Monday, April 18, 2011

kisah appoiment telinga

as-salam semua..rindu cik jue kat korang semua.....korang rindu cik jue tak....???dah 5 hari cik jue tak online...bukan tak buka langsung blog ni tapi tak buat N3..busy sangat tak sempat nak kejar.......campur dan tolak sekali dengan malasnye.....
oklah berbalik pada tajuk...hari rabu lepas cik jue pergi appoiment farisyah kali ni 2 appoiment sekali....
  • speech therapy
  • cchek telinga.....
oklah cik jue cerita dulu pasal keputusan appoiment chek telinga....seperti yang sedia maklum telinga sebelah kanan farisyah didapati ade air.....jadi sekali lagi ujian Audio dijalankan...dan keputusannye adelah sama....sebelah kanan masih ada air...jadi kes farisyah di rujuk kepada pakar telinga.....

ok farisyah telah menjalani pemeriksaan susulan iaitu memasukkan kamera kedalam telinga.....nasib baik farisyah ok je masa doktor masukkan kamera kecik kedalam telinga dia...layanan nurse dan doktor kat situ pun baik...jadi farisyah tak lah takut.......
dan keputusannye....amatlah mendukacitakan....telinga farisyah disebelah kanan memang ade air yang berkumpul dibelakang gegendang telinganye.....kumpulan air itu mengakibatkan terdapat seperti lokong air...dari situ mengakibatkan saluran telinga farisyah tersumbat dan mungkin mengakibatkan farisyah tidak jelas mendengar sebutan yang kita cakapkan kepadanye......contoh nye..jika kita sebut..
KERETA : ke eta
Baju : Aju....
Bantal: batal
selain itu mengakibatkan farisyah suka selsema .....
rawatan yang terpaksa di buat...farisyah kena dulu mencuba memakan ubat "loraten-loratadine syrup"selam 2 bulan setiap malam...tapi jika hasilnya adalah sama terpaksalah farisyah jalani satu lagi operation di telinga..bagi memasukkan tiup dan membuang air yang bertakung di telinga....



ini kaeadaan telinga yang normal...
bagi farisyah ade takungan air di saluran yang berwarna kuning tue 
cik jue tak pasti sangat nie..kalau nak mudah paham ditelinga dalamlah...
sebab telinga kita ade 3 bahagiakan...
pertama telinga dalam,pastu telinga tengah dan telinga dalam...

oklah tu je nak kongsi pasal appoiment farisyah ari tue...
appoiment seterusnye 30/5/2011-nak pastikan dah ok atau kena juga operation....
next N3 cik jue kongsi pasal spech therpy....




"YA ALLAH TERIMA KASIH KERANA MENJADIKAN SEORANG IBU YANG TABAH BUAT PENGARANG JANTUNGKU INI.."

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

3 comments:

Mama Zara said... [Reply]

kak na... pelat ni should be end umo berapa? macam auni sekarang baru 2 tahun...normal kan kalau pelat? cth word dia:

bukak - ikakk
pintu - intu

CiK Jue aka ibu FarisYah said... [Reply]

mama zara:kalu 2 tahun tue normal lagi tapi kalau nak tahu lebih lanjut mengikut kadar umur boleh ke sini
http://anna-jueanna.blogspot.com/search/label/Speech%20Therapy

sebab ade boleh tengok kata pakar..tentang ketogori umur anak dan percakapan....

anie said... [Reply]

yeke jue..siannye farisyah..hopefully pas makan ubat dia da ok

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa