Monday, June 6, 2011

Operat TeliNGa Dan AdeNoid HyPertropHy

Farisyah Telah Jalani Operatian TelinGa Kerana Air di Bawah Gegendang telinga Dan Hidung untuk kerana farisyah ade Adenaoid Hypertrophy....
kedua2 ini menganggu dalam pertuturan farisyah...

Operatian telinga
memasukkan kemera dan menebuk gegendang telinga ....dan dipasangkan alat bagi mengeluarkan air didalam telinga....
air akan di sedut dan dikeluarkan semasa operatian dijalankan..tiub itu akan dipasang dan akan jatuh sendiri selepas luka sembuh....

ADENOID HYPERTROPHY...........




polip adalah massa tunggal rangkaian jalan yang terletak di belakang hidung dalam bahagian yang menghubungkan rongga hidung ke tekak. Walaupun kebanyakan orang mengatakan "kelenjar gondok" seolah-olah ada lebih dari satu, kita benar-benar hanya mempunyai satu adenoid. Ini rangkaian seperti ketumbuhan di tekak membantu menapis bakteria dan virus dan menghasilkan antibodi untuk membantu tubuh melawan jangkitan. Pada kebanyakan anak adenoid membesar normal selama anak usia awal saat jangkitan sebahagian besar hidung dan tekak yang paling umum. Mereka biasanya menyusut sebagai anak semakin besar dan cenderung hilang dengan pubertas.(klik sini nak tahu lebih lanjut)

tapi kes farisyah cairan itu tidak mengecil....ini menganggu :
percakapan....
berdengkur+ masa tidur bernafas melalui hidung....

farisyah punya besarlah jugak...yang ni doktor masukkan alat yang untuk memecahkan polip..darah beku dan pekat akan keluar melalui hidung farisyah....



cik jue tahu semua nie selepas buat SPEECH THERAPY pada farisyah....
harap2 lepas nie tak de lagi benda2 teruk yang berlaku pada farisyah...
moga allah memelihara kesihatan anakku ini....AMINNNNNNNNNN

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

5 comments:

Imaan09 said... [Reply]

napa farisyah ada mslh ptuturan ke cik jue?klu xbedah jd apa?

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply]

Imaan:farisyah cakap pelat...kalau tak bedah ia akan terus menganggu pertuturan dia

ch@ said... [Reply]

aduh, rumit tubuh badan kita ni kan cikJue? dapat juga pengetahuan bila cikJue post info macam ni, get well soon farisyah.

LYAfrina said... [Reply]

lya faham psl masalah ni...
mmg kalo ada bhagian telinga y tjejas blh mjejaskan ptuturan...

sbb dulu lya pon kena terapi utk ptuturan.. sbb masa lumpuh dulu..hbis sistem deria lya rosak.. tp skarang alhamdulillah,,

lya pon doakan agr farisyah dpt mjalani khidupan normal lps ni.

MamaYatie said... [Reply]

amin3x! doa2 nya mcm tu jugalah...smg Allah permudahkan perjalanan hidup Farisyah!

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa