Thursday, March 17, 2011

Speech Therapy 2

N3 yang panjang dari cik jue..jika ade yang tersalah eja tu sorry ye...
Alhamdulilah farisyah telah pun menjalani speech therapy yang kedua..kali ini perkembangan yang ditunjukkan amat baik sekali..
sebelum tue nak terang dulu keadaan farisyah ok....
farisyah ni seorang yang suka bercakap ..buka mata je mesti dia bercakap.kita tanya sepatah nanti berpatah2 dia jawab dan bersesuai dengan umurnye farisyah boleh bercerita ape yang berlaku cuma masalahnye farisyah ni cakap pelat ..banyak perkataan huruf depan di tinggalkan contohnye...
kakak -atak
pandai-andai
buku-uku
ni antara contoh perkataan yang selau ditinggalkan di hadapan.....tapi lagi senang menyebuk perkataan dalam bahasa english sebab perkataan itu menjadi betul...
contoh book dan dia akan sebut book jugak...
serius cik jue katakan tahap pelat farisyah boleh diketogorikan sebagai kelas pertengahan jugaklah...sebanyak 30% percakapannye adelah pelat...

ok sebelum korang komen "cik jue jangan cakap pelat dengan dia-disini nak cakap siap2lah yang cik jue tak pernah cakap pelat pun dengan farisyah...."

pelat ni juga boleh di ketogorikan sebagai keturunan
tapi cik jue n hubby tak cakap pelat masa kecik mungkin ade adik beradik lain atau saudara terdekat yang cakap pelat dan ini juga menjadi faktor mengapa farisyah bercakap pelat....
tapi sebelum farisyah menjalani speech therapy ini farisyah kena jumpa pakar ENT (telinga)untuk memastikan tiada gangu di telinga yang menyebabkan ape yang disampaikan oleh kita tidak jelas didengarinye....dan alhamdulilah keputusan ENT farisyah memuaskan cuma telinga kanan farisyah ade air sedikit tapi masih belum tahu punca sebab setiap kali pergi chek telinga farisyah mesti selsema keputusan penuh untuk telinga farisyah akan diketahuai bulan 4 ini....
selepas jalani ujian pendengaran barulah farisyah boleh jalani speech treapy...
 di sana farisyah 
  • di suruh bercakap dan bercerita (keputusannye pun mengembirakan sebab boleh bercerita)
  • kemudian farisyah ditunjukkan gambar dan harus menerangkan perbuatan orang didalam gambar (alhamdulilah pun boleh bagi tahu orang tu tengah buat ape)
  • menyebut kembali ape yang kita sebut dengan betul....(disini pakar dapat kesan antara huruf2 yang tidak dapat disebut dengan jelas dan ape masalah sebenar farisyah)
dalam mengajar perkataan pergerakan mulut adelah penting dan farisyah harus mengikut pergerakkan mulut "cikgu"yang mengajar contohnye...perkataan PANDAI-untuk menyebut perkataan PANDAI
PAN-MULUT DI TUTUP DAN DI BUKA LIDAH HARUS KEATAS(korang boleh cuba ye jika korang tak paham)
DAI-lidah dari atas diturunkankebawah.....
ok jika anak tidak dapat mengikut cermin boleh membantu dimana kita letakkan cermin di hadapanye dan kita sebut dan suruh dia ikut dan lihat pergerkkan bibir kita sama dengan pergerakkan bibir dia.

untuk xtvt seterusnya buat 5 patah perkataan @ perbuatan yang senang untuk kita ajar dan dia ikut....
contohnye 
  1. PASU-PA(mulut di tutup) SU (mulut dimuncungkan)
  2. BALIK - BA(mulut di tutup -lidah kebawah) LIK (lidah ketas diturunkan kebawah)
 sebelum mengajar anak untuk menyebut perkataan itu haruslah kita yang sebut dulu dan cuba rasa pergerakkan lidah kita.... 
 (korang boleh cuba bende nie kat umah ye)
buat masa ni ni aje yang cik jue dapat kongsi dengan korang semua tentang speech therapy yang farisyah jalani -
temunjanji seterusnye pada  23/03/2011-
sekarang cik jue akan peruntukkan 1/2jam setiap hari dari pukul 8:45 malam untuk farisyah belajar mengikut perkataan yang diajar mengikut cara yang betul....untuk waktu lain kita hanya menegur seperti biasa tapi masa belajar haruslah serius dan beri penekanan yang sewajarnye....untuk galakannye mengikut..setiap perkataan yang disebut dengan betul cik juekan hadiahkan sebijik bintang di buka catatan pekembangan farisyah..ini akan memberikan lagi galakkan untuk dia mencuba dan menyebut perkataan itu dengan betul...
jika farisyah dapat mengumpul dua puluh bintang kami akan memenuhi permintaan farisyah seperti makan di McDonald
setakap ini farisyah sudah berjaya mengutip 24 bijik bintang..dan weekend ini kami akan penuhi permintaan farisyah....
(semua yang cik jue cakap ini adelah panduan dari pakar speech therapy dari HOSPITAL PUTRAJAYA)

***farisyah jika di bercakap satu2 kita akan opaham dengan jelas ape tyang nak disampaikan tapi jika dia bercakap dengan laju terpaksalah kita dengar betul2****
pesanan terakhir jika anak meyebut perkataan yang salah jangan dimarah dan jangan cakap salah kita harus kata contoh utuk farisyah
"cha buakan macam tu'pastu korang sebutlah dengan betul"


pasni cik jue kongsi dengan korang 
"LEWAT BERCAKAP -PANDANGAN SEORANG PAKAR"

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

7 comments:

ch@ said... [Reply]

kita macam dah nampak masa depan cikJue bila cikJue mahu berkerja di rumah nnt, boleh la kita menghantar Oni utk belajar dgn cikJue. Seronok pula sesekali baca terapi macam ni, kalau tidak kita tak tau. terima kasih cikJue kerana berkongsi.

mamaqari said... [Reply]

thanks for sharing...tggu entry cik jue pasal lewat bercakap plk...

Mama Kembar 3 said... [Reply]

salam cik jue. tak sabar tunggu your next entry pasal lewat bercakap tu. baru pagi tadi dok bagitau kat my hubby yang mama nak tanya cik jue pasal tu, since cik jue dok bawak farisyah pi speech therapy kan. My boys dah umur 2 tahun setengah tapi masih tak pandai cakap, a few words tu boleh laa. tp tgk bebudak lain yg same age dah petah bercakap, jd risau plak.

Nana said... [Reply]

ralit saya baca cite ni
saya ada kawan
anak dia sebaya damia
3 tahn dah
xleh ckp lagi..
kesian..

CiK Jue aka ibu FarisYah said... [Reply]

Ch@:cik jue memang bercita2 nak buka taska n tadika satu hari nanti.....
sama2...

@mamaqari:sekadar yang cik jue tahu je..buat panduan kita semua...

@mamakembar3:setiap anak lain di punye perkembangannye tau mama...mamaboleh try amalkan ayat ni...
http://anna-jueanna.blogspot.com/2011/01/sepotong-ayat-untuk-diamalkanjom-kita.html
memang risau mama..



@nana:nanti suruh di baca n3 seterusnya tau manalah tahu dia mambantu

MamaYatie said... [Reply]

cikjue, seronok baca n3 ni..byk info & tips..anak saya nadhira 3 thn mmg petah bercakap..tp pelat huruf K mmg tahap teruk jugak la..rasanya mmg tak leh nak sebut huruf K mesti jadi T eg: Kuda=tuda huhu. Prkataan lain boleh kata lancar la. normal ke tak tu ek?

Mama Gee said... [Reply]

mmg kita tak patut ajar anak ckp dgn pelat kan...tp mama suka sgt ckp pelat2 dgn anak..rs mcm best je ckp pelat2.. ni...hik2...apalah...

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa