Tuesday, September 25, 2012

Maafkan Ku dan Doakan ku....

mulai hari ni...
cik jue dah start cuti...
menunggu saat terakhir menjadi mak buyung...
kalau tak bersalin jugak sampai khamis nie...
maka jumaat insayallah cik jue akan bersalin ...
baby akan keluar ikut tingkaplah jawabnya...
tak kisahle sekarang cik jue dah bersedia semua...
redha jelah kalau itu yang di tentukan oleh allah...
sekarang tak nak pikir lain..
janji cik jue dan baby selamat....

tapi sekarang cik jue dah ada rasa sakit2...
cuma kadang2 kuat kadang tak...
saja je baby nie...


oklah 
di kesempatan ini...
cik jue ingin memohon maaf kepada kalian semua jika ada selama ini
penulisan atau komen cik jue menguris hati kalian...
andai kata selama ini ada yang membuat korang terasa..
cik jue memohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki...
doakan moga cik jue dipermudahkan untuk bersalin kali ini...
dan doakan moga cik jue dan baby sihat2 hendaknya...

 kenangan terindah...
saat bergelar ibu dan bakal menjadi ibu buat kali kedua...
setiap anak lain perangainya...
moga aku di beri kekuatan untuk menjadi ibu yang mampu mendidik anakku
cemerlang didunia dan akhirat...


AMINNNNNN
apa2 nanti cik jue info kalian ye....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, September 24, 2012

Doa dan Zikir Untuk Mudahkan Bersalin


saat cik jue menanti anak kedua nie.....
jadi cik jue nak kongsi doa yang sesuai di amalkan
moga ALLAH mempermudahkan segalanya
terima kasih CIK ROSE kerana sudi berkongsi doa nie..

Antara doa dan zikir untuk mudah bersalin masa ibu pregnant ada antaranya ibu amalkan siap tampal kat dinding..tapi bila dah selalu baca dah ingat kat mulut...Kalau yg tengah mengandung & nak tunggu kelahiran bolehlah amalkan ye..

1. Surah Al- Fatihah (7x)



2. Ya Khafid (1000 x)

Al-Khafid (Yang Maha Menjatuhkan). Jika diamalkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya

3. Al Abasa: Ayat 20
Maksudnya: "Kemudian Jalannya dipermudahkan"

4. Surah Al-Anbiya' : AYAT 87-89

LA ILA HA ILLA ANTA, SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZZOLIMIN

"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"
''Maka Kami kabulkan permohonan doanya, dan Kami selamatkan dia dari kesusahan yang menyelubunginya dan sebagaimana Kami menyelamatkannya Kami akan selamatkan orang-orang yang beriman (ketika mereka merayu kepada Kami)''
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi"

5. Allahumma bihaqqi maryam, wa bihaqqi man unzilat 'alaihi suuratu maryam, khaffif 'anni aalaamil makhaadth, birahmatika ya arhamarraahimiin.
Maksudnya: "Ya Allah, dengan berkat Siti Maryam, dan dengan berkat Nabi Muhammad yang diturunkan Surah Maryam kepadanya, ringankanlah kesakitanku dengan rahmatMu Ya Allah Yang Maha Penyayang"

6. Rabbi yassir, wala tu assir, ya kariim, wa atmim bil khair.
Maksudnya: "Ya Allah, berilah segala kemudahan kepadaku, janganlah Engkau beri kesusahan, wahai Allah Yang Maha Pemurah, dan sempurnakanlah semua hajatku dengan sebaik-baiknya"

-TAMAT-
Nampak banyak kan, kalau xnak amalkan semua xper just amalkan yg bertanda merah tu pun cukup.mudah-mudahan mana-mana ibu yg nak bersalin akan deliver dgn selamatnya..
-AMIN-

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, September 20, 2012

Chek Up 37 W- KeputusaN????

Petang2 baru nak up date blog...
ari ni kena pi hospital putrajaya chek up...
minggu lepas scan baby kecik.. 2.3 kg...
jadi minggu nie kena pi balik chek -up...
yes baby dah naik jadi 3.0 kg (700 g naiknya)
huhuhuhu 
keadaan baby ok je...
cuma doktor tak bagi bersalin lewat dari 38 minggu..
yup maknanya ari selasa nie cukup 38 minggu...

bila perbincangan mula dia buat...
doktor tanya nak operat ke normal...
mestilah jawab nak normal..
tapi doktor kata ada risiko kalau nak tunggu sampai baby keluar...
apa risiko dan kenapa????
mai sini cik jue jelaskan...

1) cik jue dah lama tak bersalin (6 tahun ok)
2)umur pulak dah masuk 30 tahun
3) baby punye berat  naik tapi tak berapa cantik sebab ari tue kecik sgt skrg besar pulak....huhuhu

risiko..
Sekarang banyak kes baby meninggal dalam perut dan 
doktor tak nak kita tanggung sakit banyak kali kot...
kalau induce tapi jalan tak buka pun sama jadi lebih baik terus operat...

mula2 kami main tarik tali gak dengan doktor tue...
nak jugak salin normal...
doktor kata ok tapi risiko tanggung sendiri...
bila pikir2 balik...
nak dapat baby susah jadi malas nak pikir setuju jugak dengan doktor
cuma kami mintak tanggung sampai minggu depan...
bila doktor tengok scan balik dan bagi keputusannya ialah...
"ok kita tunggu sampai 27/9/2012 kalau tak bersalin gak 28/09/2012 kena operat"
huhuhuhu maka kalau  baby tak nak keluar gak minggu nie...
insayallah 28/09/2012 - jumaat nie...baby akan keluarlah...

tak kisahlah janji baby sihat...
cik jue sakit tak pe janji baby cik jue keluar dengan sihat...
apapun doakan yang terbaik buat cik jue dan baby...
moga di permudahkan segalanya...

Aminnnnnnnnn
tak sabar nak tengok baby "F"
 
 



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, September 19, 2012

Jamuan Raya Bahagian Pasca Perkhidmatan

Salam Semua...
lewat sikit bersiaran...
sebab tadi ada perasan M sebenarnya...
tetiba terajin bila dah upload gambar...
ok walaupun syawal dah habis....
tapi nak jugak cerita last pasal raya...
yes...Jamuan Raya Bahagian Pasca Perkhidmatan atau perkataan biasa guna...
JAMUAN RAYA BAHAGIAN PENCEN

oklah ku tak nak cerita panjang sebab takde yang menarik cuma nak kongsi gambar2 yang menarik untuk dijadikan kenangan yang indah 
bila dah bertukar keluar nanti...

Bal (ratu posing),Anie (ratu posing dan senyum) dan Zue (ratu farida)...

kami seunit dulu....
sekarang dah berpecah....

kami beza seminggu je due...
seronok...
dalam banyak2 gambar gambar ni ku paling suka...
seronok bila dapat gelak macam nie..
kami sekepala ok...
bercerita,berkongsi gosip semua ada...
huhuhuhuhu ...aku pasti rindu korang semua


 jom makan...
betulkan aku cakap anie ngan bal memang ratu posing....
sempat aje....

zue ngan mai...
makan berdiri ....

MOTIF gambar nie???
aku nak tunjuk lelaki paling tinggi tue ...
laki aku...hahahahahaha

 kan aku dah cakap ...
anie ngan bal ratu posing...
pantang nampak kamera....



oklah...
kita jumpa kat lain n3 ye....
hari  ni dah masuk 
37 minggu 3 hari...
menunggu dengan penuh berdebar2....




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, September 18, 2012

Campak Bayi - IBU MUDA YANG ZALIM

 
Aduh ...memang mengalir air mata aku tengok keadaan baby yang ko campak tue...
tak terpikirkah ko cara lain selain dari ko campak dia..
 
Kalau tak suka baby tu, dah tau ko ngandung ..Ko ada masa 9 bulan nak figure out kat mana nak serahkan anak tu.
9 bulan tu lama tue
Memang jenih manusia yang pendek akal.
Tak kisah la ko ngandung sebab apa pun, tapi buang baby sendiri yang baru dilahirkan dari tingkat 3 flat rumah ko adalah satu tindakan yang memang menunjukkan daya IQ ko rendah dan ko memang ZALIM.......
 
 
 buat apa tutup muka..
tak payah nak malu....

Gadis Kilang Campak Bayi Direman 
 
PETALING JAYA - Seorang ibu muda yang dipercayai tergamak mencampak bayinya hidup-hidup dari tingkat 3 Blok 1, Flat Desa Mentari di sini sebaik sahaja anaknya selamat dilahirkan direman sehingga Isnin ini bagi membantu siasatan kes perbuatan kejam itu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, perintah reman itu dikeluarkan oleh Majistret Mahkamah Petaling Jaya, Suraya Syawal pada pukul 11.30 pagi semalam. "Mahkamah membenarkan suspek direman tujuh hari bermula hari ini (semalam) untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh," kata beliau ketika dihubungi Kosmo!.

Menurut beliau, laporan bedah siasat ke atas mayat bayi yang cukup sifat itu mengesahkan mangsa mati akibat mengalami kecederaan serius di kepala. "Bayi itu mengalami kecederaan teruk di kepala selepas dicampak dari tempat tinggi sebelum terhempas ke bawah," kata beliau.

Arjunaidi memberitahu, suspek yang berusia 20 tahun dan belum berkahwin itu melahirkan bayinya secara sendirian ketika dia berada seorang diri di rumah keluarganya. Difahamkan bayi yang cukup bulan itu merupakan anak hasil hubungan suspek yang bekerja di sebuah kilang dengan teman lelakinya.

Bagaimanapun, keluarga suspek tidak menyedari gadis itu mengandung. Polis setakat ini tidak menyiasat atau menahan kekasih suspek kerana belum ada keperluan dengan kes bunuh yang dihadapi suspek wanita itu.
Suspek yang memakai baju T warna hitam, bertudung, berjaket merah jambu, berkain sarung batik, berstoking dan berselipar kelihatan bersahaja ketika diperintahkan ditahan reman oleh majistret.

Wanita itu yang tidak ditemani ahli keluarga ketika dibawa ke mahkamah masih dirawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya. Semalam akhbar melaporkan, seorang bayi perempuan ditemui mati dipercayai dicampak dari tingkat tiga flat Desa Mentari di sini.

Polis yang memeriksa mayat bayi itu kemudian menahan seorang gadis yang kelihatan lemah selepas dipercayai baru lepas bersalin di tingkat tiga blok 1 di rumah flat itu. Ketika ditemui, bayi yang masih bertali pusat itu sudah tidak bernyawa lagi.
sumber kosmo

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

MY MUM COLECTION (baju kurung pesak gantung)

Salam Semua...

ni ada produk baru ...
 kami bagi nama 
 "MY MUM COLLECTION"
Baju Kurung Pesak Gantung 
dijahit sendiri oleh my mum 
tukang jahit berpengalaman selama 25 tahun....
kalau selama ini my mum hanya mengambil upah menjahit kali ini kami 
ingin memajukan bisnes kami dengan perniagaan baju secara "online"
oklah jomlah cuci mata....


saiz S
bahu 14 inci
labuh baju 40 inci
labuh kain 40 inci
labuh tangan 21 inci


RM 80 TIDAK TERMASUK POS

saiz M
bahu 15 inci
labuh baju 40 inci
labuh kain 40 inci
labuh tangan 21 inci

RM 80 (tidak termasuk pos)









saiz L
bahu 16 inci
labuh baju 40 inci
labuh kain 40 inci
labuh tangan 21 inci


RM 80 (tidak termasuk pos)





saiz XL
bahu 17 inci
labuh baju 40 inci
labuh kain 40 inci
labuh tangan 21 inci
RM 80 (tidak termasuk pos)
OK SAPA YANG BERMINAT 
BOLEH TERUS PM JUE KAT 
loveannajueanna@gmail.com
atau sms ke
019-2880276
atau
019-3618652

stok adalah terhad

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, September 14, 2012

Open House Blogger

Jumaat Yang Indah...
semalam hari malas sedunia...
jue tak update blog...malas sangat...mood kelaut...
hari ni sedikit kerajinan..mungkin sebab nak cuti 3 hari kot...hahahaha

oklah baru nak up date pergi open house...
ni first time jue pergi open house member blogger...
mula2 malu gaklah nak pi ...
tetiba my hubby boleh pulak cakap"mcm tak de hidung malu nak pi"...
hehehehe akhirnya pergi jugak...

kerana menjemput jue ye...
makanan memang best...
hubby kata sedap tapi malu nak tambah...
kami borak panjang...
hahahahah hubby yang terlebih peramah dariku...
insayallah lain kali kita jumpa lagi ye.....
jangan serik ajak jue n family....

jomlah kita layan gambar sekeping dua nie...

 kami bertiga...

ok anak2 dah pulak bergambar....

anak2 sekarang ...bila lense tuju kat mereka...
mulalah dia orang posing sakan...

seronok tengok mereka...
farisyah pun dah pandai berkawan...
sanggup dia tak nak makan sebab nak main dengan kawan2....



ok dah sampai sini dulu ye....
lain kali kita sambung lagi...
terima kasih uyun dan cute mum....

happy..happy dan happy....


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, September 12, 2012

Takdir Itu Milik Aku

Yup tengah duk mengila menghabiskan buku ini...
tak sehebat dulu ...
kalau dulu dua hari gerenti habis....
tapi sejak membuyung ni tambah dah masuk 36 minggu...
baca time free je...kalau betul2 hadap nanti tak pasal2 kena membebel dek cik poji....

mula2 sedikit boring...
tapi lama2....
senyum dan menangis sendiri...
sebab itulah laki aku tak kasi aku hadap betul2...
sebab menggangu emosi aku katanya...
hahahahahahaha...





merepek sebelum nak pi klinik jap lagi....
jumpa lagi ye...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, September 11, 2012

Semalam,Hari ini dan Esok....

yup....ini je aku boleh tulis...jadual aku...

SEMALAM
aku ada BSP...kat klinik...
biasalah rutin 4 kali ambil darah..
alahamdulilah keputusan mcm biasa ...
cantik....
dan aku pun tak paham kenapa doktor suruh aku buat BSP sedangkan aku dan clear dari "kencing Manis"..tak kisahlah ..
aku yang menurut perintah


pukul 11:00 pagi...
bawak farisyah temunjanji dengan pediatric ...
alahamdulilah result dah keluar...
semua dah ok...
MRI ari tue ok je...tak de apa yang serius....
sindrown williams
doktor dah sahkan farisyah TAK DE sindrown williams 
hati ibu ngan ayah mana tak happy kan....
cuma kena pantau makan dan minum dia je....
jangan bagi lapar...
tapi tak kisahlah janji farisyah tak de penyakit yang berbahaya...
pasni farisyah punya temunjanji 6 bulan sekali je...

HARI INI....
aku ada appoiment kat hospital...
mula2 semuanya ok...
fabroid pun dah takde...
kencing manis pun ok....
tetiba doktor scan...
katanya baby "F" kecik....
pening..aku...

36 minggu berat baby 2.3kg ...
korang rasa besar ke kecik...

aku rasa mcm ok je...
entah biarlah ...diakan doktor...
minggu depan kena pi lagi...
scan lagi...huhuhuhu  menyampah betul....


ESOK...
aku ada temunjanji lagi dengan klinik pulak...
huhuhuhu rutin yang panjang sebelum bersalin...


inilah rutinku sepanjang minggu nie...
penat????
memang penat tapi nak buat mcm manakan...
dah nasib....

ooooo lupa pulak...
perasan tak aku dah tukar nama dari...
Cik jue A.K.A Ibu Farisyah 
kepada
Jue @ ibu 2F
saja tukar...
hehehehehehe...
tuajelah nak cerita...
baru masuk opis nie...
nak siapkan kerja yang berlambak atas meja sebelum nak cuti panjang....

aku pi open house blogger "cute mum" n "sweetmama"..
nanti kita cerita kemudian ye....
gambar tertinggal kat umah...



(gambar diatas tak de kena mengena pun saje nak letak....hahahahaha)
ps:nanti korang bagi pendapat ye ye...
36 minggu baby berat 2.3kg ok ke tak????




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, September 10, 2012

Happy BirthDay Farisyah yang Ke 6

Salam Isnin seMua....

Fist...
selamat hari jadi ,selamat hari jadi ,selamat hari jadi farisyah..selamat hari jadi...
Alhamdulilah ari sabtu 8/9/2012..
genaplah umur 6 tahun anak dara kesayangan kami 
semoga ALLAH selalu melindungi farisyah..
dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki..
menjadi anak yang solehah serta diberi kesihatan yang baik sepanjang masa...

kami tak buat sambutan besday party kat umah...
tapi ada sambutan kecil2 kat sekolah je...
semua ni atas permintaan farisyah sendiri...
Nak potong kek kat sekolah...
oklah ....
apa kata kita tengok aksi farisyah dan kawan2 

kek barbie ...
kek ni atas permintaan farisyah..
10Q CuppYcakes Sara kerana merialisasikan impian farisyah...

tersenyum puas bila impian di penuhi...
berkaca2  mata melihat kek besdaynya...
saat kami tak boleh lupa...
farisyah peluk ibu dan cium pipi...
ayat yang keluar dari mulutnya
"ibu terima kasih sangat2...cha sayang ibu ngan ayah...cha suka sangat ibu "
time ni muka ngan mata dia memang teruja melihat keknya...
YA ALLAH terima kasih kerana menganugerahkan kami seorang anak yang amat pandai 
menghargai kedua orang tuanya.......

seronok...
kawan2 tengah menyanyikan lagu "happy Besday"

jom kita potong kek...

 kawan2 sekelas farisyah...
anak daraku sekarang posing je..letak tangan kat pipi

 seronok tengok aksi kawan2 farisyah

 peace tidak dilupa....
comel kawan farisyah nie...

menikmati SOTO 
sedap kat farisyah...



Alhamdulilah..
gembira dan rasa seronok sangat dapat merealisasikan impian farisyah 
nak kek barbie dan nak potong kek kat sekolah...
senyum sampai telinga....
dan buat paling seronok...
Cik Zue kasi hadiah...

terima kasih cik zue...
dan mak ngah pun kasi hadiah gak...
tapi gambar tak snap....
hehehehehe...


oklah kita sambung kat lain N3...
hari ini ...
cik jue cuti ..buat BSP....
pastu pukul 11:00 farisyah ada temunjanji dengan Pakar pediatrik
moga segala keputusan hari ini adalah keputusan yang mengembirakan kami...bukan mendukacitakan kami...
........AMINNNNNNNNN........


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, September 7, 2012

Special Kek Untuk Farisyah

Alhamdulilah...
impian farisyah jadi kenyataan...
tunjuk gambar dulu...
cerita kemudian ye...
sebab jap lagi baru nak pi celebrate besday dia kat sekolah...
oppppp...besday besok terawal sehari celebrate....



...ImpIan Jadi Kenyatan..

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, September 6, 2012

F.A.R.I.S.Y.A.H - Koleksi Selipar dan Kasut tahun 2012

Farisyah ni memang suka beli selipar...
dan semua selipar n kasut ni masih elok dan boleh dipakai...
dan kebanyakkannya memang di pilih sendiri...
sampai tok sedaranya pernah tegur...
"asyik pakai selipar lain je...farisyah ada kedai kasut ke..."
hahahahahahaha....farisyah oh farisyah....
kalau dah perempuan tetap perempuan...

jom tengok koleksi Farisyah...

paling baru sandal raya...

selipar mengalahkan artis..

kasut pertama yang di suka...

kasut yang ada roda kat belakang...
pun dia pilih sendiri...

satu2 selipar bertumit yang dia ada...

 selipar basahan kat umah...


satu rak kat uamah tue memang farisyah punye selipar dan kasut sahaja...

*semua gambar di atas adalah gambar tahun 2012*
*semua selipar dan kasut diatas..adalah pilihan farisyah sendiri*
*peminat tegar warna pink*

ini hanya sebahagian seliparnye...
ada lagi malas nak ambil gambar kat atas rak...
 oklah tue jelah nak kongsi petang2 nie...
  huhuhuhuhuhu



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa