Friday, December 30, 2011

aKU rINDU kAMU



AKU RINDU KALIAN SANGAT2...
AKU RINDU NAK BACA N3 KORANG ...
NAMUN AKU TIDAK MAMPU BUAT SEKETIKA...
TERPAKSA AKU PEJAMKAN MATA.....
AKU TERPAKSA PENDAM RINDU AKU PADA KALIAN..
KERANA AKU TIDAK MAMPU...
YANG AKU MAMPU HANYA MEMANDANG SEPI KEARAH MUNG...

YA ALLAH BERILAH AKU KEKUATAN...
MOGA TAHUN 2012 MEMBARI SERIBU SINAR KEPADAKU SERTA KELUARGAKU...
MOGA AKAU KEMBALI AKTIK BERSAMA KALIAN..
BUAT MASA INI HANYA INI YANG MAMPU AKU CORETKAN.....

AKU RINDU KAMU SEMUA SANGAT2...
I LOVE U SO MUCH...

SELAMAT TAHUN BARU 2012....
IKHLAS DARI..
CIK JUE AKA IBU FARISYAH



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, December 21, 2011

KelaUt dan Kelaut...





kelaut dan kelaut ..
aku tak sihat ari nie...
tak tahu kenapa..pening kepala sangat2...
mata berpinar2....kadang2 rasa dunia nie berpusing....



mlm tadi rumah kami block out
lama jugak...
tapi yang paling kelakar tetiba anak dara ku menjerit 
-Ayah kenapa tutup Lampu..Gelaplah-
hahahahahha..farisyah oh farisyah...


sekadar selingan ye teman2...tunggu kemunculannya...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, December 20, 2011

Tiket Free Alvin and The Chipmunks Movie 3





Selamat Petang Korang semua...
wah pagi tadi kongsi kisah JJCM...
sekarang nak kongsi dengan korang pasal tiket free...
benda dah ramai yang hebohkan...
tapi kita baru nak cerita....
oklah ada sapa2 dapat yang sama tempat dengan kita tak??
klau ada boleh jumpa..sebab cik hubby cakap..."oK boleh je kita pergi"
(maklumlah hubby aku ni sekarang ada commitment sikit )
jom tengok kat mana aku dapat ye....
pas ni sampai tenghari semalam....




ini muka depan dia....
ok ni kat dalam dia...


kita dapat 2 dewasa 1 kanak2
tempat "MUTIARA DAMANSARA"

ada sapa2 dapat tempat yang sama tak...
bagi mereka yang dah pergi best tak?


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

J.J.C.M CrisPy

Kisah JJCM ari Ni Ye KawaN2 semua...
Ok Kami Kalau Ke Mines...
antarA KedaI yaNg HubbY sUka singgah beli "Ayam GuntinG"..
Rasa Dia Boleh Tahan Hot N Spicy dan yang paling penting anak Dara dia suka...

inilah kedainya-bersebelahan dengan wayang
Menu Yang Ada...
Tapi Kami Hanya suka makan Yang Ini...

 ini bungkusannya

Inilah Makanannya...
nama dia "Golden CrispY CHiken"
tapi Melayunya..."Ayam GUnting"


ini peminatnya...
ini peminat tegarnya...
bila mereka bergabung..inilah jadinya...



ok sekian dulu JJCM kita kali Ini..
pasni kita sambung lagi..
see u again..jom buat kerja ...
di saat akhir sebelum closing....








10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, December 19, 2011

K.I.S.A.H First Nie...



alhamdulilah ...
semoga hari ini membawa seribu kebahagian kepada kita semua...
tersenyum ye aku tersenyum hari....
kenapa ye????\
ari ni gaji..hahahaha....memang aku senyum...tapi ada yang lagi best sebenarnya...
aku menang contest yang join kat FB...
ini first time aku menang nie...
inilah buat aku happy sangat2....
aku nak ucapkan banyak2 terima kasih buat FashionTwister kerana menjadikan aku salah seorang pemenang
terima kasih jugak aku buat nana dan cute mum kerana korang buat aku bersemangat nak join contest...
hahahahha..(dah rasa mcm menang anugerah pulak)


lagi satu kalau di izinkan ALLAH..
tak lama lagi aku n hubby akan melancarkan produk baru kami...
hasil tangan kami berdua...
moga ALLAH memurahkan rezeki kami sekeluarga....
aminnnnnn



bersyukur di atas rezeki yang ALLAH berikan...







10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, December 15, 2011

K.I.S.A.H pOSING LAGI




LambaT bersiaran hari ini...
saat akhir sebelum 23/12/2011
lepas ni dah merdeka ...orang dah nak closing nie...
hahahaha lepas ni boleh BW sampai lebam...
suka  sangat2....


oklah bercerita kisah anak daraku takkan habis..
kisah yang suka bergambar dan posing lagi...
biasalah musin2 nak krismas nie..
banyak deko kat MALL cantik2 kan...
biasalah anak daraku tak akan lepaskan peluang...
suka sangat dia...
jadi jom kita tengok gambar dia kat 'i-setan'..KLCC..




comel tak???


ini pulak gambar dengan kuda kat Golden Horses Hotel.




sekeping je sempat ....
lain kali kalau kita pergi kita ambil gambar dengan kuda yang warna emas tue ...





"bETUL KE tAK bOLEH AMBIL gAMBAR DENGAN ORANG PAKAI BAJU SANTA aTAU PATUNG2 SANTA - KALAU TAHU TOLONG JAWAP YE KAWAN2"










10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, December 14, 2011

KLIA - Port PalIng di sukai Farisyah

Dah Masuk Rabu...
alhamdulilah kita masih lagi bernafas di dunia ALLAH ini...
oklah tak sempat nak bercerita panjang hari ini..
kerana masa belum mengizinkan aku bercerita lebih panjang..
jadi aku hanya ingin meletakkan gambar je...
ari ahad lepas kami ke KLIA...
di Klia ini ada port yang farisyah paling suka pergi dan wajib nak suruh kita ambil gambar dia...
jom kita layan ye...




 ok tiang pertama yang dia posing...

tiang kedua...

tiang ketiga...
last ambil gambar dengan "Santa Kurus plus muda"...




ok port farisyah ialah..
"terowong kat aras 5 "


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, December 13, 2011

AnaK perempUan Mok Chik Sah N Pok Umar....

Salam sayang Semua.....
aLhamdulilah dah masuk hari selasa-13/12/2011..
cantik nombornyakan....
rasa baru semalam tahun baru ...sekarang dah akhir tahun..
banyak kenangan manis dan pahit sepanjang bulan nie...
moga tahun depan lebih banyak sinar......

oklah berbalik pada tajuk ye semua...
siapa Mok Chik saH n Pok Umar???
inilah my mum n my dad..
nama dalam ic lain nama panggillan pulak lain...
biasalah orang dulu2...

cik jue ni ada 7 orang adik-beradik
3 lelaki dan 4 perempuan...
jadi kat sini nak tempek gambar kami 4 beradik gegirl..jarang kami dapat bergambar bersama...
biasalah masing2 duduk jauh cuti pun tak sama..
kalau cik jue balik kg..angah pulak tak balik..time raya pun sama...jarang kami ni nak penuh satu rumah...hahahaha...
panjang pulak huraiannya....hahaha..jangan marah ok...


kami berempat-
my cik jue perkenalkan kat korang -
1) Si tudung kuning-kakak cik jue
cik jue panggil dia kak ngah nama dia "JUHANI"
-kerja kat johor-akan berkawin pada bulan 3 nie...

2)inilah cik jue aka ibu farisyah @ JULIANA...
yang paling berisi...kalau orang tanya kenapa yang ni lain...sebab 3 orang ni cekeding je..
mak cik jue akan jawab "ni special sikit..-banyak kelebihan dia tersendiri"...
hahahah sayang mok amat2 memahami...

3)adik cik jue yang baru kawin...yang pakai baju pengantin tue...
nama dia "JUHAIDAH" aka mak Lang...
pun sama kerja kat johor...

4)yang pakai baju sam dengan cik jue tue...
adik jugak..masih belajar di UTHM..johor
nama dia JUNAIDA ...aka MaK Uteh...


ok dah habis membebel jom layan gambar lagi...

 mereka bertiga....sayang kamu semua ...

lagi kami berempat...
mak uteh tue memang suka bergambar...

cik jue n angah...
kadang2 aku rasa aku kakak dia...
sebab dia paling kecik dalam keluarga ku...
apa2 pun...Angah ..aku sayang kamu.....




inilah kisah anak perempuan mok chik sah n pok Umar..
walaupun kami jarang dapat berkumpul sama2 tapi kami rapat sangat...
sms n call selalu jadi perhubungan antara kami....


LOVE u Always....




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, December 12, 2011

SeLamat PenGantIn Baru..Juhaidah dan Amirul...

Alhamdulilah....moga ALLAH memberkati kita semua....
hari ini baru berkesempatan nak bercerita tentang adik aku yang kawin baru2 ni....
alhamdulilah pada tarikh 2/12/2011..
adik aku telah selamat di ijab kabulkan dengan jejaka pilihan hatinya...
AMIRUL OMAR BIN MOHAMED....
moga hubungan ini akan kekal selamanya..dan moga mereka semua berbahagia hingga akhir hayat mereka....

oklah jom kita layan majlis akad nikah dia orang...
(ini je mampu letak-sebab takut korang muntah layan gambar diaorang yang banyak2 nie)

 saat menunggu menjadi isteri orang-senyum sampai tertutup mata

 alhamdulilah saat dia menjadi millikmu hanya sekali lafaz-aminnnnnnnnnnn

 baca takliq-sumpah suami isteri

 seutas rantai dan gelang hadiah kau menjadi miliku....

 alhamdulilah .....moga jadi isteri yang solehah



Alhamdulilah .....moga bahagia selamanya...


OKlah pasni cik jue letak gambar sanding dia orang...tengah duduk pilih....
hehehehehe.....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, December 9, 2011

ALhamdulilah- Terima Kasih Nuffnang...

Aduh dah LAma Blog Aku sunYi Tanpa BE..
sedih weeeee..
aku rasa nuffnang dah merajuk dengan akulah....
tengah2 duit nuffnang hampir mencapai target RM 100 untuk di cashkan...akhirnya dia diam tanpa sebarang BE....
aduh kecewa betul....pastu aku punya Trafic pulak jatuh merudum...
aku busy sangat2 mana dengan cuti adik kawin pastu kerja opis yang banyak2 dan melambak tue...
korang semua duduk buat N3 dah Be pastu yang dah cashkan seronok..
aku pulak sedih je...

tapikan di hari JUMAAT yang Mulia Nie...
rezeki aku murah...
sekali buka nuffnang...
ambil kau 3 Be sekali aku dapat...
seronok + seronok + seronok = beronok2 jadinya...
hahahahahah suka...

"walaupun sebenarnya buat Blog ni sekadar suka2  tapi bile selalu ada BE tetiba BE semua jadi ME jadi sedih jugak"

10 Q NUFFANG-kasilah lagi....
tamak betullah....


"ombak rindu tadi best..tapi yang nyata novel dia lagi bestlah"

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Time Kenduri-Dia Paling sibuk..

sekejap je masa berlalu..
ari ni dah masuk jumaat....
dan
seminggu jugak adik aku berkawin...
alhamdulilah semoga hubungan itu kekal selama2nya...

N3 pasal kenduri pun tak buat lagi..
minggu depanlah...
sebab minggu ni busy sikit....biasalahkan akhir bulan2 ni..closing ....huhuhuhu..

N3 ini pun berkenaan dengan majlis ari tue..
nak tunjuk kat korang semua...
nilah orang paling busy time kenduri....cik jue kasi dengan gambar sebagai bukti...
jadi kalau korang nak tahu ..
jom turun ke bawah...














 inilah budaknya....Mawarddah -anak sedara ku paling kecik...

 pagi2 dah duduk atas pelamin orang

 orang sibuk nak akad nikah..boleh pulak dia duduk celah tue

 terpaksa di pegang semasa majlis akad nikah dijalankan...

 akhirnya terdiam di pangkuan dadynya..itu pun masih sempat nak larikan diri...

 bila orang nak snap gambar beginalah dia...

akhir umpan sebijik epal....mmmmm sedapnya
*(time dah selesai semua akad nikah + bersanding)





betul tak budak nilah paling sibuk....nasib baik time orang bersanding dia dah tidur....
huhuhuhu sedikit lega....


"TAK SABAR NAK TUNGGU TENGAHARI....NAK PI TENGOK OMBAK RINDU DENGAN BUDAK2 OPIS...."

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, December 8, 2011

SNap WiTh Princess....

Seronok Kan kalau dapat bergambar dengan orang kita suka...
begitu gelagat anak daraku...
seronok bukan main..

otw balik umah ari ahad ari tue..
kami singgah kat One Utama...
(inilah mall yang jarang sangat kami pergi)
kebetulan lalu dan singgah cari barang farisyah sikit-set pensel warna serta barang2 sekolah yang lain...
sekrang ni deco kat mall semua cantik2 sempena krismas..
kat "one utama" nie memang cantik gila....
tema dia princess + mermaid...
memang cun habislah...orang yang nak bergambar pun bukan main ramai lagi...
ai pun nak bergambar jugak tapi malu sebab orang ramai....
tu yang farisyah je bergambar dengan penuh keterujaan ....


jom tengok...

 aksi pertama

aksi kedua..

ini tempat berbeza ye....
serius cantikkan.....kalau korang ada masa jomlah terjah sana...
memang teruja habis....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

PendaftaraN Online Tahun satu

Salam khamis semua.....
semalam sempat 1 n3 je..tak pelah janji sempat jugaklah...
oklah hari ni nak becerita tentang "pendaftaran secara on line bagi tahun satu"

tahun depan farisyah dah masuk 6 tahun jadi kami dah ambil keputusan nak hantar PRA SEKOLAH...
alhamdulilah keputusan pun dah dapat,farisyah dapat masuk pra sekolah kat presint 16 (2)....
29/12/2011 ni kena pi daftar.

dah selesai bab pra sekolah...
semalam bincang dengan hubby nak hantar farisyah darjah satu kat 
sekolah bawah kerajaan negeri selangor.
dah upload borangnya...
tapi ari ni nak kena call comfirn balik dengan pihak JAIS
sebab ada mcm syarat2 yang dikenakan..huhuhu..

tetiba terlintas nak buka laman web didik
nak daftar tahun satu farisyah...
sekali buka...alamak ada 4 je lagi tempat kosong yang ditawarkan di sekolah presint 16 (2)..
nasib baik sempat.apa lagi terus isilah...

bagi sapa yang belum isi borang pendaftaran darjah satu bagi anak yang lahir pada tahun 2005/2006/2007 bolehlah mendaftar sekarang...
ini laman webnya...

bagi yang nak anak bersekolah di putrajaya 

dan bagi luar putrajaya pulak .
..


sekarang semua kena cepat kalau tidak anak kita akan jauh ketinggalan...

gambar selingan..


ibu rasa baru semalam ibu lahirkan farisyah,mandikan farisyah,susukan farisyah,
ibu peluk cium farisyah,teman farisyah masuk wad keluar wad,
setiap masa ibu gambarkan anak ibu ini masih kecil tapi rupanya anak ibu dah nak masuk darjah satu dah..

moga ALLAH sentiasa melindungi anak ibu dan menjadi anak yang PINTAR..

amin..amin..amin.. YA rabbi alaminnnnn......


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, December 7, 2011

WW SeJuk Perut mengandung....

selamat pagi semua...
n3 pertama bagi bulan disember...
rindu kat korang....
barulah aku perasan yang banyak n3 aku terbuat lagi...
huhuhuhu ...rupanya n3 kami buat family day pun aku tak buat lagi....
akhir2 tahun nie..busy sikit.....+ aku buat sorang lagi aku bertambah kebusy aku...
10Q @CHA yang sudi bertanya khabar kami sekeluarga

OKlah ..sebenarnya nak tunjuk aksi anak2 saudaraku n anakku sendiri solat berjemaah...
jomlah layan gambar diorang....

beriman budak lelaki berumur 4 tahun...
anak saudaraku..hilman..
makmun pulak...
yang kain telekung berwarna pink...
mestilah anak daraku..nur farisyah..5 tahun
n
yang telekung putih pulak,,
anak sedaraku Ainul Mardiah 6 tahun...




alhamdulilah..moga kalian kekal begini sampai besar...
sejuk perut ibu anak ibu rajin solat...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, December 6, 2011

BUAT MASA INI...

AKU HANYA MAMPU MEMBACA CERITA KORANG...
TANPA MENINGGALKAN SEBARANG KOMEN...
KERANA AKU TAK MAMPU + TAK SEMPAT ...
KASIHAN DIRIKU INI.....
SESUNGGUHNYA AKU RINDU NAK BERBLOGGING MCM DULU...
TAPI NAMPAKNYA......MEMANG SELAMATLAH...
TERUS MENCURI MASA UNTUK BUAT SEMUA INI MCM SELALU...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Saturday, December 3, 2011

JempuTan Ke Kenduri

N3 Ini Kan Melekat Ok...(3/12/2011)

kami sekeluarga ini menjemput kalian semua...
tak kira berada dimana ke 

MAJLIS PERKAHWINAN ADIK PEREMPUAN KAMI

JUHAIDAH BINTI JOHARI 
DENGAN
MUHAMAD AMIRUL OMAR BIN MUHAMAD

PADA 
2/12/2011 (JUMAAT)

DI ALAMAT

70/2 FELDA KERTEH 5
23300 KETENGAH JAYA
DUNGUN TERENGGANU

SEMOGA KEHADIRAN KALIAN
MEMERIAHKAN LAGI MAJLIS KAMI..
SEKIAN TERIMA KASIH....



"MALAS NAK SCAN KAD"..HAHAHAHA


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, December 1, 2011

Kenapa Aku -buat renungan kita bersama

(tuan rumah tengah bercuti-)


KENAPA AKU?

 (copy paste dari blog mujahidah solehah)


kenapa aku sering diuji?


firman Allah taala : apakah manusia mengira bahawa mereka dibiarkan sajamengatakan;"kami telah beriman"sedangkan mereka tidak diuji?(SURAH AL-ANKABUT:2)


kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?


firman Allah taala : boleh jadi kami membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah amat mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (SURAH AL-BAQARAH :216)


kenapa aku diuji ujian seberat ini?


Firman Allah taala : Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. (SURAH AL-BAQARAH :286)


bagaimana kan aku hadapi ujian ini?


firman Allah taala : dan mintalah pertolongan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada org2 yg khusyuk. (SURAH AL-BAQARAH : 45)


apa yang aku boleh dapat dari semua ini?


firman Allah taala : sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan (bayaran) syurga untuk mereka...(SURAH AT-TAUBAH : 111)

buat renungan kita bersama...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, November 30, 2011

BeraPa HarGanYa???

Selamat Pagi semua...
n3 ni khas buat mereka2 yang bertanya tentang N3 sebelum Ni..

1. soalan pertama berapa harganya?
kedai tue buat promasi RM 599 tanpa GPS n RM 999 dengan GPS

2.brand apa?
ini cik jue tak tahu...

3.apa funcction
semua ada,DVD,CD.TV,bluetooth,radio,kamera,dan touch scrin
itu jelah yang kami tahu...

ps;esok cik jue dah start cuti....seronoknya...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, November 29, 2011

New GAdJet....To My HubbY..

korang dah Lunch ke???
oklah tadi ada cerita pasal..pi nilai..
lama kat sana sebab hubby ada pasang gadjet baru kat kereta dia...
ok sebenarnya dah lama dia nak benda nie...
tapi biasala....tunggu poket penuh dulu baru boleh beli...
masa pi nilai ari sabtu tue...
kami kesana tujuan nak beli barang mak lang yang tak cukup...
jadi selepas selesai shoping barang maklang...
kami saja jalan2 cuci mata kat sana...
dan hubby jumpa kedai kereta...
mcm biasa memang hobby masuk kedai kereta nie...
n tengok2 terus berkenan dihati...
maka dengan harga yang berpatutan...dan berbekalkan sedikit duit yang ada...
maka hajt pun tercapai...
korang nak tahu apa yang dia pasang??? 
jomlah tengok....
anak daranya pun suka jugak....






 inilah dia bendanya....(orang lain dah lama pasang)
tengok model yang tersenyum..sebab boleh tengok video dalam kereta




ps:buat hubby sayang...ok sekarang dah puas hati ye...sebab dah dapat belikan


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

WeekeNd Kami

Salam Bersiaran Semua...
apa khabar koprang semua ditahun baru hijrah nie...
moga2 sihat dan kita semua mendapat keberkatan dari ALLAH s.w.t
hari ni lambat bersiaran ..sebab pagi tadi ada speech therpy farisyah...
alhamdulilah perkembangan yang baik farisyah memberi kerjasama yang sewajarnya...
good job farisyah..ibu sayang kamu...

cuti 3 hari mana korang pergi...
mesti ada yang ambil peluang pergi jalan2 kan...
kami????
ari sabtu memang hari yang memenatkan...
bangun pagi2,,,kemas rumah apa yang patut...
pastu melangkah ke IKEA pastu Meneruskan perjalanan ke NILAI...
kami kat NILAI lama gila ..hampir 3 Jam..sebab hubby beli Gadget baru untuk keretanya...
nanti cerita kemudian ye...
pastu terus ke ALAMANDA -parkson..beli hadiah untuk MAK laNG...
barulah balik umah...sampai umah dalam pukul 9:30 MLM...

ari ahad.
pagi lepak kat umah dengan farisyah hubby ada sambutan maal hijrah..
sampai tengahari gak jugaklah....
tengahari kami buat program tidur berjemaah...hahahaha..
lepas asar baru keluar..tempat yang di tuju MINES...pastu Pi UP TOWN mines..baru balik umah...

semalam..isnin...
duduk kat rumah tolong buat gift untuk mak lang..
penat aku rasa mcm aku je nak kawin...


oklah layan sikit gambar kami...
kat mana ...jom teka ye...

 bergambar dengan ibu dulu
 nak sorang2 pulak

 mesti ada dengan ayah pulak
tersenyum puas...



oklah selamat buat kerja semua...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa