsons said... [Reply]

bergenang air mata baca pasai kekuatan farisyah ni...tahniah farisyah kamoo budak baik..bangga ibu kamoo dpt kamoo

Sidratul Muntaha said... [Reply]

aku paham sangat la cik jue perasaan kita tiap kali jaga anak kat spital
time aqil 2 kali
time ara sekali
baba emnagis
kena kejar sbb tinggalakn dlm bilik amik darah tu normal
kdg2 mcm rasa kejam tpi nk buat macamanakan?>
pasrah jelah

cik dah faridah said... [Reply]

byknyer kena amik darah..takut plk cik dah...tp bangga la farisyah cam x takut pun..cik dah plk yg sedih tgk keadaan dia...hrp2 cpt sehat farisyah...

MRS. K said... [Reply]

cepat sihat kakak. takmo sakit lagi

JaSSNaNi said... [Reply]

masyaallah.. banyak nye kena amik darah... semoga farisyah cepat sembuh.. terus kuat ye ibu..

Salina@IbuAqil said... [Reply]

Baca sambil bergenang air mata di tubir mata..
Tp dlm hati penuh dgn rasa bangga..
Ina rasa ina tau dari mana datangnya kekuatan Farisya..
Dari mana timbulnya ketabahan dlm diri dia..
Dari mana hilangnya segala rasa ketakutan kegusaran dia..
Dari ibu & ayahnya.. ;)
Sbb ina pernah lalui detik2 tu Cik Jue..
Sampai skrg..
Kekuatan itu dtg dari mereka..
Disuntik semangat dr suami & anak..
Kalianlah kekuatan & ketabahan insan istimewa spt kami..
Sbb keistimewaan itu adalah dtg dari kalian jgk..
Sobssssssssssssssssssssssssssss!!
Farisya, ibu kagum dgn kamu sayang.. ;)
Semoga Allah swt melindungi merahmati kamu dunia & akhirat..
Muahxxxxxxxxxxxxxxxxxx!!

Qhaifa Nur said... [Reply]

kita sendiri yang tengok tahu betapa kuatkan farisyah dengan ujian ini...
moga farisyah sentiasa dirahmati ALLAH.....

Nana said... [Reply]

Sebaknye
banyak plak tu 12 botol darah
mia aritu amek darah sbotol pon sy mcm nak nanges tgk kesianseb

ch@ said... [Reply]

Humangaih...habis darah. Goodgirlla farisyah. Umi proud to farisyah. Cayalah.

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa