Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul



Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran

Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela

rasulullah...hijaz

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Wednesday, February 24, 2010

ANAK KU DAH MAKIN BERANI....

klu korang tengok post aku yang lepas2 (aquaria @ jalan2 kat mines)pasti korang perasan yang farisyah nangis bila tengok ikan n patung doremon yang besar tapi sekarang aku sendiri terkejut perubahannye alhamdulilah tapi satu yang tak best.....farisyah boleh naik lif sorang2 sampai tingkat 11 dan turun kembali kat tingkat bawah...YA ALLAH rasa nak terbang jantung aku n hubby tengok dia tak de kat depan lif..panggil aje nasib baik dia sahut...jadi kami tahulah dia dalam lif sorang2...berkejar aku lari ke tingkat 11 sampai aje budak2 yang main cakap dia dah turun ke tingkat bawah sekali lagi aku berkejar ke tingkat bawah ...alhamdulilah dia dah bersama2 ayahnye...(hubby aku tunggu kat bawah)...farisyah jangan buat macan ni lagi..boleh mati ibu...kalu farisyah hilang...ape lagi kena marahlah dia.....kesian pun ade ..geram pun ade...biarlah dia kena marah moga ia jadi pengajaran kat dia....
FARISYAH OH FARISYAH.....PLEASE JANGAN BUAT LAGI...TAKUT IBU N AYAH

kalau dulu tengok benda macam ni dia akan nangis tapi sekarang siap boleh mintak ambil gambar lagi
  

 
dulu ayah suka offer dia naik ni sebab ayah tahu farisyah takkan naik tapi sekarang dah takut nak offer sebab klu naik taknak turun.....



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

JOM DERMa Darah...

ari Ahad Lepas aku Pi Jalan2 Kat Jaya Jusco Taman Equine,saja habiskan masa hujung minggu...tak disangka2 ade kempen derma darah...my hubby ni fobia sikit dengan kempen derma darah terus pergi tanpa banyak soal isi borang nak derma darah...aku n farisyah tengok aje....jomla h derma darah  hubby aku ajak....malaslah takut nanti jadi macam dulu darah tak cukup(dulu aku pernah derma darah tapi tak sempat penuh aku rasa macam nak tumbang) aku tengok hubby aku bukan main semangat lagi....aku baca kat artikel yang disediakan tu "kami amat memerlukan perderma darah kerana stok simpanan darah semakin berkurangan, kami amat berharap agar Tuan2 npuan2 dapat memberi kerjasama dalam menambah stok darah "stok darah yang paling sedikit dalam simpanan ialah darah O...."
alamak aku darah O jadi tak salahkan aku derma darah aku...moga darah aku dapat membantu  insan yang memerlukan pada saat ini...bincang jap dengan hubby aku pasal farisyah....oklah aku pun ikutlah prosedur untuk derma darah...takut...berdebar....n...mcm aku rasa......tapi yang paling best berat badan aku turun sikit.....takpelah walaupun turun sikit tapi itulah hasilnye....dan ini buktinye....

dah selesai derma darah...kerusi sebelah aku tu hubby aku punye dia siap dulu...tengok anak aku menjadi peneman setia ayah n ibu sedang derma darah
aku rehat jap selepas tiub dibuka...farisyah sibuk bertanya..sakit tak?

inilah pengalaman ku kali kedua derma darah setelah 5 tahun lepas...kami dijamu dengan air milo,100 plus,roti dan biskut...semua farisyah yang habiskan....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Sunday, February 21, 2010

Rambut Baru Farisyah....

rimas tengok rambut farisyah yang mula panjang...lagipun dia sendiri kelihatan tidak selesa dengan rambutnye...satu lagi maslahnye farisyah ni tak suka tocang rambut menambahkan lagi kerimasan tambah2 musim panas ni...aku n my mum bawalah farisyah pi kedai gunting rambut kepunyaan kawan sekolah aku dulu ZILAH...
mula2 farisyah nangis masa nak gunting lepas tu terus ok....puji sikit kata rambutnye lawa n nak tangkap gambar..senyumnye melereklah...
niade aku snap gambar farisyah masa potong rambut...


    aksi farisyah masa kena potong rambut....hasilnye kat bawah ni
                           inilah rambut baru farisyah

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Friday, February 19, 2010

Balik Kampung Cuti Tahun Baru Cina

masa yang tunggu sudah tiba dah lama benor tak balik umah mak aku kat terengganu...habis aje kursus malam tu jugak aku n family angkat kaki balik kampung...dalam kul 8.00 malam gerak dari putrajaya..singgah kat  JJ jap shoping sebab ade barang nak beli pastu berhenti makan  ...dalam kul 11.30 baru tolak balik...walaupun dah tengah malam tapi kete masih banyak lagi kat jalan raya...hubby aku bawak kete dari mula sampai cherating pastu dah takleh pi katanye aku pun bawaklah...sampai umah..alhamdulilah sampai gak kami sekelurga kat umah mak aku jam 4 pagi dengan selamat...
balik kali ni best sebab semua adik beradik aku ade (kecuali abe aku le duk jauh sangat tapi tak pe kami tunggu kepulangan mung sekeluarga akhir bulan ni )ape lagi banyaklah xtvt yang kami jalankan...Best sangat sebab bukan senang aku n adikberadik nak kumpul macam ni....
mak aku apa lagi senyuman panjang aje anak2 dah balik semua kalu tak duk berdua aje ngan ayah aku kat umah
salah satu XTVT  yang tak pernah kami lakukan sekeluarga ialah main bowling (maklumlah area umah aku mana ade bowling selama ni sampailah MESTRA MALL dibuka) kat bawah nia ade result boling yang kami main
aku : 104 
ayah: 103 (first time main bowling)
hubby : 103 (makin merosot pemainanye)
Jue-Dah : 100 
adik eja : 95 (kesian bola last semua masuk longkang)
kak ngah : 66 
Jue-Neida : 45 (paling last kesian)
mak tukang tengok ngan farisyah...abang chik takde ikut kawan2 dia pie jalan maklumlah esok dah nak balik PLKN

jom layan gambar kami ...

AKSI KAMI MASA MAIN BOWLING
SEMPAT POSING 
AKSI DEPAN PLKN MASA OTW BALIK PUTRAJAYA SINGGAH HANTAR ABANG CHIK KAT KEM YANG JAUH DIDALAM HUTAN...KAT JENGKA 6 PAHANG

Best nye kalu dapat berkumpul macam ni lagi....keluaraga happy sokmo ialah keluarga milik EN Johari N Puan Zainab...love u all alwaiz

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Thursday, February 18, 2010

Kursus ......IPN Sabak Bernam

Bermula episod duk cari kursus supaya cukup 7 hari untuk tahun ni ..akhirnye aku dapat pi kursus kat IPN Sabak Bernam nun jauh di hujung Selangor dah dekat area Perak..perjalanan mengambil masa 3-4 jam jugaklah...ikut drever bas yang bawak.aku start kursus 8/2 hingga 11/2 tapi kena pi awal sehari...lupalak nama kursus tu KURSUS PERAKAUNAN TERIMAAN HASIL KERAJAAN...

nak pi kursus tu berat hati jugak sebab kena tinggal si comel aku dengan ayah dia..tapi takpe aku percaya hubby aku pasti dapat jaga dia dengan baik (timekasih abang sebab jaga farisyah dengan baik sepanjang ibu tiade) 

aku pi kursus tu sama2 ngan budak opis aku Sue n CC kiah..sana aku duk sebilik ngan sue...bestlah jugak kursus tu walaupun kadang tak paham ape yang diajar...

gerak dari putrajaya kul 1.30 singgah KL Senter dalam kul 2.00 sampai IPN kul 6.30 ptg...boring gile dalam bas...(sepatutnye bas gerak kul 1.00 tengahari tapi biasalah janji melayu) tak tahule drever bas tu mula2 berhenti sembahyang lepas tu jalan dalam 40 km berhenti makan pulak dah setengah jam...gerak berhenti lak isi minyak tension kami yang duk dalam bas suka sangat berhenti....

Ari kedua lepas kelas CC kiah ajak pi Ronde Pekan Sabak....dapatlah kami pi jalan2 tengok Pekan Sabak

Ari ketiga rombangan makan mee Udang dengan dua buah bas....memang best le MEE Udang rasanye ala2 MEE Bandung Muar.

Ari ketiga lak CC Kiah jak pi Cari Kerepek..aku tak beli pun sebab sama je ngan Kat Azhar Food klu balik Johor

Ari keempat kul 2.30 ptg kita orang balik le...hati aku tak sabar2 nak jumpe farisyah n ayah farisyah,sampai putrajaya dalam kul 5.45 ptg...farisyah tengok aje aku dia peluk n cium tak lepas2 rindu katanye...ibu pun rindu sya jugak...

jomlah layan gambar yang sempat aku SNAP dari mula sampai akhir kursus... 

 
 beg aku n sue...sue sempat posing masa tunggu bas

  aku n sue dalam kelas...
sue,aku,akak suzana(bdk poli PD) n CC kiah
makan tengahari kita orang pada hari pertama kursus
kertas exam pemahaman kami
posing lagi

aksi makan MEE UDANG
antara aksi kami...gambar atas tu gambar peserta kursus 

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

Tuesday, February 2, 2010

ALAHAI HUJUNG mINGGU.....


Minggu ni cuti 3 hari termasuk ari wilayah jatuh ari isnin…aku tak kemana2 pun just jalan2  kat area sini aje…

Sabtu: pagi pi urus pasal beli umah kat salak tinggi…selesai je pi umah Cik Bal duk dalam 15 minit terus gerak ke kL nak pi ambil barang MENANG….bisnes oh bisnes.

Ahad: Mood tak baik ada selisih faham sikit ngan hubby…sedih sangat…jadi tak kluar mana2, Dalam kul 4.30 petang pi hantar barang umah kak fiza masa tu baru baik dengan hubby (abang sorry ye) planning nak tengok wayang cite “ADNAN SEMPI” akhirnye dapat tengok kul 9.30 malam..tinggal farisyah dengan adik(thank you Mak lang Tolong jaga Farisyah) cerita tu best gile...wayang tu bising ngan orang gelak aje dari mula hingga habis cerita….hilang semua masalah lepas dapat gelak …
Best t Romantik pulak tengok wayang berdua lepas gaduh sikit siang tadi…hahaha…dunia oh dunia hidup umahtangga banyak betul cabaran 
Isnin:cuti lagi…ari ni planing banyak dari nak pi Sunway ke Desa Water Park ke Wetland Shah Alam akhirnye kami ambil keputusan nak pi Mines sebab kat atas tu pun ade waterpark untuk farisyah mandi. Tapi malang betul TUTUP pulak pada hari isnin…jadi kami jalan 2 ajelah…lepas tu pi TAMAN AIR Presint 6 …sampai ji tukar baju farisyah tapi dia taknak mandi…sebab geli ngan pasir…..alang2 dah tukar baju pi ajelah kolam renang kat present 9..kat sana selamatlah farisyah main tak ingat taknak balik….

 Inilah cerita hujung mingguku + ngan cuti hari wilayah…hahahaha…jomlah layan sikit gambar kat bawah ni

ini masa kat mines..ade DOREMON besar...farisyah takutlah pulak
farisyah n ibu posing depan kedai komputer

depan pintu masuk waterpark kat MINES tapi tutup
lagi posing ngan mak lang

ikan besar di MINES

bergambar sebelum mandi kat TAMAN AIR PRESINT 6
tapi tak jd mandi

 
aksi farisyah mandi di kolam PRESINT 9


farisyah lagi.....



10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa