Friday, March 9, 2012

Susu Buat Ibu Mengandung......

Salam jumaat semua.....
alhamdulilah sampai jugak kita di penghulu segala hari...

oklah.....
cita2 ku hanya satu insayallah nak kasi Breastfeeding (BF) buat adik farisyah...insayallah...
kerana cita 2 itulah...aku dah start minum susu setiap hari...
kadang2 tekak ni menolak jugak...tapi aku minum jugak...
sebab doktor yang aku jumpa pernah cakap...
.kalau nak susu banyak..boleh minum susu dari awal...
selain menguatkan tulang dan klasium...dia jugak boleh memperbanyakkan susu selepas bersalin...
(kalau salah tolong betullkan ye)
selian dari BF
aku ni jenis kurang kalsium...
masa mengandung farisyah ....start 4 bulan aku dah kejang kaki..setiap malam...ada yang panggil simpul biawak-...setiap mlm kena kejut hubby...kadang2 sampai menangis....
harap2 kali ni janganlah kena setiap malam....


susu apa yang aku pilih ye????
inilah susu nya...

mamil keluaran Dumex...(gambar ehsan cik google)


sebenarnya MamilMama ada 2 jenis.. Original dan Fine Cocoa..dan mestilah aku pilih coklat...tak lalu nak telan yang origanal....

dan antara khasiatnya 
formula baru yang mengandungi Immunoforce yang dirumus khas untuk memenuhi keperluan wanita yang merancang untuk hamil, sedang hamil atau memberikan si manja susu badan..
ia juga mengandungi asid folik, kalsium dan zat besi yang tinggi kandungannya untuk tumbesaran dan perkembangan janin.Selain itu ia juga diformulasi dengan vitamin dan mineral penting untuk membantu dalam menbekalkan nutrien dalam badan..
Kesimpulannya..MamilMama nie bukan untuk wanita yang sedang hamil je, yang merancang untuk hamil dan yang tengah menyusukan baby pun leh minum ye... Kadar pengambilan yang disyorkan ialah 2 kali sehari untuk wanita yang sedang merancang kehamilan dan menyusukan bayi, 3 kali sehari untuk wanita yang sedang hamil..tapi aku minum 2 kali je..kadang sekali...hahahaha terlupa...
(aku copy ni dari kotak - sedikit info dari blog cikpuan)


oklah tu jelah nak kongsi ngan korang buat masa nie...
apa2 pun kalau ada info tentang nak BF ..please kongsi dengan cik jue-segala pandangan korang amatlah dihargai-

nota kaki:doakan moga berjaya kasi BF buat baby ye....




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

8 comments:

Sidratul Muntaha said... [Reply]

jue
dari sekarang ayu suggest baik jue try shaklee tuk brestfeeding set
or other set yg tuk pregnancy woman
ayu mmg amik shakelee bf set..
mmg cukup suus tu insyaa Allah.
btw,mummy ayu pun smlm buat entry psl susu ibu mengandung ni

owh ye
ayu tak minum susu ibu ni time pregnant
time tak pregnant punn takde minum
muntah la,loya la.
paling kuat dulu pun amik pil kalsium

ch@ said... [Reply]

ooohhh kita sukan anmum. dua-dua pun suka coklat dan original. sedap-sedap. skrg ni mnm suus anlene utk kuatkan tulang, nak gagah angkut dak2 tu.

Nad @ MamaZakwan said... [Reply]

kite tak bleh nak minum susu masa preknen
rase nak muntah
bagi la perisa apa2 pun, huhu!
asek nak kopi jek..
wpun sbnrnya tau mmg tak elok, uwaa..!

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply]

@Sidratul Muntahaayu ..dia pil ke?..pastu berapa harganya?kat mana nak dapat set shaklee 2...?
sorry banyak pulak soalannya

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply]

@ch@
kak jue kalau tak ngandung memang minum anlee sebab kurang kalsium..

anie said... [Reply]

minum susu coklat sedap...kalau susu aku pun xlarat..loya....tapi demi baby kamu minum je susu..ok..

mama rifQy said... [Reply]

urm..dulu na minum anmum!! tapi skang macam tertarik ngan mamil mama!!hehehhehee

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said... [Reply]

eija masa 1st preggy minum anmum, 2nd preggy try minum mamil mama ni..tp itula dua2 pun eija minum sekerat jalan.., entahla payah betol nak konsisten minum susu..sbb mmg bkn penggemar susu..
skrg mmg terasa kurang kalsium, gigi pun dh cepat reput..huhu

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa