Thursday, December 30, 2010

Mood...Silalah Datang

Tadi Pagi2 ade mOOd ..dalam kepala dah ingat nak tulis ape ..tapi tetiba hilang pulak mood nak mengarang..draf baru sikit ...tapi rasa macam tak sesuai..jalan2 sikit kasi komen sikit pastu dah berhenti ..mana tah hilangnye..cari punye cari masih belum jumpe sampai sekarang....
pagi tadi breakfast makan mee kongsi ngan nak dara pastu ambil ikan sardin kecik....tapi sekarang cik jue ras mual n kepala mula musing2 tak tahu nape..perut pun rasa sakit...nilah yang buat mood nak tulis2 n jalan2 tak tercapai...
korang perasan tak hari ini blog semua duk cerita pasal bola...yeyeye malaysia menang pastu duk cerita pasal si jaring runcing aweks apek..(mood hilang jadi malas nak cari link kalau korang nak tengok tepi blog cik jue member cik jue ramai duk cerita pasal nie)

oklah cik jue pergi dulu...nanti mood datang cik jue update kalau tak besok ajelah cik jue cerita pasal suka duka 2010.....



*****suka dan duka 2010.....lebih banyak duka dari suka....
pergilah 2010 dengan seribu kedukaan dan aku harap 2011 mebawa lebih banyak sinar kegembiraan buat ku...perlu kekuatan untuk menulisnye...******


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

KOraNG HaPPy Ye.....

Salam N Good Morning Semua.....Korang HappY ye..yelah mahunye tak sebab ESOK CUTI...senyum panjang je..dah la nak sambut tahun baru dapat pula pluss cuti sehari lagi..huhuhuhu..happy jekan.....
tak sampai 48 jam lagi kita nak sambut tahun baru...tahun 2011..makin berganjak tahun makin berganjak umur kita..tapi tak pe cik jue ade setahun lagi nak masuk alam 30 an....
KenanGAn terindah 2010 korang ape ye????
cik jue nanti next N3 cik Jue cerita!!!
tapi rasanye lebih pahit duka dari happy...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, December 29, 2010

TeTiBa PulAk TerIngat...

TetIba PuLak TerIngat Kisah MuLa 2 dulu DataNg duk Kat KL Ni...Cik Jue Tak PeRNah duduK Jauh DarI RuMah TetIba Dapt kerJa terus Ke KL....MasA Tu Rasa TakUt sangaT Nak duk soRang2 Kat KL Nie....TapI seBabKan DaPat kerJa GOv TerPaksa Gak TabaHkan Hati .....
1/8/2003-HarI perTama LapUr DiRi Kat MinDeFF....Kat sinIlah GakLah Kali PertAma Cik jUe KenAL NGan Cik HubbY ..kami sama2 LapuR diri...

inilah tempatnye kami sama2 lapor diri...

cik jue sewa rumah kat datuk keramat jalan lorong kiri 11
cik hubby pulak sewa rumah lorong sebelah...kami ni dulu kawan baik tapi selalu gak le bertegang urat...hari2 kami pi kerja sama2 jalan kaki ikut umah setinggan(tp sekarang dah jadi gurney high )
ingat lagi budak umah sewa selalu usik cik jue ngan cik hubby dan jawapan yang selau cik jue jawab
"mana ade sebesar bijik sawi pun aku tak de hati ngan dia tau"
tulah mulut celupar sangat...alih2 ambik kau dah jadi laki pun....

masa ni dah tunang...
lepas kawin kami menyewa kat wangsa maju Sek 10..sebulan RM 450...Ingat Tak dUlu aDe TaNah runtuh tahun 2006.masa tu cik jue berpantang kat kampung..cik hubby duk sorang2 nasib baiklah bukan blok kami sewa kalu tak jenuh jugak cik hubby...pastu kami pindah pulak kat keramat Pangsapuri BukiT baru...sewa RM 600 aduh perik betullah tapi demi keselesaan farisyah kami sanggup jugak time tue...mintak kuarters tapi tak dapat ....
mungkin rezeki farisyah kot....akhirnye dalam pertengahan tahun 2008 kami dapat kuarters tapi nun jauh di PUTRAJAYA..tapi tak pelah mungkin rezeki kami kat sini kot...pindahlah kami selepas 5 tahun duk KL.....
disebabkan jauh sangat Putrajaya Kl kami ambil keputusan mintak bertukar di mana2 kementerian kat area putrajaya dan sekali lagi nasib menyebelahi kami sebulan je cik jue berulang PUTRAJAYA - KL   akhirnye dapat tukar ke JPA..suka sangat2 masatue..6 bulan selepas tue cik hubby pun sama dapat tukar jugak..sekali lagi kami satu opis sebab cik Hubby pun saMa Dapat Masuk JPA....
(sepanjang kenal hingga sekarang hanya 6 bulan je kami berlainan kementerian lepas tue sama balik...kalau kat mindef kami satu tingkat-pintu belakang cik hubby ber sebelahan pintu masuk opis cik jue..kat JPA pulak cik Jue tingkat 4 cik hubbY tingkat 2...anak dara cik jue lak TasKa Kat TingKat 1)
sekarang kami masih di putrajaya dah nak masuk 3 tahun kami kat sini insayallah kalau umur panjang murah rezeki kami akan masuk rumah sendiri pulak @ salak tinggi...
perjalanan hidup yang panjang dan penuh dengan suka duka dan memang betul seorang anak yang kita ade insayaalh ada rezeki untuknye...dan rezeki kami bertambah murah sejak kelahiran puteri Tercinta..

dan inilah kami....

anak dara yang membuatkan hati ibu dan ayah tersenyum puas....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

N3 Khas "TeriMa Kasih AbAng"

"Ni N3 khas cik Jue Tujukan Kepada Cik Hubby, bukan niat nak menunjuk2 tapi untuk menyatakan sesungguhnya cik jue amat berterima kasih kepada cik hubby dengan ape yang dilakukan kerana cik jue tahu cik hubby akan baca n3 ini sebab setiap hari dia tidak pernah miss baca blog cik jue"

Semalam Cik HubbY tak kerje cuti sebab menunggu kedatangan "kekasih hatinye" yang akan tiba dari johor tapi  "kekasih hati"cik hubby tak jadi datang sebab kesihatan tak mengizinkan....jadi cik hubby duk kat umah jelah...sebab cik jue kerja dan farisyah tetap kami hantar ke taska....
sebelum tue cik jue nak tanya.....
Ape perasan korang balik aje umah semua kain dalam bakul dah siap di lipat,rumah yang ditinggalkan pagi tadi kelam kabut tapi balik dah siap kemas....bilik tidur dah siap tukar cadar baru...dan ayam yang keras macam batu dalam peti ais dah siap dikeluarkan..menunggu untuk dimasak....!!!!

Perasaan Cik Jue??? Memang Happy sangat2 senyum sampai telinga hilang rasa penat badan nie.....

sepanjang kami berkahwin memang cik hubby mengambil tugas sepenuhnye dalam membasuh dan menyidai baju yang dibasuh..seingat cik jue boleh dikira berapa kali je cik jue basuh baju sepanjang 5 tahun kami berkahwin...memang cik hubby banyak menolong dalam kerja rumah ni..bab mengemas yang betul2 punye...(bukan hari2 tau seminggu sekali atau 2 minggu sekali) memang dialah yang akan mod lantai,cuci kipas alihkan sofa..cik jue hanya kan menolong ape yang patut je...hehehe...
memang beban kerja umah amatlah senang sebab ade yang sudi menolong tapi satu je tak berapa nak berkenan dengan peranagi cik hubby ni dia seorang yang panas baran..pantang silap sikit membebel dia panjang tau....tapi tangan kaki taklah sampai pernah naik ke muka...kalau dia marah janganlah sesekali melawan tak pasal2 nanti kena bebel..memang melelehlah air mata nie keluar....

Buat cik hubby tersayang .".terima kasih sebab sudi menolong ibu buat kerja umah dan yang paling ibu tak sangka abang sudi tolong lipatkan baju dalam bakul kerana ibu tahu itulah kerja yang paling abang tak suka lakukan...sesungguhnye ibu rasa amat bertuah kerana telah meberi ibu seorang suami yang sudi menolong dan bertolak ansur dalam melakukan kerja umah cuma satu aje ibu pohon....TOLONG KURANGKAN PANAS BARAN ABANG...hehehe jangan marah ye.....LOVE U So MUCH.....

.....cik hubby sayang....



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, December 28, 2010

AkhIrNye......Dah Siap...:-))

Suka sangat2 sebab yang nak cepat semuanye dah siap ....sekarang tinggal yang biasa2 je..tu pun masih banyak la....tapi takdelah nak buat ari ni ..yang lain ala2 macam slow n steady...suka lah bolehlah berjalan2 cari kawan jap....tapi kepala kosong pulak nak buat N3 tapi trak pe jap2 lagi datanglah tue bergolek2....kalau datang nanti cik jue buat n3 tapi tak datang cik jue dengan bangga dan berbesar hati akan buat BW secara keseluruhan...huhuhu..terima kunjunganku ye....(ayat tak boleh blah...)


comelkan....

tetiba lak ade gambar ayah dan anak nie...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

CuKup UntUk Hari Ini...

Ayat Macam sedihKan..Bukan ape Hari Ni tAK bOLEH nAK bUaT n3 nAK bW rASA mCm TAK SEMPaT JE sEbAB aRI nI lAST BuaT seMUa seBab Dan NAk ClosiNg SebelUm aKAun Bukak Balik...nampaknye memang kena tumpukan sepenuhnye pada akaun pesara india yang nmasih ade diatas meja nie........sapa yang tinggalkan link insayallah sempat jue akan jelajah korang........


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, December 27, 2010

Cik aNOm KeNapa PerlU BalaSaN...

Nak CAkAp pAsal Isu HanGat + HangIt SikiT nIe...Dan Banyak SanGat BendE ni Di perKataKan BagI mereKa Yang memANg Dah oTai Dalam BlOg...Isu Nye Ialah

PeNgOmen CIk AnOm Tak Puas HAti????
Memang Kadang Kita Kan Rasa kecewa sebab Bila Kita tiNggalKan Jejak Tapi Orang Tak Bagi RespoN atau X sudi MenBalasnya..Bukan Cik Jue tak Kena Benda Nie Tapi ToloNgLah fikIr PosiTIf sikIt..CuBa kIta PikIr seJenak Ape SeBab kiTa masuk daLam DuNia bloG Nie..

ADeKah Kita Nak suRuh oranG koMen CerIta Kita ke???
AdekAh Kita Nak blog kita GlamOr ????
CuBa KoranG bagi seBab KoRang SeNdiRi ye.....

Cik Jue ade JugakLah TiNggaLkan Jejak Kat BerBERapa bloG nie tapI Dia Orang Tak Kasi respon pun Tapi TakPelah cik Jue TetAp TiNggalKan Jejak kerana Cik Jue yang suka baca BloG diaOranG... DiOrang Tak Paksa  cik jue suKa BAca CerIta DiOrang,
Cik Jue tiNggakLan Jejak sebAb Cik Jue Nak KAwan denGan DioRang...

MasIng2 ade KomitMen SenDiri ..Kat opis Bukan MAsa nak BerBlog aje...jadi Korang Kena Paham dioRang jugak...Ade Jugak seseteNgah Opis Yang BLOCK kan BloGspoRt..Dah tue Macam Mana DioRang NAk KunjunG balik....

ToloNglah Fikir BenDa PosiTif sebelum kita Membabi Buta Nak Marahkan orang ....
tak semua manusia itu sempurna.....
ingat pikirkan matlamat asal kenapa kita join dunia blog ini????

 ingat lah...

blog bukan tempat kita cari gaduh...
blog bukan tempat kita menyumpat...
blog bukan tempat kita cari musuh....
tapi blog...

perapatkan hubungan sesamakita walaupun kita tidak mengenali
mengurangkan masalah yang melande...
blog juga mewujudkan sharing is charing....

jadi kalau korang malas dan menyampah dengan mereka yang korang tinggalkan jejak tapi tiada respon korang ..dah tak payah lagi pergi blog diorang tak payahlah korang nak tinggalkan komen yang menyakitkan hati tuan punye blog..tak pasal2 korang dapat dosa kering....

buat mereka yang tinggalkan jejak tapi cik jue tak follow lagi atau tak singgah lagi mohon maaf ye sebab busy sikit akhir tahun orang nak tutup akaun nie....(biasalah kerani cabut bahagian kewangan nie)..

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Jom MakaN BerSama KAmi...

Dalam2 nak diet tue sempat lagi cik hubby mengajak pi makan tempat best2....

pertama:
jumaat malam sabtu....esokkan cuti..jadi malam nye berjimba2 cari kedai makan...
pilihan kami sebab baru lepas gaji...
REstOreN SABa @ CyBerJaya.....(luPa Nak snap GamBar ni cik GooGle pUnye)

air kesukakan di SABA

ni nasinye...
cik hubby makan sorang..
cik jue kongsi dengan farisyah banyak tu tak habis makan sorang...
memang bestlah kita orang pasti akan pergi sana sebulan sekali....



kedua:
sabtu malam ahad..ni tak boleh blah....jam 12.30 tengah malam...
kaki melangkah laju mengikut kehendak anak dara yang lapar pada malam hari nak makan KFC....(camana nak diet nie...huhuhuhu)

 inilah yang dilayan pada malam hari...
huhuhu bestnye..memang ranggup gile
(kita orang memang tak makan lepas balik bezday party  tue...sebab tue farisyah lapar)



KetIGa:
Hari Ahad Petang....
Selepas penat mengemas rumah..cik hubby yang bersungguh2 macam biasa bila mengemas habis di Valkum rumahnye...
Kami  Pakai RedaH aje Pi kedai Ni..tapi cIk Hubby Kata reject sebab Tak suka sangat..(bukan tak sedap tapi bukan selera cik hubby)


kedai yati ayam percik cawangan bangi

anak dara yang posing

ni air yang kami order...

 nasi kerabu ...rasa biasa je...
set nasi goreng bersama ayam percik...(cik hubby kata tak sedap)
ayam percik dia sedap...


inilah kisah makan kami di hujung minggu..cik hubby kata minggu nie asyik makan besar besok dah kena masak kat umah...
cik hubby tak puas hati makan kat kedai yati
"ade tag 5% kedai biasa je..berbanding dengan Restoren SABA....sedap Tag pun tak de...
(pantang cik hubby kalau bayar mahal2 makan boleh nak telan di tekak dia yang tak cerewet tue....)

kalau korang nak try pergi aje...bagi cik jue ok je.....ade rasalah jugak...

****hancus diet cik jue nasib baik makan sikit semua kongsi ngan farisyah***

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

500 BLOG

alamak tak perasan harap2 masih sempat ye...
*
*
*
*
*
Owner BloG...
Cik Jue...(iBu Farisyah)
Name BloG...
anna-jueanna.blogspot.com
(anna: nam panggilan kat umah)
(jue:nama panggilan kat opis na  bdak2 blog n sapelah yang mula2 kenal kita sebab namakita ...JULIANA)

Tujuan Buat Blog...
Mula2 suka2 buat cerita pasal anak dara last2 dah minat dan jadi  sharing is charing..huhuhu


sape2 yang sudi jelajah terima kasih tinggalkan link nanti cik jue kunjung balik ye...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

MeJa FaRiSyah

anak Dara cik Jue kalau Kat UMah Layan DVD Tengok Cite Upin ipin,Doremon,Dora,Bunny N Friends Tapi Ade CiTe BarU Masuk DLm List Princess...kalau Dia LAyan memeng Tak Bergeraklah Dari mejanye..Tak Kisah NAk BUat APe Pun Boleh..CuMa kadaNg2 tue geram gak bila tengok cite memang langsung tak layan kalau kita suruh buat ape....salah satu sebab cik jue galakkan dia tengok ialah nak betulkan percakapanya tue...jomlah layan ye...

tengok kusyukkan....

tengok masih tak sedar org sanp gambar dia...

tengok tue tak sedar lagi...masa ni layan cerita doremon...

alamak dah perasan siap buat "peace" lagi...




10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

happy bezday FaeizRiLL asYraf

Morning semua..weekend korang kat mana????cik jue lepak kat umah je....tapi ari sabtu tue sempatlah pi bezday party FAeizRiLL AsyRaf

tak sempat nak cerita banyaklah...
jom layan gambar je....

si kecik berbaju biru yang sambut bezday...

kami yang posing...

farisyah yang tak lepas peluang bergambar

antara jemputan yang datang...

buat asyraf...
happay bezday yang ke 2..Acik jue doakan moga asyraf sihat selalu,panjang umur,murah rezeki serta menjadi anak yang soleh buat mama dan abah...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, December 24, 2010

TiNggI tue....

Selepas mengira jumlah kolari yang perlu diambil sekarang inilah jawapanye...

Your Results

BMI: 35.8 (Obese)

BMI Range Category
The above BMI categories are not applicable for children or pregnant women.
Less than 16.5 Severely underweight
16.5 - 18.5 Underweight
18.5 - 25 Normal
25 - 30 Overweight
30+ Obese

Basal Metabolic Rate (BMR):
1513 Calories/Day

Calories Burned Per Day:
2080 Calories/Day

This is an estimate of the number of calories you burn a day incorporating your activity level. For an estimate of the calories burned during different exercises, see our calories burned calculator.

Food Consumption Per Day:

2080 Calories/day should maintain your current weight.

1580 Calories/day should lose approx. 1lb of fat a week.

Alternative Calculation Method

The above BMR calorie data is based on the formulas developed by MD Mifflin and ST St Jeor. The Harris-Benedict equation is also commonly used and yields the following:

BMR: 1622 Calories/Day

Adjusted for Activity: 2230 Calories/Day

maknanye kat sini ...cik jue perlukan.....

2230 calories untuk sehari ...
Ok Esok Mulalah Cabaran Cik Jue Untuk Menurunkan berat badan dengan cara sihat....

mula2 taget nak cecah ke angka 7 dulu..tunggu ye..moga2 berjaya... 




Kejayaan Pasti AkaN jadi MilikU kalau Betul2 aku Berusaha....


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Suzie...TerIMa KasIH Banyak2...

n3 khas Buat Suzie .....

(inilah suzie ngan anak terunanye...)

TerIMa Kasih seBab Sudi MemBantu Cik Jue....2 haRi Lepas Cik Jue Buat N3 Ni...ramai kawan2 yang bagi support terima kasih banyak2 ye tapi yang buat cik jue terharu dan berterima kasih sangat2 pada suzie...sebab kasi komen nie kat cik jue

"cik jue..just nk bagi tips sket la..sbb xnk cik jue diet cara yang salah :)

cik jue kira dulu kalorie yg bole dibakar oleh badan cik jue..bole google calori calculator..masukkan berat n tinggi dia akn calculate bape calori yg perlu cik jue amik daily..let say badan cik jue kena amik 2000 kcal (average utk ladies), so cik jue just mkn 1500kcal je sehari..so sehari cik jue dan kurangkan 500kcal sehari utk dibakar...sepatutnya bdn cik jue akn bakar 2000kcal kan..so dia akn bakar 1500kcal utk food yg cik jue amik haritu..n lagi 500kcal yg badan cik jue bole bakar dia akn bakar callorie yg smlm pnya..sbb utk hari tu cik jue dh kurangkan 500kcal..begitula seterusnya..mmg confirm akn turun berat badan..seminggu 1.5-2kg pn dh ckp bagus..dgn cara ni maintain n sihat..

utk pengetahuan cik jue..air msti ckp ok..tu enjin penting utk bakar calori..berat bahagi dgn 30..so tu la jmlah air diperlukan oleh bdn cik jue..let say 60kg/30 = 2L..so 2L every day..mmg berkesan..

biasakan mkn nasi utk lunch amik 1/3 je dari pinggan..1/3 lagi amik vege n 1/3 protein..ikan or ayam or telur..

1 1/2 cwn nasi putih = 250kcal...sebijik karipap = 120kcal..so nmpk x..even karipap kecik tu kecik size dia tp calori yg tinggi..baik mkn nasi lg kenyang n calorie within control..so klu nk diet secara seimbang amalkan mkn ikt calorie..control calorie intake..berat akn turun dan maintain..

kurangkan minuman bergula..bykkan minum air mineral..msti ckp..mee goreng/bihun goreng approx +-500kcal sepinggan..tp kenyang ke? compared wth nasi 1cup @ 1/3 of plate + 1/3 vege + 1/3 protein = +-550kcal..which one lg kenyang n sihat dgn nilai calorie yg lebih kurang sama :)

kalau nk tgk cara diet kita bole bg email add kita invite ke diet blog kita..tp lama xupdate ..hehe sbb bz:D so far kita just maintain berat skang..sbb xbtl2 diet..tp maange to maintain weight..tu kira ok la..klu dh cpaai berat ideal nnti senang nk maintain.. :)

cara cik jue diet tu bole memudaratkan kesihatan dan badan jadi lesu sbb kena tahan lapar giler2..so be smart ok :)

p/s: biskut tu amik yg hi-fibre..tgk calorie dia..as long as daily food taken within calories neede..dont worry..jgn tkt utk makan..now habit kita klu beli ape2 biskut or food..msti tgk label nk tgk bape calories..klu bende tu xmengenyangkan tp high calorie..kita xamik sbb membazir..ye la bkn ckp mkn 1 kan..dh la high callorie :) "

terus aje dapat komen ni terus GooGle dan dah dapat jawapannye..suka sangat...sekarang cik jue kena ikut nasihat yang suzie kasi tue..kena kira dulu sebelum makan bukan main hentam aje...perut cik jue dah mula sakit sejak semalam tapi tak pasti sebab period atau gastrik melanda lagi......


huhuhu terima ksaih ye suzie..nanti cik jue kasi email tolonglah cik jue ye..jasa dan budi suzie ..cik jue kenang sampai bila2......huhuhuhu

"hati gembira dan berbunga2 sebab ade orang nak tolong cik jue"

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

"HilaNG suAra Ku"

Salam Jumaat Semua,korang ape Khabar aRi Nie...Lain MAcam je cik Jue NieKaN bertanYa Khabar puLak......buka ape saja nak hidupkan hari yang rasa macam gundah GuLaNa Pulak HarI nie..NApe YE?????LaIn McM rasa...MungkIn sebAb "denDera MeRAh BerKiBar deNgan MegahNye" Tak Tahan RaSanYe..Perut RAsa SakiT dan PedIh aJe.....(gastrik ke..ke masuk angin nie...)
KoraNg Tahu HaRi Nie Cik Juie HilanG suaRA ..Kadang2 keluar kadang2 Tidak..yang Tak Tahan Sekali Keluar Mcm Orang lepas BUat Konsert Je...Nak BUat Macam Mana Ye..perit BetUl Tekak cik Jue Nie..dah Bergeleng2 cik Jue minUm air Dari semalam Lagi...PAgi TAdi Kejutkan Cik HubbY pakai Tolak2 Ngan Tangan Je...Tak Panggil  Pun (bkn Tak panggil suara tak Keluar)...korang ade petua ke ubat ke camana nak kembalikan suara cik jue nie....


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, December 23, 2010

BerjayaKah ciK jue.....

Berjayakah CikJue nie??risau hari ni dah masuk hari ke 4 tapi mampu bertahan harap2 berjaya bukan nak banyak pun sikit pun jadilah....hehehe korang agak2 apelah yang cik jue nak buat..ini macam dah tekad nie..kali ini betul2 nekad.....

nak cerita sikit..ari sabtu lepas cik jue ade pergi cuba LONDON WEIGHT MANAGEMENT punye prodok..hanya bayar RM 15 kita dapat try produk dia..huhuhu cuma kena betul tahanlah dengan dia punye promasi,silap boleh terpengaruh..memang cara yang rawatannye bagus banyakkanlah cik jue lost 4 kg selepas buat 2 jam treatmentnye (cik jue turun banyak sebab cik jue ni jenis gemuk air)..korang banyaklah kalau takn de kekuatan mesti tepengaruh dengan rawatnnye tapi harga rawatnnye itu btidak mampu untuk cik jue..total nak betul2 ramping n turun kepada berat ideal sebanyak RM 32 Ribu untuk hasil Terbaik tapi walau bagaimanapun dia adelah pakej yang lain....huhuhu tapi cik jue tetap tak mampu......dan cik jue tak boleh buat sebab cik jue malu..malu sangat..sebab treatment hanya boleh pakai seluar kecik n tuala je...(tak payah bayangkan ye)

Tapi cik jue suka sangat walaupun tak boleh nak teruskan rawatannye tapi cik jue ade pengalaman baru tentang berat badan cik jue...sekarang cik jue berusaha menurunkan sendiri berat badan cik jue,konsultantnye telah mengajar cik jue cara pemakanan dengan betul...
hari ini hari ke-4 cik jue masih belum menjamah sebijik nasi opun..moga bertahan sampai hujung minggu nie dan peneman setia cik jue ialah....
  • pagi breatfast makan kuih atau biskut @ sekeping roti bakar  je ngan air milo atau teh...
  • tengah hari cik jue makan bende berasaskan mee @ bihun mengantikkan nasi @ lauk je
  • dan malam makan oat ngan susu atau 3 keping biskut je....pastikan  tidak makan 2 ape2 sebelum waktu tidur sekurang2nye 4 jam...(ayat cik jue ni peningkan)....maknnaye kalau korang tidur pukul 12 korang kena berhenti makan pukul 9 mlm...
ade sebab kenapa nak turunkan berat badan .....thank ayah support ibu..moga ibu berjaya!!!!
doakan cik jue ye..chayok-chayok..cik jue pasti boleh....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

SemalaM tak BersiaraN tapI......

SaLam seMua...semalam tak bersiaran malah tak buat BW pun,malas sangat semalam..mood memang kelaut..semalam balik klinik buat kerje terus lupa nak buat N3,bukan jugak ingat nak BW korang tapi nampaknye memang tak sempat pluss pekara biasa tenet lem....jadi menambahkan lagi buat mood cik jue ke laut china selatan perginye....rasa mcm rugi pulak ....hari ni nampaknye lapang sikit bolehlah balas balik yang semalam..hehehehe..
Pergi klinik putrajaya ambil ubat cacing biasanye bagi ubat cacing bentuk cecair tapi kali ini kasi bentuk tablet pulak sebab farisyah dah masuk 4 tahun..nasib baiklah malam tadi farisyah ni jenis tak kisah maka selamatlah ubat tue ditelan malam tadi...
walaupun cik jue tak bersiaran semalam dan trafic cik jue jatuh sikit dua tiga minggu nie..cik nuffnang sayang telah menambah BE cik jue...;suka sangat sekarang BE cik jue dah meningkat menjadi 3...hehehe walupun sikit bagi korang tapi bagi cik jue ni dah banyak...

buat cik NuffNang sayanG...
cik jue ucapkan terima kasih banyak2
tanpa iklan nuffnang blog cik jue kurang sinarnye
jadi cik nuffnang sayang
kalaulah ade lagi....
jangan lupa kasi ye...



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, December 21, 2010

Naik Bas...

Hari Nie mendungkan..ini bukan ibu aka Cik Jue..hari ni farisyah yang nak menulis..ibu duk kat opis diam2 buat kerje tau...
kat putrajaya nie banyak bas hari2 tengok bas..sya teringin nak naik bas..tapi ibu n ayah tak nak naik bas....bas kat putrajaya nie rega dia RM 0.50 je satu perjalanan...
minggu lepas ayah nak balik kerje lambat..pastu sya nak balik awal..sya ajak ibu balik dulu..ayah kasi kunci motor suruh ibu balik dengan sya tapi sya tak nak ajak ibu naik bas..pastu ibu kata ok...
sya suka sangat dapat naik bas..kat dalam bas sya tegur semua orang..hehehe sya kan peramah...
suka sangat pastu bila dah sampai umah sya terus telefon mok tok cakap ngan mok tok sya naik bas...lain kali sya nak ajak ibu ngan ayah naik bas lagi....
huhuhuhu sya suka sangat nie...

tengoklah muka sya suka sangat nie...

ibu pun sama nak posing gak...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Makan Ubat.....

Salam dan Selamat Pagi..Hari Ni tak de AutoN3 ye..jadi lambat sikitlah bersiaran ye...
korang semua sihat ke...cik jue masih selsema..tapi ni nak cerita kisah makan ubat..tapi bukan cik jue le....kisah budak nie.....(layan gambar sambil bercerita)

ini ubat yang farisyah kena makan..
  • ubat demam
  • ubat batuk
  • ubat selsema
  • ubat antiboitik
  • huhuhu termasuklah appeton

 ok ini ubat demam..farisyah nak makan nie acik
ok farisyah makan sendiri tau...
 
ibu tolong picit sampai habis 

pastu kena minum air sikit..
ok dah siap makan ubat....
pandai tak farisyah makan ubat sendiri...
ibu cakap farisyah memang sejak dari keci memang tak susah makan ubat..hehehe

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Monday, December 20, 2010

Selsema....Sejuk..tenet lembab...

Aduh kisah hari Ni..pagi2 bising jalan 2 jem..pastu sekarang hidup pulak tak berhenti 2 mengalir..nilah padahnye berendam dalam air semalam lama sangat....tambah pulak keadaan opis yang semakin hari semakin sejuk..kadang2 rasa mcm sampai ke tulang...huhuhu  sejuk..hujung jari rasa mcm kebas je....kat opis mcm org berpantang pulak rasanye..siap baju sejuk n stoking...lengkap..nak pi toilet pun malas......
pastu tambah pulak tenet yang makin slow mungkin dia pun sejuk gak rasanye...tambah2lah buat mata nie rasa macam nak pejam jeeee.....tak blh buat BW nampaknye balik umah nanti cikgu kena belek2 blog korang..mesti ade cerita bestkan....


teringat si anak dara kat tingkat 1 agak2 taska dia sejuk mcm nie tak..kesiannye..tadi dah bekalkan baju Sweater upinipin kat dia...

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Kiss Me ....

Wah tajuk....menakutkan tak????
bukan nak suruh cium cik jue tau..nak cium pun boleh gak....hehehe


disebabkan farisyah nie memang suka cium  cik jue n cik hubby kami telah bersepakat nak buat contest ciuman..belum start lagi nanti bila dah start akan diberitahuye....
contest untuk ayah atau ibu atau mak atau bapa sedara dengan anak2...syarat dia kan diberitahu kemudian berserta denagn hadiahnye sekali..kali ni cik jue ingat nak kasi lebih sikit hadiah buat mereka yang menyertai...
sapanak join sila angkat tangan..dan tunggu arahan selanjutnye dari cik jue..
BINTANG KAT KORANG YANG RAJIN JOIN CONTEST....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Kesesakan Yang TerUk Di PutRajaya....

Hangin Je ari Ni ..Jalan Putarajaya sesak teruk ..korang bayangkan ye Cik Jue datang opis ngan Motor turun Umah PuKul 7.30pagi tapi cik Jue sampai Opis dan Punch Kad 8.03 pagi..biasanye cik Jue akan SamPAi Dalam PukuL 7.40....Sakit Hati BetuL......
Konon Nak Buat perubahan nak Buat loroNg bas Kat Dalam PutraJaYA nie Tapi Hampeh Jalan sesak TerUk memang Ramai GiLe Punch merah ari Nie....sakit Betul Hati Nie...
dia oarang ni buat kerje macam tak nak pikirkan...memang jenuhlah perbadanan dan polis trafik kat putrajaya nie kena sumpah seranah dik orang ramai

MemanG SenGal..........sakit Hati Betullah....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Weekend di Desa Water Park...

Morning Semua....monDay MooD ke???hehehe..biasalah hari mula2 kerjekan...tapi cik jue happy sebab nari nie GAJI....rasa macam lama sangat dah tak dapat gaji nie...

Weekend korang camana????? nak cerita sikit pasal weekend..ari sabtu lepak kat umah je..petang jalan2 jap ronda2 tak de pi mana pun...ari ahad ade kisah best....
ari sabtu pagi kot farisyah ade tengok cerita apetah...(x pasti) pastu kat situ duk tayang org mandi kat desa water park..pastu dengan selamba mangajak pergi le...
malamnye cik hubby suruh farisyah tidur..nak umpan punye pasal dia cakaplah
"kalau cha tidur esok ayah ajak pi mandi kolam yang ade gelongsor macam dalam tv tue"
ape lagi tersenyumlah si anak dara...tanpa di tepuk2 terus tidur....
pagi ahad ...biasalah selepas solat subuh cik jue pun naklah sambung tidurkan..baru je nak lelap anak dara dah bangun ajak ayah mandi kolam...huhuhuhu..terkezut cik hubby anak daranye bangun tanpa dikejut (farisyah ni biasanye bangun lambat kalau weekend..memang kena kejutlah baru bangun)...
oklah cik hubby kata oklah nanti kita pergi awal lagi nie...
dalam kul 10 kita orang keluar dari rumah..jalan2 cari makan jap..pastu terus bertolak ke...
DESA WATER PARK
sampai kat sana dlm pukul 11.30..barisan nak beli tiket bukan main ramai lagi...cik hubby ingat nak batalkan je..tapi kesian pulak tengok anak daranye tue...beraturlah jugak....

harga tiket ye...
RM 20 UNTUK DEWASA
RM 14 UNTUK KANAK-KANAK(BWH 2.5 KAKI FREE)

maka cik jue kena RM 54 sebab tinggi farisyah 3 kaki lebih...
seronok tengok farisyah main 2...termasuklah ibu n ayahnye yang best main air(dah lama tak masuk last masuk mengandungkan farisyah 3 bulan ade family day)
mula2 tak snap gambar sebab semua simpan dalam loker..last2 dah nak balik baru ambil gambar tue pun tak banyak..orang memang ramailah..maklumlah cuti sekolah....
jomlah layan gambar cik jue n farisyah..cik hubby tak de sebab dia yang ambil gambar..hehehehe

masa ni dah tunggu cik hubby ambil kete tapi takpelah..konon2 baru sampailah..

bila cik jue n farisyah jumpe air....

kami lagi...

dah nak balik dah..posing dulunye...

DESA WATERPARK...

sekian dulu dari cik jue...dan inilah penutup untuk cik jue sekeluarga untuk tahun 2010 ini...


10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Saturday, December 18, 2010

Sekali melangkah takkan undur lagi...

hari sabtu yang best..mendung je kan....nak cerita sikit pasal bende nie...sekali melangkah,sekali terjebak takkan undur lagi dan tak mampu ku undur...
sebelum aku melangkah
aku sedar jika aku melangkah aku takkan undur lagi
kerana kau dunia baruku..
kerana kau aku disini
mencari kenalan serta kawan
mencari pengalaman serta pengajaran
kerana kau
aku hidup penuh gembira bersama insan tersayang...
terima kasih kerana sudi mendengar segala luhanku
kau sesekali tidak pernah mengeluh..
sehari tidak bersamamu...duniaku..
kosong,bosan serta sunyi
tetapi kadang2 aku terpaksa juga meningglkan mung
tetapi kau jangan bimbang 
walaupun aku tinggalkan mung..tetapi hati inin tetap padamu
kerana kau sahabtku,
kerana kau sumber inspirasiku
kerana kau kekasih hati ku
kerana kau...
blog ku



"korang sanggupke ???cik jue memang tak sanggup..selain cik hubby n farisyah..blog jugak dunia cik jue..
FB x de tak pe..blog tak de sunyti tue....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa