Wednesday, January 12, 2011

kisaH FarIsyah

N3 ini Cik jUe sebab ramai sangat yang dah bertanya...bukan untuk menagih simpati...tapi sekadar untuk berkongsi..jika ade yang boleh berkongsi dan membantu cik jue.....

ini farisyah anak dara cik jue lahir pada 8/9/2006 ...alhamdulilah sepanjang kelahirannye cik jue n hubby tak masalah langsung....cuma farisyah ni gayat sikit pastu dia takut seorang yang penakut..penakut yang amat sangat...
farisyah berjalan lambat 16 bulan (setahun 5 bulan)..huhuhu berpeluh tunggu farisyha pandai jalan...tapi mulut dia bising sangat..
tapi masuk 2 tahun farisyah masih belum pandai bercakap tapi mulut dia bising...memang rajin menegur orang ....

farisyah umur 2 tahun....

tapi perkembangan dia ok je..mula2 ingin biasalah budak cakap pelatkan...tapi masa tu cik jue dah bawa pergi jumpa doktor kerajaan n swasta tapi dia org cakap itu normal....
tapi farisyah memang suka batuk dan selsema setiap bulan pasti ade....

ini masa umur 3 tahun...
masa ni farisyah ni lagi rancak bercakap tapi masih lagi banyak kita tak faham..masih usahakan untuk berjumpa doktor tapi jawapan yang sama....

umur 4 tahun...

bulan 4 2010 farisyah kena batuk panjang..dah masuk 3 minggu masih tak hilang pergi sedut kahak dah berkali2 tapi tak jalan..cik jue bawak pergi klinik putrajaya...kali ni nekad nak jumpe doktor pakar...tapi nasib baik jumpa sorang doktor ni..dia tengok dad farisyah berombak laju dan bunyinye juga kuat..ambil keputusan untuk Xray....dan hsailnye..jantung farisyah seperti bengkak sebelah kanan....terus refer Hospital PutRajaya...dia hospital putrajaya sekali lagi xRay dan buat Eco...dan hasilnye terus refer IJN ..Doktor Kata Ade PDA....

gambar selepas operation...

selepas kena operation..kami kena refer HOs.Putrajaya ..jadi kami terus but keputusan nak chek semua kesihatan farisyah...kat situ doktor dapati...
  • mata farisyah ade juling sikit jadi kena refer doktor mata nak tengok dia ade masalh rabun tak dan mata dia juling teruk atau tidak...
  • refer speech  sebab dah masuk 4 tahun masih pelat.....
masalah jantung tadi dah ok...huhuhuhu...lega cuma kena follow up selepas tiga bulan,pastu kena datang IJN lagi setahun...(bln 9/2011)

belum lagi kami follow up mata n speach tetiba farisyah kena HYPOGLYCAEMIA....
dan
aduh sekali lagi kami di uji dengan dugaan yang berat....ras macam nak hilang nyawa tengok keadaan farisyah masa tue....

masa umur 4 tahun....alhamdulilah dah sihat....

selepas semuanye selesai dan kami teruskan dengan appoiment semuanye...
alhamdulilah mata farisyah ok cuma kena teruskan jugak appoiment....cuma cakap je...
bila promblem cakap kena pulak jumpa pakar telinga...untuk pastikan  ia berkait dengan telinga atau tidak....sebab jika telinga ade masalah ia akan mengangu percakapannye...
(keputusan ujian telinga semlam cik jue cerita kemudian)

dan sekarang farisyah  alhamdulilah sihat dan ceria macam budak lain...cuma kami kena terus follow up semua appoiment yang telah ditetapkan...
setiap bulan pasti kami kena pergi hospital untuk appoiment seterusnye....nasib baik bos memahami kalau tidak tak tahulah....
perkembangan terkini..farisyah makin lancar tapi masih ade pelat tapi kalau dia cakap satu2 orang akan faham tapi kalau cakap laju memang susah nak faham sikit..tapi kalau dah biasa dengannye kita akan faham dia cakap...

kalau ade sape nak kasi pendapat ngan cik jue tentang masalah farisyah ni boleh tinggalkan komen kat sini ye...cik jue harap sangat pendapat dan kongsi pengalaman korang tentang masalah Speech ini....



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

11 comments:

Mrs.Imran said... [Reply]

tak pe jue...ni semua dugaan, DIA syg kat hang n family...cuma 1 je, bila bercakap ngan SYA, kita kena ckp elok2 jgn ckp pelat ngan dia...I'allah lama2 nanti dia akan elok, cuma kesabaran tu kena tinggi...sabar ye jue..

Cik Jue said... [Reply]

kila:10q so much...aku tak pernah ckp pelat dengan dia...dan memang kesabaran itulah ibu buat kami sekeluarga...

ch@ said... [Reply]

salam cikJue, takpe cikJue janji dia sihat dgn sempurna. tengok dia senyum hati ada rama2. kita taktau nak nasihat mcm mana, selain bersabar dan bertabah, cikJue juga harus kuat, tak boleh lemah dpn sya. kita harus menggunakan perkataan elok dan baik dgn anak2. diorang semua cermin diri kita =)

aanie said... [Reply]

ya Allah, dugaan cikjue...harap cikjue tabah..

sy xdpt nak bg pendapat ni sb xtau...

cikjue, adam pun selalu gak batuk dan selsema...risau lak bila sy baca n3 ni..

MummyEcha said... [Reply]

x per itu semua ujian dr Allah...kadang2 setiap ujian tu ada hikmah di sebaliknye...antara cepat ngan lambat jer...yg penting teruskan berdoa.....sabar yer jue

[-suziey-] said... [Reply]

hmm mslh speech tu bkn mslh besar sgt cik jue..when times fly..dia akn dgn sdiri ok..cuma lmbt sket..cuma risau mslh kesihatan dia yg bole memudaratkan dia tu..kena btl2 alert ngn keadaan diri dia..huhu..

ade my trainer pn pelat giler n lmbt ckp masa kecik..bila besar jadi trainer yg xbole benti nk ckp..

[-suziey-] said... [Reply]

hmm mslh speech tu bkn mslh besar sgt cik jue..when times fly..dia akn dgn sdiri ok..cuma lmbt sket..cuma risau mslh kesihatan dia yg bole memudaratkan dia tu..kena btl2 alert ngn keadaan diri dia..huhu..

ade my trainer pn pelat giler n lmbt ckp masa kecik..bila besar jadi trainer yg xbole benti nk ckp..

Yan said... [Reply]

Ya Allah dugaan demi dugaan.. klu yan ditempat cik jue tak taula cemane agaknyer.. cik jue mmg kuat semangatkn..

yan setuju ngan suziey.. sepupu yan dulupn umur 2-3 tahun bukan pelat tau (pelat tu kire cakap melayu cume tak berapa betulla kan).. tp dia ni cakap jerman.. mulut dia mmg bising.. tp sepatah haram kite tak paham.. mama diapun risau.. tp lame2 budak tu elok jek bercakap.. pandai belajar, anak yg sgt2 baik & solehah..

LYAfrina said... [Reply]

XPE CIK JUE...
BYK2 BERSABAR YER.. LYA HARAP FARISYAH AKAN OK DR MASA KE SEMASA.. INSYALLAH... CIK JUE, ASYA PON JLN AGAK LMBAT.. TP ADA GAK MASUK 1TAHUN 8 BLN BRU BLH JLN.. RASANYA XDE APA2.. DAN PASAL PERCAKAPAN TU, INSYALLAH, SMUA DPT DIATASI.

**CIK JUE.. KAT KMN NI, DH 3 HARI X HUJAN.. TP RAYA CINA NI XTAULA MCMANA...

Mieja@Amiizaa2001 said... [Reply]

salamss jue, salams kenal dari kmieja juga :)

betul2 tersentuh dengan coretan kisah farisha:( harapnya semoga semakin sihat dan aktif:) Farisha sebaya anak akak (ali iqbal 26-9-2006).

Ada jumpa pakar kaunselling tak pasal pertuturan farisha? biasanya ada terapi dll....

ieda said... [Reply]

salam jue..
sya muda seminggu ja dari nabila rupanya.
ttg speech tu takyah risau asalkan pendengaran dia ok.pelan2 dia akan develope.cousin saya sampai umur 7 thn pun cakap tak betoi lg tapi lepas tu ok ja.
yg penting kita kena rajin cakap dgn dia guna perkataan2 yg betul & tepat.

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa