Monday, June 6, 2011

FArisyah @ Operatian...

Selamat Pagi semua Dan Assalamualaikum.....
sihat tak hari nie????alhmadulilah cik jue sihat ...
oklah ...
ari nie nak cerita kisah farisyah admit hospital n operat hari tue...

sebenarnya....pagi isnin ari tu farisyah memang ade temunjanji dengan pakar telinga...
mula2 doktor chek telinga belah kanan ...pastu telinga sebelah kiri...
sebelah kanan masih ada air lagi....tapi belah kiri tak pasti....
jadi kami pergi pulak ke bahagian Audio...pastikan betul2 ada air ke tak..
confirm ada air dikedua2 belah telinga...
ari tu farisyah dah makan ubat selama 2 bulan.....nampaknya tak berhasil...jadi farisyah terpaksa di operat jugak...
doktor azlina carilah tarikh kosong untuk farisyah operat...
nasib kami baik....besoknya ada kosong sebab ade pesakit lain tolak...
kalau tak kami terpksa tunggu bulan 9 atau 10 yang kosong....
alhamdulilah ALLAH membuka jalan yang terbaik buat kami sekeluarga...
ari tu jugak farisyah kena Admit hospital....

Besoknya (31/05/2011)
farisyah masuk bilik OT pukul 8:00 Pagi....
berdebar2 hati cik jue menemaninya...
dalam pukul 8:30 pagi farisyah ditolak masuk ke Dewan bedah ...
masa ni cik jue amat kagum dengan farisyah....
sedikit pun dia tak menangis...
sampai doktor kat situ pun terkejut....
cuma masa masuk ubat bius farisyah menangis sebab sakit...tu pun sekejap je...pastu terus tidur...
sebelum keluar cik jue di suruh mengucap di telinganya dan cium pipi farisyah...
luhur hati seorang ibu nak tinggalkan anak....
cik jue melangkah keluar...tanpa menoleh kebelakangan....

dalam bilik ot tengah menunggu masuk bilik bedah
(sejuk + sedih tak dapat jumpa ayah)

sayu hati ibu tengok farisyah...

masih mampu "peace"untuk mengembirakan ibu...


pukul 9:00 pagi- 11:30 pagi
ibu n ayah sabr menunggu di luar.....masing2 terdiam..walupun hanya operat kecik tapi sebarang kemungkinan akan tetpa berlaku...sabar,tabah dan banyak2 berdoa....

pukul 11:30 pagi...
seorang nurse datang
"ibu nur farisyah masuk ye"
cik jue melangkah dengan seribu kekuatan....
terpandang sebujur tubuh yang masih terbaring...lesu...
cik jue peluk dia ..panggil dia ...
tapi rengetan yang masih di bibirnya....
cik jue kejut dia lagi ....
tapi masih belum sedar sepenuhnya....
hampir setengah jam cik jue dalam bilik pemantaun
farisyah akhirnya sedar sepenuhnya...
bila dia tengok cik jue terus nangis....
dia kata sakit....
pastu macam biasa dia cari ayah dia....
sebab tak sempat jumpa ayah sebelum masuk ot room...


masih belum sedar sepenuhnya...


ibu tunggu farisyah dengan sabar...

tangan farisyah masih lagi berbalut.....


kasih seorang anak pada ayah...farisyah time tu hanya tahu nak ayah ye...
menangis tak nak duduk atas bed hospital...
yang ditahu hanya...
"saya nak ayah saya"....
cik jue dukung sampai pintu besar...
lepas tu nurse tolong panggil ayah dia kat luar...
tengok je ayah di terus nak capai pada ayahnya...
bila ayah ambil...dipeluk ayahnya...
takut ayah lepaskan...
time tu memang nampak sangat...wajah cik hubby sayu..
nurse kat situ pun menitik air mata lihat aksi farisyah dengan ayahnya...
(sebelum ot farisyah tak sempat jumpa ayah sebab time tu ayah OTw....)

alhamdulilah semuanya berjalan lancar...cuma hidung dengan telinga farisyah masih lagi berdarah...nanti cik jue cerita lepas ni kenapa farisyah operat dan apa prosedur yang dijalankan....

farisyah layan DVD...selepas operat...tapi time ni masih tak bermaya....

nasib baik ada DORA yang teman...

oklah cukup dulu..dah panjang nie...nanti cik jue sambung balik....




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

15 comments:

Imaan09 said... [Reply]

adoii..ternangis lak baca..siannya buah ati cik jue..sabar laa ek..smoga lepas ni dah ok sepenuhnya.. sian farisyah

cik dah ganu kiter said... [Reply]

alhamdulillah...menitis air mata baca entry..tersentuh hati kalau citer bab anak sakit ni...smga farisyah sihat sokmo...

aanie said... [Reply]

farisyah rapat ngn ayah ye...semoga farisyah cepat sembuh ye...

Mama Kembar 3 said... [Reply]

ciannya kecik kecik dah kena operate kan. Alhamdulillah semua dah selesai. Moga farisyah cepat sembuh & aktif macam biasa. Nnt cik jue crita ye kenapa dia kena operate ni, camna dlm telinga ada air etc etc yer...

LYAfrina said... [Reply]

alhamdulillah...
semuanya selamat..
sedih lak mbacanya... dgn apa y farisyah lalui ni... sejak kecik lagi dh merasai kesusahan..insyallah... bila besar nanti fsrisyah akn jd ank y sgt kuat & tabah... sebab dia dh lalui ujian kehidupan sejak usia mentah lagi.. smoga lps ni keadan lps ni kembali pulih..insyallah.sama2 kita doakan buat ank y tabah ni:-)

Sabihah said... [Reply]

mmg sedih bile anak sakit..smoga farisyah cepat2 sembuh..bleh main2 mcm Dora tu...send my best kiss for her...^_^

~izan~ said... [Reply]

walaupu operate kecik doktor kata tp kita ni ibu mesti risau serisau2nya kan..Alhamdulillah dah selamat dan selesai..semoga farisyah cepat sembuh...

amiey lee said... [Reply]

aduhai cik jue..bergenang air mata baca entry ni.. moga cik jue n family tabah hadapi dugaan Allah

kta doakan Farisyah cepat sembuh

ummiaqeef said... [Reply]

kite pun touching bace entry ni..semoga farihah cpt sembuh...

anie said... [Reply]

itular hati seorang ibu..nyamuk gigit pun kita nak marah nyamuk..nie sampai nak masuk hospital lagi la kan..aduh kalu aku xtau la nak hadapinya..harap2 dijauhkan..apa2 pun aku tabik spring kat ko sebab ko tabah sangat2..hopefully farisya akan sihat seperti biasa n lepas nie xde apa2 yang boleh buatkan hati ibu n ayah dia risau lagi..

ch@ said... [Reply]

menangis kita baca entry ni cikJue. sekian lama mengikuti perkembangan farishah. agaknya, kalau kita yg ada sama kat situ, mau kita meraung kesebakkan.

hope farishah cepat sembuh, nanti boleh posing bergambar lagi ye.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply]

terima kasih yang sudi mendoakan yang terbaik buat farisyah.....
budi baik kalian takkan cik jue lupakan sampai bila2...

mamaacha said... [Reply]

sian farisya...tapi x per moga itu jdi yg terbaik untuk dia....Ialah nak tggl anak operate mau x sedih...alang nak tggl masa dia org demam pun x sampai hati

MamaYatie said... [Reply]

huhu...ternangis la cik jue...boleh rasa perasaan jue time tu..nak plak anak kita sebaya..sob3x

Yan said... [Reply]

sebak dada & bergenang airmata baca entri cik jue...
cukup bangga dgn kekuatan yg farisyah ada... dia kuat semangat.. terbayang kalau qis mesti dah meraung2//
yan doakan farisyah pulih dan normal seperti kanak2 lain yer..

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa