Thursday, December 23, 2010

BerjayaKah ciK jue.....

Berjayakah CikJue nie??risau hari ni dah masuk hari ke 4 tapi mampu bertahan harap2 berjaya bukan nak banyak pun sikit pun jadilah....hehehe korang agak2 apelah yang cik jue nak buat..ini macam dah tekad nie..kali ini betul2 nekad.....

nak cerita sikit..ari sabtu lepas cik jue ade pergi cuba LONDON WEIGHT MANAGEMENT punye prodok..hanya bayar RM 15 kita dapat try produk dia..huhuhu cuma kena betul tahanlah dengan dia punye promasi,silap boleh terpengaruh..memang cara yang rawatannye bagus banyakkanlah cik jue lost 4 kg selepas buat 2 jam treatmentnye (cik jue turun banyak sebab cik jue ni jenis gemuk air)..korang banyaklah kalau takn de kekuatan mesti tepengaruh dengan rawatnnye tapi harga rawatnnye itu btidak mampu untuk cik jue..total nak betul2 ramping n turun kepada berat ideal sebanyak RM 32 Ribu untuk hasil Terbaik tapi walau bagaimanapun dia adelah pakej yang lain....huhuhu tapi cik jue tetap tak mampu......dan cik jue tak boleh buat sebab cik jue malu..malu sangat..sebab treatment hanya boleh pakai seluar kecik n tuala je...(tak payah bayangkan ye)

Tapi cik jue suka sangat walaupun tak boleh nak teruskan rawatannye tapi cik jue ade pengalaman baru tentang berat badan cik jue...sekarang cik jue berusaha menurunkan sendiri berat badan cik jue,konsultantnye telah mengajar cik jue cara pemakanan dengan betul...
hari ini hari ke-4 cik jue masih belum menjamah sebijik nasi opun..moga bertahan sampai hujung minggu nie dan peneman setia cik jue ialah....
  • pagi breatfast makan kuih atau biskut @ sekeping roti bakar  je ngan air milo atau teh...
  • tengah hari cik jue makan bende berasaskan mee @ bihun mengantikkan nasi @ lauk je
  • dan malam makan oat ngan susu atau 3 keping biskut je....pastikan  tidak makan 2 ape2 sebelum waktu tidur sekurang2nye 4 jam...(ayat cik jue ni peningkan)....maknnaye kalau korang tidur pukul 12 korang kena berhenti makan pukul 9 mlm...
ade sebab kenapa nak turunkan berat badan .....thank ayah support ibu..moga ibu berjaya!!!!
doakan cik jue ye..chayok-chayok..cik jue pasti boleh....

10Q BaCa KisaH "OnE HaPpY FaMilY" Klu RaJin KomENLah sikiT

10 comments:

the triplets said... [Reply]

semoga berjaya...pagi tadi makan roti canai cotek sooodap nyum nyum

e.l.i.s.s.m.i.e said... [Reply]

aku pun badan pun dipam2 ni..nak mengadung plak next year, so btol2 kena fit sket laa...skang dah kurang minum manis.membantu jugak aku rasa :)

aanie said... [Reply]

wah, gud luck cikjue..sy kena tangguh dulu diet ni...sebab masih bf baby..hehe..padahal xtahan tgk mknn...

jom usha
Cuti-cuti sekolah GA

wahida said... [Reply]

harap berjaya ye cik jue!! saya sokong dari belakang...jgn give up ok!!

cik dah ganu kiter said... [Reply]

idah pun nak turunkan berat gak ni..tp kena start awal bln 1 la..
skg xleh lg..nak mkn puas2 dl..

ch@ said... [Reply]

boleh cikJue, boleh. kalau dah berjaya turun tu maknanya cikJue akan jadi lebih bersemangat dan bermotivasi utk terus turun2 dan turun. make sure sihat, jangan turun mendadak tapiii dapat sakit pula.

kita pula makan pukul 11.00pm utk kembangkan badan sikit. malangnya dah 2minggu masih macam ni juga. terima je la. redha.

Ya ALya said... [Reply]

good luck cik jue....

[-suziey-] said... [Reply]

cik jue..just nk bagi tips sket la..sbb xnk cik jue diet cara yang salah :)

cik jue kira dulu kalorie yg bole dibakar oleh badan cik jue..bole google calori calculator..masukkan berat n tinggi dia akn calculate bape calori yg perlu cik jue amik daily..let say badan cik jue kena amik 2000 kcal (average utk ladies), so cik jue just mkn 1500kcal je sehari..so sehari cik jue dan kurangkan 500kcal sehari utk dibakar...sepatutnya bdn cik jue akn bakar 2000kcal kan..so dia akn bakar 1500kcal utk food yg cik jue amik haritu..n lagi 500kcal yg badan cik jue bole bakar dia akn bakar callorie yg smlm pnya..sbb utk hari tu cik jue dh kurangkan 500kcal..begitula seterusnya..mmg confirm akn turun berat badan..seminggu 1.5-2kg pn dh ckp bagus..dgn cara ni maintain n sihat..

utk pengetahuan cik jue..air msti ckp ok..tu enjin penting utk bakar calori..berat bahagi dgn 30..so tu la jmlah air diperlukan oleh bdn cik jue..let say 60kg/30 = 2L..so 2L every day..mmg berkesan..

biasakan mkn nasi utk lunch amik 1/3 je dari pinggan..1/3 lagi amik vege n 1/3 protein..ikan or ayam or telur..

1 1/2 cwn nasi putih = 250kcal...sebijik karipap = 120kcal..so nmpk x..even karipap kecik tu kecik size dia tp calori yg tinggi..baik mkn nasi lg kenyang n calorie within control..so klu nk diet secara seimbang amalkan mkn ikt calorie..control calorie intake..berat akn turun dan maintain..

kurangkan minuman bergula..bykkan minum air mineral..msti ckp..mee goreng/bihun goreng approx +-500kcal sepinggan..tp kenyang ke? compared wth nasi 1cup @ 1/3 of plate + 1/3 vege + 1/3 protein = +-550kcal..which one lg kenyang n sihat dgn nilai calorie yg lebih kurang sama :)

kalau nk tgk cara diet kita bole bg email add kita invite ke diet blog kita..tp lama xupdate ..hehe sbb bz:D so far kita just maintain berat skang..sbb xbtl2 diet..tp maange to maintain weight..tu kira ok la..klu dh cpaai berat ideal nnti senang nk maintain.. :)

cara cik jue diet tu bole memudaratkan kesihatan dan badan jadi lesu sbb kena tahan lapar giler2..so be smart ok :)

p/s: biskut tu amik yg hi-fibre..tgk calorie dia..as long as daily food taken within calories neede..dont worry..jgn tkt utk makan..now habit kita klu beli ape2 biskut or food..msti tgk label nk tgk bape calories..klu bende tu xmengenyangkan tp high calorie..kita xamik sbb membazir..ye la bkn ckp mkn 1 kan..dh la high callorie :)

ok la panjang plak explaination :)

[-suziey-] said... [Reply]

erkk..cik jue..masuk ke ek comment kita yg panjng berjela tadi? haih..kita explain pasal diet yg betul..huhu..klu xmasuk let me know yek..sbb kita btl2 xnak cik jue buat bende sia2..diet cik jue ni salah..

Cik Jue said... [Reply]

ok suzie cik jue terima kasih banyak2 ye...cik jue dah googel...dah dapat tahap perlu ambil...

BloG PerIbaDi-SeGalanYa Hak MiliK aNNa-JuEaNNa