Friday, April 29, 2011

Alhamdulilah n TerIma KasiH seMua...

terima semua kerana sudi bertanya khabar dan mendoakan yang terbaik buat farisyah....
ramai duk tanya kenapakan..oklah ni jue nak cerita.....

Pagi semalam farisyah bangun macam biasa ...tapi tetiba dia muntah....air liur putih dan berbuih dan ade yang kuning sikit...lepas muntah dia mandi nak pergi sekolah...lepas je mandi dia mengadu pening kepala...mintak picit.....mata dah kuyu mcm penat sangat.....oklah langkah seterusnya ambil "HYPO KIT" nak chek kandungan gula dalam darahlah....ayah pun test lah...ambil kau kandungan gula dalam darah dah rendah.."3"....tengok gula dah rendah bagi rebina satu sudu....dan farisyah mintak susu..habis susu 8 auns....kembali aktif seperti biasa..berjalan ke pintu ambil beg dan kasut untuk kesekolah...kepala pun tak pening dah.....perut pun tak sakit....si ibu n ayah berpandangan...confuse farisyah ni dah ok ke belum...oklah tue....bajet pi opis punch kad n isi borang keluar nak pi klinikla....
kami ni pi kerja naik motor....trafic light pertama farisyah dah mula2 nangis2 kembali mengadu sakit kepala...dan.............................................................muntah...alamak habis susu yang dia minum tadi keluar habis baju sekolah n baju si ayah....tengok pun dah tak berapa nak bermaya...terus ayahnya pusing motosikal ke KECEMASAN HOSPITAL PUTRAJAYA...sampai sana ambil darah lagi test tengok gula dalam darah sekali lagi...ok dah naik "6".....huhuhuhu lega........tapi kena masuk jugak zon separa kritikal....kena ambil lagi darah 7 botol untuk di uji....mcm biasa doktor kat kecemasan tak boleh buat2 ape selagi tak de kata putus dari DOKTOR RAJA AIMEE...farisyah masa tue.....kuyu sangat mata...dah tak larat sangat.....
doktor suruh admit sehari untuk pantau.....masuklah wad...kat dalam wad farisyah masih lagi sama tak aktif dan masih lagi penat.....doktor dah penuh katil nie nak tengok keaadaan dia...jue time ni dah mula cuak balik....yelah farisyah masih lagi tak okkan..biasanya kejap je..terus ok..walaupun kali ni tak sempat pengsan mcm biasa....tapi dia punya tak larat tue memang menakutkan.....jue mcm biasa kena soal selidik dengan doktor......mcm2lah..sebab farisyah ni "special kes"..knp special kes sebab budak memang susah nak kena hypoglycemia...
masuk wad farisyah terus tidur ..bangun je terus mintak nak makan..alhamdulilah farisyah nak makan kalau tak mesti kena masuk air ....dah le kena ambil sampai 7 botol.....
siangnya kesihatan farisyah memang tak memusakan hati langsung...memang susah hati betul...tapi bila dah malam tue dia dah berbalik pada asal...aktif n ceria...barulah lega hati nie....
keputusan darah pulak...5 dari padanya ok....'kalsium,buah pinggang dan ape lagi semuanya ok'cuma tunggu dua je keputusan darah lagi dan keputusan tulah masa depan farisyah...harap2 yang tu pun ok....(jue tak beritahu ujian darah ape sebab jue sendiri takut pikir keputusan tue)
dan hari ni farisyah dah kembali ceria...doktor suruh tunggu lagi samapi pukul 1...kalau ok boleh discharge....
itulah kisah farisyah...ok punca boleh jadi mcm tu sampi sekarang pun belum tahu dengan betul lagi......tapi sekarang mungkin metabolisma dia tinggi makanan yang dimakan tidak cukup dengan badan..malam rabu tue farisyah makan bihun goreng dalam pukul 9 mlm habis sepinggan n sebelum tidur sebotol susu....mungkin makanan yang dia makan mlm tu tak cukup untuk tubuh dia sampai pagi.....

aduh dia dah kali ke 3 farisyah masuk wad sebab HYPO.....
YA ALLAH JAUHILAH ANAKKU DARI PENYAKIT YANG BERBAHAYA....
AMINNNNNNNNNNNN




kalau korang nak tahu cerita farisyah kena hypo korang boleh pi kat sini...
first time kena...
kali kedua...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

10 comments:

aanie said... [Reply]

semoga farisyah cpt sembuh dan tak berlaku perkara yg buruk.....

Aku Ibu Muda said... [Reply]

kak an x pernah tau pasal penyakit ni...kesian farisyah, ada hikmahnya kak na dia x de adik lagi... Allah nak bagi kak na jaga farisyah sorang dulu...

semoga farisyah cepat sembuh...aminnn

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply]

aanie:aminnnnnnnnnnnnnnnn

kak An:kak na selalu pikir mcm tue...kak na tak dapat baby sebab ade hikmahnye....aminnnnnnnnnn

–•-•»(•°whØØþ whØØþ€€°•)«•-•– said... [Reply]

eemm...kak na pun baru tau...moga jue tabah yerk... tuk farisyah pula moga cepat sembuh...

Yan said... [Reply]

farisyah selalunyer kuat mkn x?
qis pyh tul nk mkn.. puas paksa.. harapkn susu jer.. risau lak..

Mrs.Imran said... [Reply]

sabar la jue....dugaan..lepas nih hang kena sediakan dia coklat dlm bag dia...untuk back up...sabar ekkkk

mama akid said... [Reply]

sabar yer kak ni semua dugaan..

[-suziey-] said... [Reply]

ouh kesiannya farisyah..emmm ujian darah ape tu jue..ish gerun gk dgr ni penentu masa depan farisyah..smga Allah melindungi farisyah..jue sbr ok..yakin pd ketentuan Allah..setiap yg berlaku itu perancangan Allah yg terbaik utk hambaNya..

kira bahaya jgk metabolisme terlampau tinggi ni..kena mkn dgn byknya ek..haih..

cikpuanhady said... [Reply]

sangat sebak rasa, tak dapat imagine kalau saya berada di tempat cik jue..hanya mampu doakan farisyah diberi kesihatan yang terbaik dan cik jue & suami tabah hadapi dugaan..

Blogshop kami :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS GA

Belog kami :Notre Belle Histoire

MamaYatie said... [Reply]

cuaknya! kena sentiasa standby makanan tuk farisyah la mcm tu yer..

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa