Tuesday, July 24, 2012

Pengalaman Puasa Ibu Mengandung...

Morning semua...
hari ini lagi ceria pada semalam...
pengalaman pertama berpuasa dalam keadaan mengandung...
kalau farisyah dulu...
seminggu sebulan puasa dah bersalin..jadi tak sempat merasa...
time tue pun tak de ganti2 puasa..
jadi takla merasa...
 ini pertama kali dalam hidup cik jue.....
minggu nie cik jue dah masuk 29 minggu...
rasa kejap je...heehehehee
hari ni dah hari ke 4 kita puasa...
alhamdulilah masih mampu meneruskan walaupun pelbagai dugaan...
hari ni kisah Ibu Farisyah pulak...

hari pertama
bersahur dengan mee goreng....
lepas solat sambung tidur balik...
bangun uruskan rumah...kemas apa yang patut...
bila petang sikit mula dah tak bertenaga...
cik jue masak....
kejap2 duduk kejap2 diri...
tapi alahamdulilah berjaya sampai petang...

hari kedua...
bersahur dengan nasi...
pun sama lepas solat subuh sambung tidur balik...
hehehehe..
bangun tidur..siap2 nak pi ambil jam yang orang booking...
siap semua...hubby ajak pi Kenanga Wholesale Centre (KWC)
mula2 ok lagi ..pastu tetiba cakap kat hubby tak payah pergilah...
ibu penat...
singgah Param kat serdang...
beli apa yang patut...
kaki rasa mcm tak pijak bumi dah...
berpeluh2...
hubby ajak balik...
lepas berbuka...alhamdulilah kembali ok...

hari ketiga (semalam)
hari pertama berkerja di bulan puasa ...
bersahur nasi jugak...
lepas sahur habis keluar isi perut...
tapi rasa ok lagi...
siapkan farisyah nak pi sekolah...
sampai opis kepala ting tong...
tapi mampu bertahan...
buat kerja mcm biasa....tapi keadaan kurang bermaya....
balik umah ...duk planing nak masak apa...
hubby kata tak payah masak...
pi param jugak....tapi biasa tak de berkenang di hati..
last2 hanya beli 2 biji mertabak dan gulai kawah...
balik ngam2 dengan orang azan...
lepas berbuka memang flat habis...
terbaring...je ...sakit perut...
baby mengeras aje...
kadang2 tendang2...rasa nak menangis pun ada...
memang tak tahan...
last2 tertidur....pukul 9:30 mlm...
sedar je pagi tadi dah pukul 4:30...
masak apa yang patut untuk hubby -Nasi Goreng Biasa...
dan cik jue hanya ambil 
3 keping biskut jacob,3 biji kurma dan segelas susu...
buat masa ni cik jue masih ok dan bertenaga...
tak tahu le tengahari nanti mcm mana...
harap2 ok sampai petang...

inilah kisah cik jue selama 4 hari berpuasa...
moga ALLAH bagi kekuatan untuk cik jue teruskan ibadah puasa ini...
aminnnnnnn


korang mcm mana pulak....
ada pengalaman berpuasa ketika mengandung...
semalam baca kisah Uyun aka Cute Mum...
rupanya uyun pun sama...
moga kita mampu bertahan ye Uyun...


 anak dara posing kat tiang...



oklah jumpa lagi...
selamat berpuasa ye....


 


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

13 comments:

mamaRIFQY said... [Reply]

ALAHAI KESIAN IBU MENGANDUNG..SABAR YE KAK JUE..CUBAAAN

Cute Mum said... [Reply]

tuelah.. uyun hari 1st memang flat sebab tak makan berat time sahur..
hari ke-2 bersahur tapi banyak kerja, still boleh tahan.. semalam kat ofis bantai tido banyak sebab dah pening kepala.. alahmdulillah boleh gak tahan sampai buka..
harap dapatlah kita tempuhi ramadhan nie dengan tabah kan..

Imaan09 said... [Reply]

laaa.kesian..jangan paksa klu xboleh..islam itu mudah, sis..

Falsya said... [Reply]

Sabar kayh jue..falsya doakan moga dipermudahkan segaka2..

anie said... [Reply]

dulu masa aku ngandung zahra..alhamdullilah sebulan pose..sahur makan biskut kering cicah teh jugak..n kurma...janji makan lgsg xmakan kan

@e_da said... [Reply]

cik jue.. saya pun sama... time sahur kena makan nasi.. kalau tak nak sampai ptg punyala lembik... kita pregnant nak taknak sahur kena sumbat byk sket.. setakat ni alhamdulillah ok.. 1, 2 hari posa leh lg jalan2 cari brg.. tp balik umah takleh nak masak la.. ke PARAM je... tak larat beno ... hihi harap2 posa kita penuh sebulan kan.. aminnn

Chekgu Azrine said... [Reply]

semoga diprmudahkan ye sis

eB said... [Reply]

sm2 kiter doa dipermudahkan yer :)

–•-•»(•°whØØþ whØØþ€€°•)«•-•– said... [Reply]

kak na plak anak pertama esok start puasa die kuar..hehehe so slmat..anak kedua 8 hari lagi nak raya die kuar...nasib baik masih ok n larat... yg x laratnye bawak badan jer..hihi... anak ketiga perut dlm tujuh bulan gitu..alhamdulillah...larat yg x larat kalau dpt sakit demam jer.. mmg kak na x puasa waktu tu x mau demam melarat dn kite kelesuan.. kak na lebih pada x larat bawak badan je jue.. bab lesu tu kurang skit, alhamdullilah la plak jue.. kadang pembawakan jue..sabar ye..

Eliss Mie said... [Reply]

aku dah kena morning sickness nampaknya. hari ni konon x nak muntah, lepas sahur terus tidur balik. rupanya masa bangn tidur, termuntah jgak tp Alhamdulillah mampu bertahan lagi.

Salina@IbuAqil said... [Reply]

Amboi..
Sakan anak dara ngan mak dara posing.. ;D
Cik jue bertahan ye.. ;D

aanie said... [Reply]

sy x pregnant pun rasa mcm x larat nak bwk badan...semalam flat jugak la...

ch@ said... [Reply]

sabar ye kak, kita dah lalui semua tu. alhamdulillah sampai ke akhirnya, penuh 30 hari. masa tu dah masuk fasa sarat, perut besar. nak handle auni lagi, turun naik hntr ambil dia, masa tu tak drive dah, tak larat bebenor. hari2 param. memang kena bersahur. mkn oat, cococrunch+susu, nestum+milo, bijirin ni lmbt sikit hadamnya. so lmbt sikit rasa laparnya. but, nasi mmg kita mkn mcm mkn mlm. hahaaa.

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa