Tuesday, October 30, 2012

Nak Cakap Sikit...



berblog time kerja lagi senang dari cuti....
huhuhuhu seksa nak update blog dan nak jalan2 umah orang.....
itulah jelah nak cakap...

mood :tak sempat nak update blog....huhuhuhuu

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, October 29, 2012

Jom Botakkan Kepala

salam semua..
lama kita tak bersua..hehehehe aku dah dapat balik notebookku...
jadi boleh berkongsi cerita disini...
sebelum lupa salam aidiladha buat semua ye...

oklah ini kisah masa umur Faez 7 hari...
dan hari ini Faez dah sebulan...
aku sekeluarga memang mengamalkan botak kepala anak pada hari ke 7...
jadi Faez pun sama...
Hari ke 7 ayah long telah membotakkan kepalanya..
dan hasilnya rambut faez bila di nilaikan dengan harga emas RM 70...
ok jom kita tengok gambar faez saat di botakkan kepalanya


ok mak tok pegang saya..ayah tengok je...

diam je faez

fokus sikit kat anak terunaku...
umur 7 Hari time nie...

ok dah selesai inilah hasilnya...


ok selamat sudah cerita Faez di botakkan..ada banyak lagi ceritanya...up date slow2 ok...
oklah jumpa lagi lepas nie ......

bye...bye..ASSALAMUALAIKUM



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, October 19, 2012

SaYanG dan KasiH....

inilah kasih dan sayang...
antara mereka tiada jurangnya...
Moga Hubungan ini KekaL Selamanya..
seperti kasih adik beradik Yang Lain....

antara Faezuddin (29/09/2012) dan Quratul Ain (12/08/2012)

ini pulak kasih antara kakak yang masih kecik dan seorang adik...
mawarddah walaupun masih kecik tapi sayangnya pada adik tiada berbelah bagi....


sweetnya mawarddah bila kamu peluk dan cium faez...
tapi bila kamu buat perangai....
hanya tuhan je tahu tak sanggup....
hahahahahaha

oklah jumpa lagi ye ...
curi2 tengok komputer....
mak ai membebel kalau mengadap lama sangat....



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, October 18, 2012

Kisah Kelahiran Faezuddin (pengalaman di C-zer)

alhamdulilah.....masih sempat up date blog arinie...
mengambil peluang faezuddin tidur....
oklah kita sambung cerita semalam ye....

29/09/2012-SABTU
 malamnya cik jue puasa seperti malam sebelumnya,kali ini doktor tak bagi tahu pukul berapa aku nak kena operat.perasan takut aku dah hilang memang cik jue dah tak rasa apa2 dah.
pagi2 cik jue dah bangun,mandi dan solat.kali ini aku dah serahkan segalanya pada ilahi.redha apa yang telah ditentukan oleh ALLAH dan seandainya umur aku hanya sampai disini,aku pohon padaMU ya Allah moga anak2 dijaga dengan baik.
Pukul 7:30 beberapa orang nurse datang dengan membawa baju operat dan katil untuk membawa aku ke bilik OT....
rasa cuak terus datang yelah hubby belum sampai.aku sempat call bagi tahu kat dia dah nak masuk bilik ot.terkejut dia,masa tue dia tengah siap2 nak datang hospital,aku tahu memang akau tak sempat jumpa dia jadi aku mintak maaf siap2 denagan dia yang tak tahan siap pesan kalau jadi apa2 kat aku,jaga anak2 elok2,hubby kata...
"ye ayah janji..ibu jangan takut insayallah ibu dan anak akan selamat"
selepas semuanya selesai aku ditolak kebilik OT...
sepanjang aku ditolak yang aku tahu mulut aku tak habis2 dengan 

suruh anbiya

 LA ILA HA ILLA ANTA, SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZZOLIMIN

"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"

bila dah sampai ke bilik ot...
petugas2 bilik ot ambil alih pulak...bilik ot tue sejuk nak mampus...
dengan sehelai baju yang nipis rasa sejuknya sampai ketulang hitam..
benda pertama petugas ot tue buat mintak maaf pasal kes semalam...
layan memang baik yelah sebab semalam dah buat silap...
aku di tolak di ruang menunggu dan dipakai kan dengan selimut pemanas...
bila semua dah selesai aku idtolak ke dewan OT
dewan ot aku no 5..
dengan kelengkapan barang kat sana membuatkan aku bertambah takut dan berdebar2...
dari katil yang besar aku dipindahkan ke katil OT yang jauh lebih kecik...
 ok proses bermula...
first
aku diberi sebijik bantal untuk di peluk semasa dicucuk ubat bius di belakang..
pakar bius yang cucuk tue baik sangat berkali2 di ukur tulang belakang dah puas hati baru di cucuk..
dia cucuk pun dengan lemah lembut sangat tanpa rasa sakit langsung...yes memang tak sakit langsung....
cuma terasa seperti kena gigit dengan semut sahaja...
selepas ubat dah berjalan
apa yang aku rasa?????
aku rasa kebas seluruh tubuh...kaki rasa besar mcm kaki gajah..
bila doktor suruh angkat kaki aku rasa aku dah angkat tinggi padahal tak terangkat langsung....
tangan kanan dipasang drip,tangan kiri dipasang tekanan darah...
lepas tu dihidung dipasang oksigen...sungguh2 tidak selesa.....
rasa gatal pun ada...

masa doktor sedang duk godek2 perut aku ....
kadang2 aku terpandang cermin ditepi ..bila tengok darah yang banyak terus aku tak pandang....
memang tak rasa apa...
cuma bila doktor menjerit
"0k puan kami nak tarik anak puan...tarik nafas ye"
time tue aku rasa mcm doktor tarik sesuatu dari perut dan tetiba bercema suara bayi...


Ya Allah sungguh indah ciptaanmu....mengalir air mata aku time tue....
bila doktor suakan bayi yang masih basah dan bagi tengok apa jantinanya....
aku belek setiap jari tangan dan kakinya...
YA ALLAH aku bersyukur padamu ilahi akhirnya aku sudah ada sepasang anak yang comel...

bila semuanya dah selesai
aku ditolak ke ruang pemanasan sambil menunggu untuk di bawa ke dalam wad...
disinilah aku rasa faez menyusu buat kali pertama walaupun susu takde lagi...

alhamdulilah semuanya berjalan lancar ...walaupun pelbagai dugaan yang aku terima sehari sebelum
aku di c-zar....

jika orang tanya mana kamu nak...
bersalin normal atau operat....
aku akan pilih untuk bersalin normal kerana nikmat bersalin normal tidak sama dengan c-zer walaupun c-zer aku tak rasa sakit langsung...
selepas operat pun aku tak rasa sakit cuma kadang2 aku rasa nyilu jelah....cuma mula2 lepas operat je nak gerak susuah sikit....janji pandai jaga lepas tue insayallah semuanya ok....



oklah stop sampai sini ye...
lain kali jumpa lagi.....



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, October 15, 2012

KisaH Kelahiran FaezuddiN part 1

salam semua....
rindunya pada kalian semua....cik jue tak kisah pun kalau klu tak de yang rindu cik jue....
tapi yang nyata cik jue rindu kalian....
dapat laptop nie rasa happy sangat...hahaha banyak benda nak cerita .......
tak pe cik jue cerita satu persatu ok.....
first cik jue nak cerita pengalaman bersalin si Faezuddin nie..suka duka semuanya ada.....

27/09/2012
Seperti sedia maklum cik jue disuruh bersalin secara czer .tapi cik dah mintak tangguh selama seminggu dan hari ini hari terakhir cik jue nak tengok dah ada jalan ke belum,selepas bersarapan pagi cik jue n hubby pergi ke hospital putrajaya untuk chek up terakhir.
bila doktor panggil cik jue dan hubby kami masuk dengan berdebar2 dengan harapan baby dah masuk jalan dan cik jue di benarkan bersalin normal tapi mungkin bukan rezeki kami kepala baby tidak masuk jalan malah hanya suku je kepala berada di jalan dan doktor taknak ambil risiko dan terus suruh masuk wad dan czer pada esoknya...
masa nak daftar wad,biasalah wad putrajaya sentiasa penuh,kami diarahkan balik dulu dan bila ada kosong diaorang akan call.tapi pukul 2 kena jumpa pakai bius untuk tandatangan borang dan soal jawab.sempatlah cik jue pergi ambil farisyah dan makan2 dulu.
pukul 2:30 kami pergi balik hospital wad masih lagi penuh kami jumpa pakar bius diruang menunggu je...lebih kurang pukul 4 petang barulah cik jue dapat masuk wad.
wad 2B katil 9.
selepas semuanya selesai cik jue diarahkan untuk berpuasa pada malamnya bermula pukul 12 tengahamalam.tapi selepas pukul 8 malam cik jue dah start puasa lagipun kat hospital tak de benda nak buat time tue memang cik jue rasa berdebar2 je....rasa takut mengalahkan segalanya,mulut ni tak kering dengan zikir dan al-quran tambah2 duduk sorang2 lagilah menambahkan ketakutkan cik jue....

28/09/2012
pagi2 lagi cik jue dah siapkan diri sebab katanya cikjuenya punye turn sebelah pagi.takut hanya ALLAH je tahu.hubby lepas je hantar farisyah dan beli breakfast untuknya terus datang teman cik jue.dan yang paling kesian hari tue farisyah ada sukan sekolah tapi kami tak boleh temankan dia nasib baik ada adik cik jue yang menjadi wakil kami.
kami berdua tunggu turn kami tak sampai2 lagi.dalam pukul 12 hubby pergi tanya lambat lagi ke.nurse jawab sabar ye lepas ni turn isteri encik.cik jue jangan cakaplah dari takut dah hilang perasan takut sebab lapar menguasai diri..baby pulak bukan main lagi kick perut ibu dia..yalah dah laparkan.hubby balik tengaharinya teman farisyah dirumah adik nak pi sembahyang jumaat.pukul 2 hubby datang semula..turn cik jue masih belum sampai.muka cik jue time tue dah pucat lesu.hubby pi tanya lgi.dia org bagi jawapan yang sama..tetiba pukul 3:30 petang..seorang doktor perempuan datang dan memaklumlah cik jue tak jadi nak operat hari ini sebab ada kes kecemasan ada pesakit tumpah darah.time tu hubby terus marah doktor tue...
"kenapa baru sekarang cakap saya dah banyak kali tanya bila turn wife saya jawap confident je lepas nie..sedangkan doktor tahu kes tumpah darah darah nie dari pagi tadi,saya bukan nak marah tapi cuba doktor pikir wife saya puasa lebih 24 jam tanpa  apa2 drip pun,tengok mukanya dah pucat  dia mngadu sakit perut lapar dari tadi.doktor tahu tak saya tak pergi tengok anak saya main sukan sebab doktor kata turn wife isteri saya pagi.pa ni kalau tak boleh kena tak cakap awal2'
kami mengaku ini kesilapan dari kami puan boleh makan ye....
masa doktor cakap cik jue tak jadi operat time  tue yang cik jue mampu hanya mengangis sebenarnya cik jue pun tak tahu kenapa cik jue mengangis..mungkin tension dan lapor kot...
hubby terus pi cari makanan buat wife dia nie....
malam cik jue kena puasa balik...



ok stop kat sini esok insayallah cik jue sambung balik cerita kelahiran faezuddin dan detik cik jue di operat....sakit ke tak...pengalaman itu indah ke tak ...
korang kena tunggu....mengadap komputer lama2 buat kepala cik jue pusing..haahahahahaha
ok jumpa lagi ye....





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, October 9, 2012

Kisah aku dan blog

Lama tak jengah blog..... Bkn apa notebook takde.... Adik pinjam nasib baik weekend adik sorang lagi balik.... Nampaknya bolehlah berblog mcm biasa.... Faezuddin klu siang hari kerja tidur aje..... Jadi boleh berblog dengan aman.... Banyak cerita sebenarnya.... Terutama kisah suka duka kelahirn sikecik ini.... Memang penuh dugaan namun alhamdulilah semuanya berakhir dgn senyuman Ari nie dpt update sejengkal sebab tuan tab kasi pinjam tab tapi tak sama.... Cik jue tak suka...... Oklah stop dulu ye.... Minggu depan insayallag cik jue akan bersiaran seperti biasa ok.... Miss u so much

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, October 3, 2012

Memperkenalkan Hero Kami

salam semua...
rindu betul kat blog nie...
oklah...
apa masa jap nak update bloh nie...
maklumlah sedang bercuti masa terhad sedikit tambah ada sekecik nie...

oklah ..
Bertarikh 29/09/2012 jam 8:44 pagi...
cik jue telah selamat bersalin...
alhamdulilah walaupun pelbagai dugaan namun 
syukur ALHMADULILAH ALLAH mempermudahkan segalanya
cerita nya nanti cik jue cerita kemudian ye...hehehe..

oklah ingin memperkenalkan  myhero pada kalian semua

MUHAMMAD FAEZUDDIN BIN MOHD FAUZI


buat Faezuddin ibu doakan anak ibu jadi anak yang soleh dunia dan akhirat...


kasih antara kakak dan adik...
sweet sangat...



oklah bila free cik jue up date lagi dan jalan2 kat blog korang ye....

assalamualikum......

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa