Thursday, March 31, 2011

BetIna Ini Memang MeLamPau...

meMnag Geram Betul Hati ini Bila Nabi Kita DihiNa Dan di Keji ....TerBaca N3 di AMRAFAHAN memang terus hangin satu badan..cepat cik jue buka dan hasilnye...memang menyakitkan hati......ayatnye memang melampau kalau korang nak tahu korang boleh buka kat sini....


aku ni jarang nak marah orang tapi kali ni betul hangin aku dibuatnye..sakit betullah...
mcm mana perasaan korang sebagai umat islam...
malas cakap banyak korang baca dan pikir2kan lah.....

jom kita pakai boikot dia... 

buka profile FB dia Betina laknat! dan ini!! Dia ada 2 akaun! dia menggunakan nama Jasmine Slalu Hepi
Orang Indon tapi beragama kristian kalau ikut gambar profile dia ada salib


Klik Report/Block this person

Pilih >>> Inappropriate Wall post





dan Block dia sekali



dan kalau boleh buat sekali untuk Inappropriate Info di info dia
semua ni cik jue ambil kat 


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Al FatiHah Buat FaTIn Imani

Tadi duk Belek FB TerPandang Status seorang Kawan Sekolah......



Fatin Imanina
 D.O.B: 31 Mei 2010
T. Meninggal : 28 Mac 2011
At: Hospt. Serdang, 5.50 ptg 
sbb Kematian: Chicken pox(virus dh masuk salur darah n ke otak)

berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul....
sedih cik jue baca keluhan hati seorang ibu yang merindui anaknye...
andai aku di tempatmu aku juga akan jadi seperti atau aku mungkin lagi teruk...

ya allah kau tabahkanlah hati kawanku ini...cucurilah roh keatas baby ini....




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Adik MasuK HospItal

Petang semalam Mak  Jue call..cakap dia berada kat hospital kuala terengganu....terkejut jugaklah sebab rasanya baru malam tadi call mak dia sihat,ayah pun sama.....rupa-rupanya adik cik jue yang ke 3 masuk hospital....
mak cakap tengahari semalam dia bangun tidur n ngadu sakit perut sampai terguling2....mak terus bawak ke emergency kat klinik kesihatan dekat rumah...dari sana naik ambulans ke hospital dungun kat sana doktor kata appendix terus kena refer hospital kuala terengganu...
malam tadi mak call lagi cakap kena operation sebab perut dia dan mengeras dan sakit tak berhenti2.....
tadi pagi2 cik jue call mak...kena operation pagi ni ni..tapi sampai sekarang tak operation lagi...
(cik jue nak balik kampung tengok adik cik jue tapi cik hubby tak kasi kata putus lagi :-((   )


Appendix adalah tabung yang ujungnya tertutup dan sempit yang panjangnya sampai beberapa inches yang melekat pada cecum (bagian pertama dari colon) seperti cacing. (Nama anatomi untuk appendix, vermiform appendix, artinya tambahan yang seperti cacing). Lapisan dalam dari appendix menghasilkan jumlah yang kecil dari lendir yang mengalir melalui bukaan (mulut) ditengah dari appendix dan kedalam cecum. Dinding dari appendix mengandung jaringan lymphatic yang adalah bagian dari sistim imun utuk membuat antibodi-antibodi. Seperti keseluruhan dari colon, dinding dari appendix juga mengandung lapisan otot, namun lapisan ototnya berkembang dengan buruk.


Appendix akan jadi sakit bila saluran antara cecum ke appendix tersumbat.Halangan (rintangan) mungkin disebabkan oleh pembentukan lendir yang kental didalam appendix atau oleh feces yang memasuki appendix dari cecum. Lendir atau feces mengeras, menjadi seperti batu, dan menghalangi bukaan (mulut). Batu ini disebut fecalith (secara harafiah, batu dari feces atau tinja). Pada saat-saat lain, jaringan lymphatic dalam appendix mungkin membengkak dan menghalangi appendix. Setelah rintangan terjadi, bakteri-bakteri yang normalmya ditemukan didalam appendix mulai menyerang (menginfeksi) dinding dari appendix.




inilah info di pagi hari......

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

JemPuTan Ke....

Akan melekat kat sini pakai gam gajah..N3 baru kena turun kebawah..sikit je...

JemPutLah DataNg Ke GALLERY ANNAFAUZIE untuk melihat KaIn PasaNg berbagai corak dan warna seperti ENGLISH COTTON,SUTERA WANGI..dengan harga yang berbaloi....




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, March 30, 2011

TeRmiNaL BersePadu SeLataN

Korang PerNah PerGi Tak Lagi TerMinal Bas Baru Kat SalaK SeLataN Tue....cik Jue TAhu Ch@ pemilik hijaucantk pernah pergi sebab dah buat N3 pasal nie.....
cik jue baru jugak perginye...2 minggu lepas tapi hari ni baru dapat nak cerita hari...hahahaha n3 tertinggal dibelakang jap..rupanye dok dalam draf tak perasan.....
oklah berbalik pada terminal bas tadi...tempat dia memang cantik..sekali rasa mcm duk KLIA...canggihlah walaupun tersesak jugak yelah tempat baru tak pernah sampaikan....
sempatlah snap gambar sikit2..sebab time tu kelam kabut sikit sebab adik cik jue sampai lambat nasib baik tak tertinggal bas....
tapi cik jue boleh ckplah terminal ni memangbaguslah taklah kelam kabut mcm kat pudu n bukit jalil.....(lama tak naik bas balik terengganu)

SeLamat DataNg ke TBS...

Tengok siap ade papan tanda berlepas n ketibaan..
ala2 mcm KLIA kan...

moDel TBS...

kami duk tengok bas adik cik jue ade kat tak...cik hubby sibuk snap gambar...




*****sapa pernah pergi jomlah kongsi ..pandangan anda tentang TBS nie*****

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, March 29, 2011

TetiBa RAsa StrEss

Aduh Cik Jue stress ..memang stress sangat...kepala terus jadi pening dan berdenyut2....
cik jue ni memang pantang kalau stress kepala terus rasa pening dan berdenyut2....pastu rasa nak muntah....
memang stress sangat...

ini kes pertama...
yelah..mula2 cari fail....tanya si A ..dia kata fail ade kat si B..pastu bila tanya si B tak pasal kena marah....lepas tanya balik si A..barulah si A terhegah2 nak cari n jumpa....ok selesai satu masalah....
tapi ade lagi masalah kedua.....nak stop payment utk bulan 4...suruh si C stopkan...mula2 ok..pastu call balik jawab tak boleh stopkan sebab masih belum masuk bulan...pastu mcm mana cik jue nak buat bayaran bulan 4 ke luar negeri......nak stop manual pun tak tahu mcm mana..sebab akaun dia aktif...............
pening betul rasanye...memang stress gila......kesimpulannnye ?????

cik jue tak suka betul kalau kita tanya dengan baik tapi org tua jawab n marah2 kat kita..tension betullah...pangkat taklah tinggi sangat....kau pun datang dari bawah jugak bukan terus kat atas....tolonglah hormat orang sikit.....

pantang betullah.....


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

First Time MasuK Wayang....

Bercerita pasal Wayang nie.......umur farisyah dah masuk 4 tahun 6 bulan inilah kali pertama cik jue bawak farisyah masuk wayang...reaksi pertama farisyah amatlah teruja tengok tv besar .....pastu banyak pulak tu kerusi...oklah kami tengok cerita "merong maha wangsa"memang terbaiklah...memang best rasa mcm tak percaya pulak cerita ni anak melayu kita yang buat....tapi memang kalau hasil tangan KRU memang terbaik lah....
Berbalik pada farisyah punye cerita...5 minit pertama....diam aje...5 minit seterusnye...dia dah buat hal sendiri...tapi oklah tak lah buat bising....jadi berjayalah bawak farisyah masuk wayang...
oklah layan gambar jelah..tak de idealah nak menulis nie......

bergambar dengan banner ...
"Merong MahaWangsa"

target lepas ni nak bawak tengok cerita ini...

posing lagi...

ibu,farisyah n mok uteh...

bukti tiket telah di beli...
kali pertama jejak wayang tahun 2011

"the big ball"

baru nak posing..bola tu bergerak ape lagi tahanlah takut jatuh
pastu nangis takut bola nak tergolek...

ibu pun nak jugak....

gambar last sebelum cinema dibuka....

farisyah tahan dengan kepla takut bola jatuh....


oklah terima ksih ye sudi tengok gambar2 yang kami snap...
kalau tanya ciik jue cerita tue best tak????
cik jue jawab..."terbaik Dari Ladanglah'
100% terbaiklah...
tak rugi kalau korang tengok....


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, March 28, 2011

CaNtik Tak!!!!

semalam jalan2 kat masjid india...ramai betul orang ....tetiba anak dara berhenti tempat orang duk buat inai...lepas tu cakap nak jugak....si auah pulak meiakan je..maka terjadilah kejadian ini......RM 5 je....
layan gambar ok.....

aunty tue duk lukis tangan farisyah

khusyuk farisyah duk tengok aunty duk lukis tangan dia...

cantik tak...tak siap lagi tue...

dah siap dah sebelah...

ok dah siap ...

kasi zoom sikit..tapi tak kering...

bila dah kering lagi cantik...tapi ibu tak ambil gambar pulak....
oklah.....camane aunty2 semua....
cantik tak tangan saya?????


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

PiCC FarIsyAh DataNg.....

Petang Sabtu Lepak Kat Taman PiCC dah lama betul tak bawak farisyah pi sana...kesian dia boring je hari sabtu sebab ibu dengan ayah dia ot......jadi petang tu ambil kesempatan dengan cuaca yang baik ..bawak farisyah hirup udara kat luar...jadi si ibu yang duk berangan nak jadi photographer  yang tak bertauliah terus menyuruh anak daranye menjadi model tapi sayang model kurang bagi komitmen sebab sibuk naik main....
layan dulu gambar tepi tasik.....
suka gambar ini...
sayang mok teh...
sempat lagi...
tepi batu ...
ala2 hindustan dengan ibu...
(menci nampak lemak tepu kat perut)

piece ...
siap silang kaki...
terkangkang pulak...
atas basikal pulak...


cukuplah dulu nanti tempek lagi gambar kat taman permainan lak....
tak lalu nak update sekarang.....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Saturday, March 26, 2011

Warehouse di mana saja....

Buka Laman ni ...http://www.shoppingnsales.com ...terus rasa iman tergugat...aduh dimana2 semuanye ade warehouse......best betulkan...ari khamis baru gaji tapi .....
bukan semua duit utk shopping.....kalaulah iman tak kuat memang ajak dah cik hubby pergi...sebab cik hubby jugak memang kaki shopping......
kalau korang kaki shopping bolehlah terjah lama web yang kat atas tue....
cik jue tak boleh window shopping sebab nanti kalau dah suka tapi tak beli rasa sedih pulak..jadi langkah terbaik jangan pergi terus...hahahhaha





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, March 25, 2011

TemuJaNJi speech Therapy ke -3

Alhamdulilah Farisyah Telah menjalani Speech Therapy kali Ke 3 PaDa 23/03/2011
kali ni farisyah telah belajar sambil bermain.....Farisyah BeLAjar Konsep Dan KegUnaan Barang.....
kali iNi dia belajar membentuk sebuah rumah dan barang2 keperluan dimana tempatnye...
walaupun benda tu kita rasa simple dan farisyah tahu setiap barang dimana letaknye ..tapi untuk menguji kefahaman dan membentuk perkataan yang digunakan rupanya ia membawa ksan kepada membentukkan minda farisyah..........

untuk kali ni cik jue nak kongsi konsep pertumbuhan kanak2  melalui beberapa kaedah;

  1. PeMaHaMan BaHasa
  • Konsep kegunaan 
         @kiri/kanan
            mengetahui kiri dan kanak-seperti mana tangan kanan,mana tangan kiri
         @mengetahui konsep atas /bawah /belakang /depan
         @TempoRal ConcepT 
             Mata - Melihat
             hidung- bau
             Telinga - mendengar
         
(setiap perkataan yang disebut hendaklah dibetullkan dengan gerak bibir yang satu persatu untuk memeudahkan farisyah menyebut dengan betul)


2.  5 Perkataan /Ayat
     menyambung ayat-bercerita kembali ape aktiviti yang di jalankan....
     setip yang dicerita mestilah mempunyai konsep
  • where
  • when
  • who
  • why
  • what
  • how
contoh (ini farisyah cakap masa cikgu di tanya)
"sya main rumah,pastu susun katil,tilam dengan bantal dalam bilik,sya main dengan cikgu,toilet tu busuk,pastu sya tengok tv dengan ibu dan ayah......-kat sini kena ade konsep kita tanya dia jawaab dan setiap patah perkataan yang disebut dengan salah hendaklah dibetulkan......."



3. Sebutan
    masih lemah dalam sebutan m,b,p ,jadi kena senaraikan pergunaan huruf itu dan ajar dia dari masa kesemasa....
  • awal-muka , milo, mata, paku, buku, pinjam,
  • tengah - kepala ,lambat , sabun ,lapar,
  • akhir - arnab, gam, lembap,
tapi ingat jangan tensionkan dia...kalau dia dah lebih 2 kali tak boleh sebut tinggalkan ubat kepada perkataan lain.....

farisyah ni jenis susah untuk tutup mulut jadi cik jue kena guna kaedah
  • memakai dia lipstik dan suruh dia lekapkan bibir dengan menutup mulut di setiap tepi kertas.....selain bermain farisyah dapat belajar menutup mulut...

salah satu punca farisyah cakap pelat ialah tidak menutup mulut semasa bercakap dan  suka bercakap laju -gopoh...kalau dia cakap satu2 kita boleh paham ape dia cakap---hehehe farisyah oh farisyah...)
(gambar cik jue up load kemudian ye..tertinggal camera kat rumah)

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, March 24, 2011

BiLa FarIsYAh terIngat ZaMan BabY...

Pagi SemUa....TerIngat Kisah TetIba Nak KongSi cerita farisyah...bila tengok walker buklan main lagi dia duk belek ....tetiba
"kalau sya kecik boleh sya naikkan ibu"

untuk tidak menghampakan permintaannye yang amat teruja tengok walker tue cik jue pun snap gambar dia dengan walker yang menarik di hatinye....
pilihan pertama..bukan farisyah ibu pun teruja sama...

pilihan kedua ..mestilah warna PINK...

tak dapat naik walker dapat naik kereta letak duit pun jadilah...

kasi zoom sikit...muka teruja...



paling syok pagi tadi masa nak breakfast ...dia dah ambil nasi goreng kosong...cik jue tanyalah sya nak lauk tak..selamba je taknaklah... siap je akak tu bungkus dia terpandang ayam goreng n dia kata
"aa eh lupa pulak nak ambil ayam"
orang yang ade kata situ semuanye tergelak....
farisyah oh farisyah....



(wink...wink...tuan rumah busy tak sempat nak BW lagi ..kalau dah siap BW sampai lebam Ye....)


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, March 23, 2011

alHmaduliLah.....

TuAn RuMaH Baru BalIk dari speech Therapy....
alhamdulilah perkeMbanGan Yang Baik....dan memUaskan Hati Cik Jue Dan cik HubbY serTa puan HaliZa (pakar therapy).....
cerita dan panduan nanti cik jue buat n3 kemudian....
dan...
alhamdulilah jugak dengan result SPM adik cik Jue...
berapa ye????
bagi org lain mungkin biasa tapi bagi kami memang mengembirakan 
adik cik jue dapat 4A ,4 B dan 2c
Bahasa melayu A+
MateMatik A+
Pendidikan islam A-
lukisan kejuteraan A-
xMath B+
sejarah B+
Bahasa Inggeris B-
Kimia B
Kejureteraan Elektrik  C
fizik C

inilah keputusannye.......
siapa sangka masa sekolah rendah dia memang kuat main....
dan akhirnye spm di mampu buktikan dia juga boleh berjaya...
(dalam dilema nak sambung diploma terus kat JMTI @ nak sambung tempat lain kalau ade rezeki...)



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

SEMAK KEPUTUSAN SPM DENGAN SMS


Sukacita dimaklumkan bahawa Semakan Keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) boleh dibuat menerusi MySMS 15888. Adalah diingatkan bahawa semakan keputusan SPM boleh dibuat bermula pada 23 Mac 2011 (Rabu) mulai 10.00 pagi sehingga 30 Mac 2011 (Rabu) 12.00 tengah malam.

CARANYE MUDAH AJE..SEMUDAH ABC;


 OK JADI MUDAH DAN SENANGKAN.....
ari ni adik bongsu cik jue ambil SPM.....berapalah resultnye....jap lagi nak try cuba pakai sms nie......


(tuan blog nak pi hospital jap lagi ade temujanji speech therapy )





10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, March 22, 2011

Beli Lauk Kat Pasar BarOng....

Malam Tadi cik Jue PerGi PasAr BoRoNg SeLaNgoR..beLI lauk nasik untuk buat stok..biasanye Stok cik  Jue memang Untuk 2 minGGu lebih2 sedikitlah....
maklumlah setiap petang balik kerja cik jue tak pernah miss masak sebab cik hubby tak makan tengahari jadi balik opis memang wajib makan kat umah dan kami sekarang ni memang jarang sangat makan kat luar......cik hubby bukan yang jenis memilh jadi masak je ape yang boleh simple pun tak pe.....tapi mesti pedaslah..tak pun buat je sambal belacan....mesti dia makan penuh selera gak....dia memang tak request lauk pelik2 sebab dia tahu BINI dia ni memang tak pandai masak.......
kenapa buat n3 ye???? sebab nak tanya pendapat korang agak2 mahal rega barang yang cik jue beli semalam....

ayam 2 ekor :RM 28 (sekilo  RM 7.50)
Daging  1 kg : RM 18
ikan cencaru : RM  5
ikan selar      :RM 12 (sekilo RM 8)
ikan merah    :RM 18
udang            : RM 19 (sekilo RM 13)
sotong         :RM 14 (sekilo)
sayur : RM 18

TOTAL :RM 132

ayam sekarang mahalkan 7.50 sekilo....
korang beli lauk nasik macam cik jue jugak ke.....
 (nak ambil gambar tapi malu pulak nak snap......)

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Perangai BaRu....

N3 ni nak cerita pasal kisah anak dara cik jue yang tetiba ambil port baru dalam kereta..selama ni tak pernah pulak dia baring kat situ tapi tak tahulah mana dia belajar....tapi tempat baru ni tak boleh dibiarkan sebab boleh membahyakan diri...sebelum suruh duduk betul2 sempat jugak cik jue snap gambar dia....yang tak tahan siap posing pulak tue.....korang nak tengok cara barunye jom klik bawah laju-laju ye........



tengok atas dashboard tu jugak dia nak duduk...

sempat buat mata mcm gitu sebelum turun ke bawah...



anak kjorang pernah naik atas dashboard mcm farisyah...inilah pertama kali farisyah naik baring atas tue...bahaya tu kalau ayah brek emergency tak jatuh....


pening2 ....Farisyah oH fARiSYAH

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, March 21, 2011

PeNaNgan BerGamBar DeNGan HanTu...

KoRang PerNah BerGamBar DeNgan HanTu....Mesti takUtKan....
Nilah KisahnYe....kesnye "Biar Betul Harian Metro"....hantu2 dan pocong ini berkeliaran di SOGA petang semalam..jadi sebab cik jue dah kesana petang semlam kami jumpelah hantu2 itu dan yang paling bestnye anak dara cik jue ...sempat bergambar dengan salah satu pocong di situ....tapi penangannye....malam tadi start pukul 2:30 pagi di start menangis ..katanye mimpi ade hantu ..nangisnye berlarutan sampai pukul 4:30 Pagi.....(menyesal betullah tambah pulak geram dengan cik hubby sebab dia yang sibuk nak mengajak bergambar)

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Pesta Hot BeloN di PutRajaYa...

Pagi sabtu dalam pukul 9:30npagi..dah sampai ke tapak pesta....sebab malam tu dah janji dengan anak dara yang sorang tue...ape lagi sibuk mengajak....biasala budakkan pantang berjanji.....
masa sampai tu memang ramai betul orang....susah jugak cari paking..akhirnye dapat jugak...
orang bukan main ramai berkumpul kat helikopter...kita orang pun pergi jugak..rupanye helikopter tue boleh naik tapi seorang RM 130..terus tak jadi....yalah gaji pun ari khamis....lagipun cik jue rasa tak berbaloi langsung...7 minit je dia gerak pusing putrajaya....(tapi ramai je orang naik..cik jue nikan kedekut sikit kalau bab macam gitu...)
oklah tak tahu nak cerita ape lagi jom layan gambar yang kami yang  snap...

bergambar dengan ayah

bergambar dengan ibu pulak...
antara belon yang sempat dinaikkan...
snap depan sikit
dengan robot pun nak jugak...
ayah tembak buih belon kat anak dara ...
bergaya dengan pistol belon anak...


ok kami hanya membeli pistol belon untuk farisyah n pizza utk breakfast..dan kami breakfast kat area situ je sampai tengok belon yang duk berkembang....



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa