Thursday, March 31, 2011

Adik MasuK HospItal

Petang semalam Mak  Jue call..cakap dia berada kat hospital kuala terengganu....terkejut jugaklah sebab rasanya baru malam tadi call mak dia sihat,ayah pun sama.....rupa-rupanya adik cik jue yang ke 3 masuk hospital....
mak cakap tengahari semalam dia bangun tidur n ngadu sakit perut sampai terguling2....mak terus bawak ke emergency kat klinik kesihatan dekat rumah...dari sana naik ambulans ke hospital dungun kat sana doktor kata appendix terus kena refer hospital kuala terengganu...
malam tadi mak call lagi cakap kena operation sebab perut dia dan mengeras dan sakit tak berhenti2.....
tadi pagi2 cik jue call mak...kena operation pagi ni ni..tapi sampai sekarang tak operation lagi...
(cik jue nak balik kampung tengok adik cik jue tapi cik hubby tak kasi kata putus lagi :-((   )


Appendix adalah tabung yang ujungnya tertutup dan sempit yang panjangnya sampai beberapa inches yang melekat pada cecum (bagian pertama dari colon) seperti cacing. (Nama anatomi untuk appendix, vermiform appendix, artinya tambahan yang seperti cacing). Lapisan dalam dari appendix menghasilkan jumlah yang kecil dari lendir yang mengalir melalui bukaan (mulut) ditengah dari appendix dan kedalam cecum. Dinding dari appendix mengandung jaringan lymphatic yang adalah bagian dari sistim imun utuk membuat antibodi-antibodi. Seperti keseluruhan dari colon, dinding dari appendix juga mengandung lapisan otot, namun lapisan ototnya berkembang dengan buruk.


Appendix akan jadi sakit bila saluran antara cecum ke appendix tersumbat.Halangan (rintangan) mungkin disebabkan oleh pembentukan lendir yang kental didalam appendix atau oleh feces yang memasuki appendix dari cecum. Lendir atau feces mengeras, menjadi seperti batu, dan menghalangi bukaan (mulut). Batu ini disebut fecalith (secara harafiah, batu dari feces atau tinja). Pada saat-saat lain, jaringan lymphatic dalam appendix mungkin membengkak dan menghalangi appendix. Setelah rintangan terjadi, bakteri-bakteri yang normalmya ditemukan didalam appendix mulai menyerang (menginfeksi) dinding dari appendix.




inilah info di pagi hari......

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

6 comments:

amiey lee said... [Reply]

astaghfirullah..semoga adik cik jue dn sekeluarga tabah ye..

byk2 doa pada Allah..

skrg penyakit dtg tak kira masa, usia..

anie said... [Reply]

adik ko yang mana satu yang kena nie...

cik dah ganu kiter said... [Reply]

apendik ni kena cpt2 operate...bos sini ada yg kena..lmbt operate..apendik pecah lam perut....nak baik tu jd lambat skit...

hrp adik cik jue xde pape..smga berjln lancar & cpt baik....

CiK Jue aka ibu FarisYah said... [Reply]

amie:terima kasih...

anie:adik aku yang belajar kat uitm punck alam...

cik dah:tu doktor nak terus operation tue...

LYAfrina said... [Reply]

SEMOGA ADIK CIK JUE DLM KEADAAN OK SKARANG. SAMA2 KITA DOAKAN AGAR SMUA BJLN DGN BAIK :-)

MummyEcha said... [Reply]

eeee....takutnyer jue.macam mana bleh kena...adik ko memang kat kampung ker?

semoga selamat semuanyer..

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa