Tuesday, August 9, 2011

Jom Kongsi BF punYa Cerita

setiap ibu pasti ingin merasa mcm mana nikmatnya BF buat anak2 kita..
begitu jugak dengan cik jue namun cik jue hanya rasa sekejap aje...
sedih sangat bila orang bercerita BF nie...
masa mengandungkan farisyah memang dah pasang niat nat BF farisyah tapi lain pulak yang jadi...

masa lahirkan farisyah ....
farisyah lemas jadi kena pakai oksigen sehari...alhamdulilah masa tu cik jue dah oklah...
sebab farisyah lahir pukul 5:32 petang..esoknya baru cik jue baru boleh pegang n tengok farisyah..
first time susukan T****..terharu betul tapikan susu tak keluar jenuh cik jue picit dengan bantuan mak cik jue dapat susukan farisyah tapi sedikit sangat dan dia mula menangis sebab lapar...
lepas tu cik jue demam..tapi bukan sebab bengkak k***k tapi memang suhu badan cik jue tak menentu...

walaupun susu tak de cik jue cuba jugak nak susukan farisyah..dan budak tue pulak melalaklah lapar...
masuk hari ke 5 demam cik jue masih lagi turun naik..n nak hantar ke hospital kuala terngganu..
sebab cik jue dah tahu memang cik jue ni jenis demam yang susah nak kebah jadi cik jue mintak balik...n hubby sain semua dokumen tanggung risiko kalau ada apa2 jadi kat cik jue.....

balik rumah mak panggil tukang urut..bila dia urut pegang badan dia kata ....
"mung ni tak de susu ye"....n dia pun suruhlah minum air karet putih n mcm2lah petua untuk keluarkan susu..tapi masih tak de....

cik jue hanya sempat susukan farisyah masa dalam pantang..tu pun dah campur dengan susu formula...cik jue dapat susukan farisyah sekali sehari je...untuk kasi dia kenyang dengan susu cik jue.....

cukup aje 40 hari habis pantang..susu pun kering dengan sendiri...
sedih tak dapat rasa kenikmatan menyusukan anak sepenuhnya.....

tulah cik jue berazam sangat ...
kalau dapat anak nombor dua cik jue nak BF dia sepenuhnya dalam pantang...
jadi sudilah kiranya..korang semua kongsi...
mcm mana nak banyakkan susu...
mcm apa korang makan masa mengandung??
atau apa2lah...
cik jue nak prepare awal2..biar impian cik jue tercapai...


tolong ye para ibu yang bF ...
DeJ wani aka ibu Muda
ayu aka Iceboxrivet

dan sapa2lah...yang menyusukan anak dengan jayanya..
please tolong cik jue ok...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

6 comments:

eB ezrin said... [Reply]

eB bfkan aerish 2 thn... aed lahir ms aerish sthn stengah... tandem la kiranyer.. tapi alhamdulillah aed msh bf... aed dh setahn... eB amalkan mkn carrot putih & kucai... smbl blis tempe... ;p

zaidah said... [Reply]

masa dalam pantang zai amalkan carrot putih tu...lepas tu bagi selalu baby menyusu ngan kerap...minum horlick/milo hmmm...lagi banyakkan berdoa n minum air banyak...

Aku Ibu Muda said... [Reply]

kak an punya petua...makan nasi jangan skip..tu je...hehe

pastu jgn sesekali bg FM... asal melalak je sumbat...lama2 bila dia kuat sedut, nanti keluar susu:

demand=supply

berurut pon membantu...

ni cerita ms auni :)

Ya ALya said... [Reply]

cik jue samala ya bersalin t memang nak try bg ful BF,yg sulung dulu sampai 6 bulan je,tu pun sebab susu dah kering.......

ch@ said... [Reply]

semoga cikJue berjaya. kita hari tu minum susu anmum je masa pregnant then lepas bersalin, minum yg bersusu-susu. ehehehe.

anie said... [Reply]

Wah...Ada cerita aku terlepas ke

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa