Thursday, August 18, 2011

12 Kesilapan Yang Biasa Dilakukan Semasa Ramadhan & 2 Amalan Penting Dalam Bulan Ramadhan

Tulisan : Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

Dalam post kali ini, saya ingin kongsi maklumat dengan mengenai “12 kesilapan yang biasa dilakukan semasa Bulan Ramadhan” oleh kebanyakan kita.
Check la diri masing-masing. Kalau kita tergolong dalam kalangan orang yang disebutkan dalam artikel ini, mari kita perbaiki sama-sama

12 Kesilapan Yang Sering Dilakukan Dalam Bulan Ramadhan

* 1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam).
Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112).

Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith,

Ertinya :“sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu” (Riwayat al-Bukhari)

* 2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam .

Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda.
“Sahur” itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma’bud, 6/469).

Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

* 3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain .

Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam.
Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya :
” dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar” (Az-Zariyyat : 18)


* 4) Menunaikan solat witir sejurus selepas terawih.

Menurut dalil-dalil yang sohih, waktu yang terbaik bagi solat witir adalah penutup segala solat sunat di sesuatu hari itu berdasarkan hadith ertinya
“Jadikanlah solat sunat witir sebagai solat kamu yang terakhir dalam satu malam”.
(Fath al-Bari, no 936).

Sememangnya tidak salah untuk melakukan witir selepas terawih, cuma sekiranya seseorang itu yakin akan kemampuannya untuk bangun bersahur dan boleh melakukan solat sunat selepas itu, maka adalah lebih elok ia melewatkan witirnya di akhir malam.

* 5) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa.

Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang.
Justeru, ‘ponteng’ solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi ‘kurus kering’ pastinya.

* 6) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih.

Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

* 7) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah.

Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari.
maka,
“Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat”. (Riwayat al-Bukhari)

* 8)Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa.

Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

* 9) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat.

Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah.
(al-Jami’ as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)


* 10) Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah’ bagi sahur.

Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah ‘lampu amaran oren’ yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat.
Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu.

Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md ‘Uqlah, hlm 278)

* 11) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat.

Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki.
Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

* 12) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka .

Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-
Ertinya :
“Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi”
( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )

Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.

Ertinya : “Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak”
( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)2 Amalan Penting Dalam Bulan Ramadhan

Bagaimanakah dengan puasa anda semua? Saya mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan diri saya khususnya, dan anda semua untuk kita sama-sama amal kan 2 amalan penting yang Nabi SAW sangat tekankan untuk diamalkan dalam bulan Ramadhan ini.

Apakah 2 amalan itu yang penting itu ;

Amalan 1
Sentiasa amalkan 4 zikir ini iaitu ;
1. Istighfar (mohon keampunan)
2. Ucap syahadah (Laailaha illallah, Muhammaddur Rasulullah)
3. Berdoa mohon Syurga
4. Berdoa mohon keredhaan Allah ta’ala

Ia bertepatan dengan hadith Nabi SAW yang diriwayatkan oleh al-Baihaqi seperti berikut ;

“4 Jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun), kedua memperbanyakkan ucapan syahadah, ketiga berdoa meminta syurga dan keempat memohon keredaan Allah.”Amalan 2
Memperbanyakkan bacaan al-Quran (bertadarus Quran) kerana Ramadhan ialah Bulan al-Quran.

Para jumhur Ulama’ mengetahui hubungan antara bulan Ramadhan dan Al-Quran, sehingga perhatian mereka sangat fokus kepada Al-Quran di bulan ini. Antaranya, Imam Malik tidak memberikan fatwa dan mengajar pada bulan Ramadhan dan beliau berkata bahwa Ramadhan adalah bulan Al-Quran.

Imam Syafi’ie setiap bulannya menghatamkan Al-Quran sebanyak 30 kali dan sebanyak 60 kali pada bulan Ramadhan.

Imam Ahmad menutup kitab-kitabnya dan mengatakan bahwa Ramadhan adalah bulan Al-Quran.Kita bagaimana? Ke manakah masa kita dihabiskan dalam bulan Ramadhan ini?
Ayuh kawan-kawan, mari kita berlumba-lumba dalam merebut bonus Ramadhan yang dikurniakan khusus oleh Allah ta’ala kepada ummat Nabi Muhammad SAW ini.
InsyaAllah kita masih ada 2/3 Ramadhan lagi yang bakal menyusul. Ayuhhhh…jangan lepaskan peluang sementara hayat dikandung badan
Sekian, semoga ada manfaat & selamat beramal.

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

1 comment:

~izan~ said... [Reply]

cik jue,thanks kongsi artikel ni.byk ilmu kat sini.

izan nk save n print masuk file =)

tq cik jue..kejap je kan kita puasa tahun ni rasanya..

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa